ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ — 07 Ιουνίου 2013
  • Views196

Τι θα πει ο Σαμαράς και ποιες αλλαγές ετοιμάζονται σε καταστατικό και οργανωτική δομή

 

Την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να πορευθεί σ’ αυτό το κρίσιμο για τη χώρα και τη ΝΔ διάστημα, με αμιγώς κεντροδεξιά ατζέντα, προκειμένου να συσπειρώσει γύρω του το σύνολο των δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης, αλλά και να αναχαιτίσει την δυναμική της Χρυσής Αυγής, καταδεικνύει η θεματολογία του προσυνεδρίου που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη. Εθνικά θέματα, ασφάλεια και μεταναστευτικό, καθώς και τα έως τώρα κυβερνητικά πεπραγμένα σ’ αυτούς τους κρίσιμους για την κοινωνία τομείς (όπως εξάλλου αποτυπώνεται και στις σχετικές δημοσκοπήσεις), θα αναδειχθούν αυτό το 48ωρο στην συμπρωτεύουσα, γεγονός που αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα των προθέσεων της «γαλάζιας» ηγεσίας ενόψει του συνεδρίου της 28ης Ιουνίου. Χαρακτηριστικό της επιλογής να βαδίσει η ΝΔ τα τελευταία μέτρα της διαδρομής προς την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία, απευθυνόμενη ουσιαστικά στην παραδοσιακή βάση της είναι το κεντρικό σύνθημα του προσυνεδρίου, το οποίο παραπέμπει ξεκάθαρα σε δεξιά ρητορική. «Ελλάδα, Ευρώπη, Κόσμος, Ασφάλεια για τον Πολίτη, Όραμα για το Έθνος». Στο πλαίσιο αυτό, δίνοντας μια πρώτη γεύση των τοποθετήσεών του στο 9ο τακτικό Συνέδριο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει εκτενείς αναφορές στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής ηρεμίας και συνοχής, ενώ θα υπενθυμίσει τα τολμηρά βήματα που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της ΑΟΖ. Ως εκ τούτου στις σχετικές διεργασίες θα έχουν κατά κάποιο τρόπο την τιμητική τους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος (αν του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του και δώσει το «παρών»). Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», την πρώτη μέρα του συνεδρίου, και με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης, θα προβληθεί ένα ολιγόλεπτο βίντεο με τα επιτεύγματα του υπάρχοντος κυβερνητικό σχήματος τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μέτωπο.
Ιδιαίτερη όμως σημασία από σημειολογικής πλευράς, θα έχει η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στο προσυνέδριο της εκλογικής του περιφέρειας, αφού η παρουσία του στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, μοιραία θα φέρει άρωμα ενότητας και θα σηματοδοτήσει την στήριξη του πρώην πρωθυπουργού (αντίθετα με τις Κασσάνδρες) τόσο στο κυβερνητικό έργο του πρωθυπουργού, όσο και στο σχέδιό του για τον μετασχηματισμό της ΝΔ. «Ο Καραμανλής ήταν ανέκαθεν υπέρ των διευρύνσεων πολλώ δε μάλλον όταν βάση όλης αυτής της διαδικασίας, είναι η υπενθύμιση των θεμελιωδών Αρχών της παράταξης», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» διαχρονικός συνομιλητής του πρωθυπουργού. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά επιβεβαιώνονται περίτρανα οι μυστικές συζητήσεις με κορυφαία στελέχη του Κεντροδεξιού χώρου για το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισής τους με τη ΝΔ (Καρατζαφέρη, Μαρκόπουλο και σία), ωστόσο οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά το συνέδριο, ώστε να μην επισκιαστούν οι εργασίες του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υιοθέτηση αυτής της επιχειρηματολογίας, δεν συνιστά επουδενί υπαναχώρηση του πρωθυπουργού από το σχέδιό του για την μετεξέλιξη του κόμματος σ’ έναν πολυσυλλεκτικό, αστικών χαρακτηριστικών, πόλο, στην βάση της διαφύλαξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. «Αλλάζουμε εμείς, αλλάζουμε και τη χώρα», είναι μια από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις που αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός τόσο στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, όσο και σ’ αυτό του Ναυπλίου την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ταυτίσει την μετάλλαξη της ΝΔ, με τις νέες ανάγκες και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σε κοινωνικό επίπεδο. Αντίστοιχη βεβαίως θα είναι η συνθηματολογία και η ρητορική που θα επικρατήσει και στην διάρκεια του «γαλάζιου» συνεδρίου, στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.
KAΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της διεύρυνσης, αλλά και να καταστεί εφικτή η πρακτική εφαρμογή των εξαγγελιών περί εκσυγχρονισμού του κομματικού μηχανισμού, το συνέδριο θα κληθεί να αποφασίσει για μια σειρά από αλλαγές στο καταστατικό, οι οποίες θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ευέλικτη τη ΝΔ», λέει ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής, βουλευτής Φθιώτιδας, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος. Έτσι, στο σχέδιο των καταστατικών αλλαγών που έχει επεξεργαστεί ο νομικός σύμβουλος της Συγγρού, Νώντας Λεκκέας, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, προβλέψεις για καθιέρωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και μια σειρά διατυπώσεων που θα επικαιροποιούν την κομματική ιδεολογία, χωρίς όμως να υπάρξουν παρεκκλίσεις από τις θεμελιώδεις Αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει πρόταση για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των συνέδρων με ζητούμενο την μεγαλύτερη αναλογικότητα.

Οργανωτικές δομές

Σε ό,τι αφορά τον δομικό μετασχηματισμό της ΝΔ, το πλάνο που θα θέσει προς υιοθέτηση στο συνέδριο το επιτελείο της Συγγρού, έχει στο επίκεντρό του την απλοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και την αποτελεσματικότερη παραγωγή πολιτικού έργου. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται; α) Η καθιέρωση δοτών θεματικών τοπικών οργανώσεων, με παράλληλη συγχώνευσή τους «Στόχος είναι να θεσπίσουμε τοπικές με συγκεκριμένο αντικείμενο, ώστε να εξασφαλίσουμε ευελιξία και αποτελεσματικότητα., Από κει και πέρα, να πάμε σε αιρετές διοικήσεις ΝΟΔΕ και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο να συστήσουμε δοτές οργανώσεις ανά περιφέρεια», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ, Κώστας Ζωντανός. β) Η οριοθέτηση του ρόλου του κάθε στελέχους, ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστικών και κομματικών παραγόντων. γ) Η διάκριση των λειτουργιών των γραμματειών (εξετάζεται ήδη η κατάργηση κάπιων εξ αυτών) και τον τομέων του κόμματος. Φυσικά, συμβολικό αλλά και ουσιαστικό επιστέγασμα της επιχείρησης «ανανέωση», είναι η προώθηση του τέως προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου στην θέση του γραμματέα του κόμματος
Εκτός των άλλων στην Συγγρού επιθυμούν να ενισχύσουν το γόητρο του κόμματος στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και ως εκ τούτου, η γραμματεία Διεθνών Σχέσεων υπό τον Γιάννη Σμυρλή κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μέχρι στιγμής πάντως, ο μόνος σίγουρος είναι ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Βίλφρεντ Μάρτενς..

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments