ΚΑΒΑΛΑ — 03 Απριλίου 2013
  • Views274

Στα πλαίσιο  του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας η θεατρική ομάδα αποφοίτων του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας παρουσιάζει τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013  και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας τη θεατρική παράσταση «Πρόσφυγες ήρθαμε στην Καβάλα».

Πρόκειται για την παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2010 από την τότε ΣΤ΄ τάξη του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας στο πλαίσιο ενός καινοτόμου προγράμματος τοπικής ιστορίας με τίτλο «Πρόσφυγες στην Καβάλα του Μεσοπολέμου», (βραβεύτηκε με Αριστείο Καινοτομίας από το Υπουργείο Παιδείας), στο οποίο συμμετείχαν επίσης το 5ο Γυμνάσιο και το 4ο Γενικό Λύκειο Καβάλας με  συντονιστή τον φιλόλογο Άγγελο Παληκίδη.

Στην πρόταση του Δήμου Καβάλας να παρουσιαστεί και φέτος η παράσταση ανταποκρίθηκε αρχικά με επιφύλαξη ο σκηνοθέτης και συγγραφέας του έργου δάσκαλος Ναπολέων Κουκουζίκας, γιατί οι ηθοποιοί είναι πλέον 15χρονοι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και δεν ήταν καθόλου βέβαιος ότι θα αποδεχτούν την πρόταση.

Τα παιδιά όμως δέχτηκαν με χαρά και ενθουσιασμό την πρόσκληση του πρώην δασκάλου τους, ξεκίνησαν πριν τρεις μήνες την προετοιμασία της παράστασης και βρίσκονται πλέον στην ευχάριστη θέση να την παρουσιάσουν ανανεωμένη και πιο «ώριμη» στο κοινό της Καβάλας.

Για τη συγγραφή του έργου ο δάσκαλος στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις προσφύγων, δημοσιεύματα της εποχής (εφημερίδα «Κήρυξ» της Καβάλας), φωτογραφικό υλικό, γραπτές μαρτυρίες, βιβλία τοπικής ιστορίας Καβαλιωτών συγγραφέων αλλά και σε λογοτεχνικά έργα.

Το έργο είναι ένα οδοιπορικό των προσφύγων από τις ώρες του ξεριζωμού τους από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Αν. Θράκη μέχρι την εποχή της αποκατάστασης και ένταξής τους στην κοινωνία της Καβάλας.

Στο έργο αναφέρονται ονόματα των προσφυγικών συνοικιών της Καβάλας, των μνημείων της, των πλατειών και των δρόμων της, των σχολείων που φοιτούσαν τα προσφυγόπουλα αλλά και ονόματα  συμπατριωτών μας (που έδωσαν   συνεντεύξεις στους μαθητές), οι ιστορίες των οποίων ζωντανεύουν μέσα στην παράσταση, έτσι όπως μας τις διηγήθηκαν ή ελαφρώς παραλλαγμένες για την οικονομία του έργου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η  Αναστασία Σίσκου , ενώ την προβολή του οπτικού υλικού και το ήχητικό υλικό  επιμελείται ο Γρηγόρης Χατζηκατσούπης, δάσκαλοι του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

Τηλ. Επικοινωνίας : 6973 383043 (Ναπολέων Κουκουζίκας)

αφίσα θεατρικού

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments