ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 11 Μαΐου 2012
  • Views264

Ήταν που ήταν μπερδεμένο το πολιτικό κλίμα μετά τις εκλογές της 6 Μαΐου, ήρθε και μια νέα δημοσκόπηση για τον ALPHA να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Και πώς να μην τα περιπλέξει όταν, για πρώτη φορά από την δημιουργία του, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος σε δημοσκόπηση!

Η έρευνα της MARC, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ALPHA τις ημέρες που ο Αλέξης Τσίπρας είχε στα χέρια του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή με ποσοστό 23,8%. Ακολουθεί η ΝΔ με 17,4%, ενώ η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται (10,8%). Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας ποσοστό 8,7%, ενώ το ΚΚΕ μετά βίας συγκεντρώνει το 6% των προτιμήσεων. Τέλος, η Χρυσή Αυγή εμφανίζει μείωση των ποσοστών της, τα οποία φτάνουν στο 4,9% (αν και παρόμοια ήταν τα ποσοστά που λάμβανε στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις), όπως και η Δημοκρατική Αριστερά (η οποία συγκεντρώνει 4,2% ποσοστό).

Κάτω από το όριο του 3% παραμένουν ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (2%), οι Οικολόγοι Πράσινοι (1,5%), η Δημοκρατική Συμμαχίας (1,35%) και η ΔΡΑΣΗ (1,1%), ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις και η Δημιουργία Ξανά (με 1,5%).

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, το 15% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αισθάνεται ελπίδα, το 21,9% συγκρατημένη αισιοδοξία, το 21,5% απογοήτευση και το 36,3% ανησυχία.

Το 62,7% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας ενώ μόλις το 32% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των εκλογών.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 30,45 επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση, το 28,1% συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς και το 24,7% συνεργασία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, το 53,2% αισθάνεται καθόλου ή ελάχιστα ικανοποιημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα. Στον αντίποδα, το 44,8% δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments