• Views245

Με 4 επιστολές που απέστειλε χθες προς τον ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης επιχειρεί να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τις καταστροφές που συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αγροτικές περιοχές του νομού Καβάλας.

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η ενημέρωσή σας σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές στην ευρύτερη περιοχή Τενάγη Φιλίππων του Νομού Καβάλας.

Η καλλιέργεια αραβοσίτου καταλαμβάνει σχεδόν το 100% της καλλιεργήσιμης έκτασης (μονοκαλλιέργεια) και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων των παραγωγών.

Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και ιδιαίτερα στις εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα αγροκτήματα στη Νικήσιανη, στη Γεωργιανή, στο Παλαιοχώρι και στο Κοκκινόχωμα, παρατηρείται εντονότατη προσβολή από μαύρη αφίδα (κοινώς ψείρα), σε σημείο που να απειλείται το σύνολο της παραγωγής αραβοσίτου.

Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ τα φυτά βρίσκονται στη φάση της επικονίασης – γονιμοποίησης, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από οψιμότητα λόγω της ιδιομορφίας της, οι αφίδες έχουν επικαλύψει εντελώς τα αναπαραγωγικά μέρη των φυτών, κυρίως στην κορυφή  τους (αρσενικές ταξιανθίες – θύσανοι), αλλά και στην περιοχή του σπάδικα (θηλυκές ταξιανθίες – στάχεις) και με τη δημιουργία μελιτώματος εμποδίζουν τη μεταφορά της γύρης και την επικονίαση του σπάδικα.

Παράλληλα με την απομύζηση χυμών από τα φύλλα, αποδυναμώνουν και εξασθενούν τα φυτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της παραγωγής, ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί η γονιμοποίηση.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Πρώτη επιστολή προς τον ΕΛΓΑ

Προς ΕΛ.Γ.Α.,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκτίμησης των ζημιών που αφορούν σε καλλιέργειες επιτραπέζιων κοινοποιήσιμων σταφυλιών, βρώσιμων ελιών και ηλιανθών, 2.000 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή Ποδοχωρίου Νομού Καβάλας.

Αρχίζουν από σήμερα οι σχετικές δηλώσεις των αγροτών και είναι κρίσιμη η γρήγορη ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Δεύτερη επιστολή προς τον ΕΛΓΑ

Προς ΕΛ.Γ.Α.,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Το περασμένο Σάββατο 7 Ιουλίου 2012, σφοδρή χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με δυνατό αέρα, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στους αμπελώνες των περιοχών Μυρτόφυτου, Φωλιάς, Ελαιοχωρίου, Δωματίων και Καραβαγγέλη του Νομού Καβάλας, σε συνολική έκταση 2.500 περίπου στρεμμάτων.

Οι ζημιές σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, έπληξαν τις καλλιέργειες σε ποσοστό 80% – 100% και αφορούν επιτραπέζια σταφύλια, σουλτανίνα, μοσχάτο, ροζακί.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της εκτίμησης των ζημιών, για να μπορέσουν οι καλλιεργητές να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Δελτίο τύπου

Την περασμένη εβδομάδα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Νομού Καβάλας, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Χθες, ο Γιάννης Πασχαλίδης, είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί τα γραφεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να επιδώσει σχετικές ενημερωτικές επιστολές.

Οι επισκέψεις εξελίχτηκαν τελικά σε συναντήσεις, τόσο με τον Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαφστάρη, όσο και με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. κ. Θεόδωρο Σαρρή.

Διαβεβαίωσαν αμφότεροι, ότι η διαδικασία αποζημίωσης προχωρά με κανονικούς ρυθμούς. Κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α. θα επισκεφτεί άμεσα τις περιοχές που επλήγησαν από τη νέα χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου, για την καταγραφή των ζημιών.

Σήμερα, Τρίτη, ο Γιάννης Πασχαλίδης, θα επισκεφτεί τις περιοχές Μυρτόφυτο, Φωλιά, Ελαιοχώρι, Δωμάτια, Καραβαγγέλη και Ηνωμένες Πολιτείες του Νομού Καβάλας.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments