• Views428

Η πρώτη παρουσίαση του σχεδίου της ΔΕΠΑ για τη δημιουργία πλωτής μονάδας LNG στην Καβάλα έγινε τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο του σεμιναρίου “Energy and Shipping” του ΙΕΝΕ, από το Διευθυντή Δραστηριοτήτων Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης της επιχείρησης, Γιώργο Πολυχρονίου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, γνωστό με την ονομασία Aegean LNG, αφορά την κατασκευή πλωτού σταθμού, τύπου τύπου FSRU ή LNGRV, στην Καβάλα, ο οποίος σε συνδυασμό με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB, θα προσφέρει μια πολύ καλή λύση για μεταφορά του αερίου προς τη Βόρεια Ελλάδα και προς τα Βαλκάνια εν γένει. Και αυτό διότι ελαχιστοποιεί την απόσταση που πρέπει να διανύσει το αέριο για να φτάσει στους καταναλωτές των περιοχών αυτών. Κατ’ επέκταση, είναι εμφανής η στρατηγική σημασία του έργου του πλωτού σταθμού LNG τόσο για τη ΔΕΠΑ, όσο και για τη χώρα μας

Η ΔΕΠΑ θεωρεί ότι η υλοποίηση του έργου θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από φέτος και αντιμετωπίζει το έργο ως μια πολύ υποσχόμενη λύση που θα επιτρέψει στην εταιρεία να αναπτυχθεί στο μέλλον στην βόρεια Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ, το έργο μπορεί να είναι έτοιμο ήδη από το το 2015-2016, ώστε να αρχίσει η μεταφορά του αερίου προς την Βουλγαρία, την Τουρκία, τα Σκόπια και τις υπόλοιπες αγορές της περιοχής που ενδέχεται να ενδιαφερθούν για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα energypress.gr Μέσα στο 2015 εκτιμάται ότι θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός συνδετήριος αγωγός IGB, αλλά και η πλωτή πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου «Aegean LNG», στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, εξασφαλίζοντας στην Ελλάδα πιο ενεργό ρόλο στα ενεργειακά «μονοπάτια» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, ήδη από το 2015 η πλατφόρμα Aegean LNG εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να «απελευθερώνει» 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως, τα οποία –με αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα- θα διακινούνται, μέσω των αγωγών IGB και ITG (Τουρκία, Ελλάδα-Ιταλία) στην υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι υπό προκήρυξη.

Παράλληλα, μέσα στο 2015 υπολογίζεται ότι θα «εισαχθούν» οι πρώτες ποσότητες αερίου στον αγωγό IGB, ο οποίος –σε αρχική φάση- θα μπορεί να μεταφέρει στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι 3 bcm αερίου ετησίως, με προοπτική μελλοντικής επέκτασης στα 5 bcm.

Ο τεχνικός σχεδιασμός και η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο τελευταίοι τρίμηνο του 2013 και η τελική επενδυτική απόφαση (FID) αναμένεται να ληφθεί επίσης φέτος.

Τα παραπάνω επισήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ ΑΕ, Γιώργος Πολυχρονίου, μιλώντας από το βήμα του 7ου Ενεργειακού Διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ανθεκτική στην κρίση η ελληνική αγορά αερίου Κατά τον ίδιο, η ελληνική αγορά φυσικού αερίου αποδεικνύεται ανθεκτική στην κρίση, καθώς παρά τη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 20% στην περίοδο 2008-2012, η ζήτηση για αέριο παρέμεινε στην ίδια περίοδο σταθερή, στα περίπου 4 bcm ετησίως. H ζήτηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6 bcm ετησίως μέχρι το 2020.

Για φέτος αναμένεται μικρή υποχώρηση, στα περίπου 3,5-3,8 bcm, έναντι 4,5 bcm το 2011, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες τον φετινό χειμώνα μείωσαν τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments