ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 22 Ιουνίου 2013
  • Views155

Πρώτα συμφωνία και μετά ανασχηματισμός

Μέσα στα επόμενα 24ωρα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να δημοσιοποιήσουν την νέα προγραμματική συμφωνία, την νέα σύνθεση της κυβέρνησης και το σχέδιο για την μεταβατικής λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης το οποίο θα πρέπει να βγει άμεσα στον τηλεοπτικό «αέρα» των δημόσιων συχνοτήτων.  Ο Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή το μεσημέρι και αφού σχολίασαν την τελική απόφαση του Φ. Κουβέλη που απέσυρε τα στελέχη του από την κυβέρνηση ζήτησε από τον Ευ. Βενιζέλο να μην ταξιδέψει για την Θεσσαλονίκη όπως είχε προγραμματίσει και να παραμείνει στην Αθήνα προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού το νέο κυβερνητικό σχήμα, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Όλα δείχνουν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει η συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Πρώτος στόχος είναι να συμφωνηθεί η νέα η προγραμματική συμφωνία στην οποία αναλυτικά θα αναφέρονται σε κάθε τομέα οι κοινές θέσεις των δύο κομμάτων που στηρίζουν στην κυβέρνηση.

Ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων στους απολυμένους της ΕΡΤ – Εντολή για εκκένωση

Στον προσδιορισμό των 2.000 αναγκαίων θέσεων για την λειτουργία του μεταβατικού φορέα, της πρώην ΕΡΤ, προχωρά η κυβέρνηση, σε συνέχεια της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για την προσωρινή λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ήδη δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν 2 μηνιαίοι μισθοί στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ, ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης. Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ στην ALPHA ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα. Τέλος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζομένους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προβάδισμα για τη ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καθίζηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. καταγράφει η δημοσκόπηση της Rass, που δημοσιεύει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής». Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 18-20 Ιουνίου, δείχνει ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. βρίσκονται οριακά εντός Βουλής. Για πρώτη φορά, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 4%, ενώ το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, καταγράφει ποσοστό 3%. Η ΝΔ παρουσιάζει οριακή άνοδο στο ποσοστό της (24,8%), όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ (23,7%) με τη διαφορά υπέρ της ΝΔ να βρίσκεται στο 1,1%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν ποσοστό 4,1%, η Χρυσή Αυγή 8,1%, το ΚΚΕ 4,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,6%.Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με μεγάλη διαφορά στην καταλληλότητα πρωθυπουργού με 46,8% έναντι 33,4% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σαφής είναι η πρωτιά της ΝΔ και στην παράσταση νίκης με ποσοστό 54,4% έναντι 38,6% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Σαμαράς θα έχει πιθανότατα το τέλος του Παπανδρέου»

Την πρόβλεψη ότι πιθανότατα ο κ. Σαμαράς «θα έχει το τέλος του κ. Παπανδρέου» έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε εκδήλωση για τη Μεσόγειο στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Resistance 2013 που οργανώνει κάθε χρόνο η ΚΟΕ, βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από χθες έχουμε μια νέα κατάσταση στη χώρα και ότι το λαϊκό κίνημα έφερε τα πάνω κάτω. Ο κ. Σαμαράς, πρόσθεσε, έφαγε ένα χαστούκι από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και το μεγάλο λαϊκό κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας, χαστούκι που ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου με αποτέλεσμα, το κύρος του και το όποιο κύρος της κυβέρνησής του, κουρελιάστηκε.

«Ψυχρολουσία» από τις βαθμολογίες

Δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε για πολλούς υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων η ανακοίνωση των βαθμολογιών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από έγκριτους φροντιστηριούχους και εκπαιδευτικούς αναλυτές που έχουν συλλέξει βαθμολογικά δεδομένα εκατοντάδων μαθητών διαπιστώνονται πολλές χαμηλές έως και μέτριες βαθμολογίες. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των φετινών πανελλαδικών αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη.  Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για την πορεία των βαθμολογιών, τα μαθήματα στα οποία εντοπίζονται οι πιο χαμηλές βαθμολογίες είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, για το οποίο η Μαθηματική Εταιρία είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το επίπεδο δυσκολίας. Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό χαμηλών βαθμολογιών εντοπίζουν φροντιστηριούχοι και στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και στη Φυσική της Θετικής και Τεχνολογικής. Με βάσεις τις πρώτες εκτιμήσεις, φέτος αναμένεται πολύ μικρός αριθμός αριστούχων, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν ξεπεράσει τα 19.000 μόρια.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments