ΘΑΣΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 27 Μαΐου 2013
  • Views267

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κκ. Υπουργούς -Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής -Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Στο διάστημα των 30 σχεδόν ετών από την καταστροφή μεγάλου τμήματος των δασών της Θάσου, και με ανοιχτές τις πληγές των καταστροφικών πυρκαγιών του ΄85 και του ΄89 που είχαν αφανίσει το μεγαλύτερο μέρος του πρασίνου του νησιού, το φυσικό περιβάλλον του συνεχίζει να απαξιώνεται από τις ασκούμενες πολιτικές και παραμένει ανοχύρωτο μπροστά σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά και την φετινή χρονιά.

Καίτοι και για φέτος η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από 1ης Μαΐου και λήγει στις 31η Οκτωβρίου (αρ. 25 του Ν. 998/79), το νησί της Θάσου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παραμένει πλήρως ανέτοιμο μπροστά στην πιθανότητα μίας νέας πυρκαγιάς.

Μολονότι και η φετινή εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εξεδόθη εγκαίρως (Αρ.Πρωτ.1521/21.03.2013), προσδιορίζοντας σαφέστατα τα έργα, τις δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας (ειδικά οι θεματικές ενότητες 1 έως και 5) που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, μέχρι τώρα, τουλάχιστον στη Θάσο, δεν έχει υλοποιηθεί  ούτε έχει εκπονηθεί κανένα σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσουν οι αρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες, ενώ παράλληλα δεν έχει γίνει ούτε ο καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών, ούτε η συντήρηση των δασικών δρόμων.

Συγκεκριμένα:

–        Δεν έχει γίνει καθαρισμός στις αντιπυρικές ζώνες  (κομμοί) αλλά και καθαρισμός των δασών με πρόσχημα την οικονομική δυσπραγία.

–        Το σύνολο των οχημάτων που διαθέτει η πυροσβεστική ( 5 στον αριθμό) είναι όλα σε πολύ κακή κατάσταση λόγω παλαιότητας και βρίσκονται όλα συγκεντρωμένα στον Λιμένα.

–        Δεν υπάρχει δεύτερος σταθμός στο νότιο τμήμα του νησιού με αποτέλεσμα να παραμένει αφύλακτο μεγάλο μέρος του, το οποίο είναι και αυτό που το καλοκαίρι έλκει το μεγαλύτερο ποσοστό της τουριστικής κίνησης. Μάλιστα, ήδη από 24.3.2013, σε σύσκεψη που έγινε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, παρουσία του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας η επαναφορά ενός πυροσβεστικού πλοιαρίου στο λιμένα της Καβάλας, καθώς και η εγκατάσταση ενός πυροσβεστικού κλιμακίου στα Λιμενάρια Θάσου για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στο νησί, αίτημα που υποστηρίχτηκε και από τη Δημοτική Αρχή Θάσου.

–        Η έλλειψη προσωπικού είναι τόσο μεγάλη που οι πυροσβέστες που υπηρετούν δεν επαρκούν για την 24ωρη κάλυψη των περιπολιών με αποτέλεσμα για κάποιες ώρες το νησί να είναι αφύλακτο. Παράλληλα, οι 19 εποχικοί δασοπυροσβέστες δεν έχουν προσληφθεί ακόμα.

Επειδή η συμβολή του φυσικού πλούτου του νησιού στις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων σε όλη την ιστορική του διαδρομή ως σήμερα, ήταν και είναι καθοριστική, καθώς η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και κυρίως η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση επενδύουν σε αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Επειδή το έργο της πρόληψης  ενώ αναγνωρίζεται από όλους ότι είναι η βασικότερη παράμετρος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, δυστυχώς στην χώρα μας θεωρείται πάρεργο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1.      Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στη Θάσο –προγράμματα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις, προγράμματα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά, λήψη μέτρων πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο, από τη λειτουργία ΧΑΔΑ, λήψη μέτρων πρόληψης, για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο;
2.      Πόσα και ποια από τα αποφασισθέντα προγράμματα έχουν εκτελεστεί έως σήμερα, ποια εκκρεμούν και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους, δεδομένου ότι η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη;
3.      Τι ποσό έχει προϋπολογιστεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν δασικών πυρκαγιών στο νησί;
4.      Θα ικανοποιηθεί το αίτημα επαναφοράς πυροσβεστικού πλοιαρίου στο λιμένα της Καβάλας, καθώς της εγκατάστασης πυροσβεστικού κλιμακίου στα Λιμενάρια Θάσου για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στο νησί;
5.      Θα προχωρήσουν σε ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αρμοδιότητες πρόληψης που τους έχουν ανατεθεί;
6.      Με ποιον τρόπο προτίθενται να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και πότε θα προσληφθούν οι 19 εποχικοί δασοπυροσβέστες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ηρώ Διώτη

Kαραγιαννίδης Χρήστος

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments