ΚΟΣΜΟΣ — 18 Ιουνίου 2013
  • Views266

«Καμπάνα» 500.000 ευρώ στον γερμανικό οργανισμό σιδηροδρόμων (Deutsche Βahn) από το δικαστήριο της Φρανκφούρτης, για χρήματα (μίζες) που έδωσαν αναφορικά με δουλειές σε τέσσερις χώρες της Αφρικής – Αλγερία, Λιβύη, Ρουάντα, Ταϊλάνδη – αλλά και στην Ελλάδα, το διάστημα από το 2002 έως και το 2006.

Με ειδική αναφορά στην Ελλάδα το σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Η Deutsche Βahn λέει αντίο στην Ελλάδα» αναφέρεται στον ελληνικό προαστιακό-μετρό, που ενώνει, όπως γράφει, το λιμάνι με το αεροδρόμιο, το κέντρο της πόλης και την Κόρινθο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, και έπειτα από τα αποτελέσματα της έρευνας της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης που διενεργήθη για διαφθορά στον τομέα των σιδηροδρόμων, η Deutsche Βahn φέρεται να έχει «δωροδοκήσει» με το ποσό των 315.000 ευρώ τα ελληνικά σιδηροδρομικά ταμεία.

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι δεν θα συμμετάσχουν ξανά σε δουλειές στην Ελλάδα και τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παραβιάζουν τους νόμους.

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι έχουν ήδη προχωρήσει σε διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου εντοπίζοντας 37 υπόπτους για υποθέσεις διαφθοράς και πρόκειται να υποβάλουν αγωγές εναντίον τους, ενώ έχουν απομακρύνει τριάντα στελέχη της θυγατρικής Deutsche Bahn International (DBI), που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας -μεταξύ αυτών και τον άλλοτε επικεφαλής της εταιρίας στην Ελλάδα.

Πάντως αίσθηση δημιουργεί ότι στο δημοσίευμα το φταίξιμο ρίχνεται στις χώρες που πήραν τα χρήματα. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία έχουν αναλάβει δράση προκειμένου να ξεσκεπάσουν πολλές χώρες, γνωστές ως «υψηλού κινδύνου διαφθοράς».

«Τώρα, οι σιδηρόδρομοί μας κάνουν μια νέα αρχή και αποχωρούν από τις χώρες που είναι επιρρεπείς σε διαφθορά», καταλήγει το ξένο δημοσίευμα.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments