ΚΑΒΑΛΑ — 03 Δεκεμβρίου 2012
  • Views589

Ουδέν νεότερο υπάρχει γύρω από το μέτωπο του λόφου “Άσπρα Χώματα” στο νέο λιμάνι της Καβάλας, καθώς το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναζητούν λύση στην διαμάχη που αφορά τον λόφο αυτό, κάτι που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου.. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όμως, υπάρχουν εξελίξεις για το έργο της επέκτασης του προσήνεμου μώλου, καθώς ο εργολάβος που έχει αναλάβει να εκτελέσει το έργο λαμβάνει (αυτή την περίοδο) το χρηματικό ποσό των 750.000 € (ποσό που ανιστοιχεί σε όσες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα), κάτι που επιβεβαιώνεται και με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών.

Όσον αφορά τα ίδια τα έργα, αυτά συνεχίζονται να εκτελούνται κανονικά μετά από 3 μέρες διακοπής λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς πλέον βρισκόμαστε (όσον αφορά την θωράκιση) στην προτελευταία στρώση και απομένει η τελευταία (για την οποία θα χρειαστούν μεγάλοι φυσικοί ογκόλιθοι), ενώ μετά από την τελευταία αυτή στρώση θα ακολουθήσει η ανωδομή, δηλαδή η ρίψη μεγάλων ογκόλιθων βάρους 10 τόνων. Στο μέτωπο της επέκτασης του λιμενοβραχίονα κατά 82 μέτρα, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι υποθαλάσσιες στρώσεις και εν συνεχεία, καιρού επιτρέποντως, θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των τεχνητών ογκολίθων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και βρίσκονται πάνω στον λιμενοβραχίονα.

Όλες αυτές οι εργασίες έχουν γίνει με την βοήθεια ομάδας δυτών, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κακουλίδη, όλη η πορεία των εργασιών αυτών της επέκτασης θα βιντεοσκοπηθεί, ώστε να ελεγχθεί η ποιότητα κατασκευής (μια εργασία απαραίτητη που είναι μέσα στις υποχρεώσεις της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο). Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πορεία της επέκτασης του λιμενοβραχίονα εξαρτάται και η τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών στο λιμάνι, ενός ακόμη έργου για το οποίο έχει εγκριθεί την περασμένη εβδομάδα η διακήρυξη της δημοπράτησής του.

Δελτίο τύπου ΤΕΕ ΑΜ: Απαιτείται αλληλεγγύη. Ένας λόφος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια

Πρόκειται για το λόφο «Άσπρα χώματα» στα ανατολικά της Καβάλας.

Άθελά του έγινε ο τροφοδότης των αδρανών υλικών της κατασκευής του Νέου Λιμένα Καβάλας από το 1995 που εκτελούνται έργα στην περιοχή (ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΕΝ 82466/94/21-11-1995).

Δεν το λέμε ανεύθυνα, μιλάμε ασφαλώς με αποδείξεις, άλλωστε δεν είναι οποιοσδήποτε λόφος. Είναι η νοτιοανατολική απόληξη του Περιαστικού Δάσους της Καβάλας αν αυτό έχει σημασία.

Ο λόφος αυτός ήταν διπλά άτυχος: Από τη μια είχε την ατυχία να βρίσκεται πολύ κοντά στο νέο λιμάνι και από την άλλη να διαθέτει άριστα υλικά για την κατασκευή του. Αχ αυτός ο Tουφεξής που σχεδίασε το Νέο λιμάνι δίπλα στο λόφο. Αυτό είναι το κατηγορητήριο που του απευθύνεται. Οποιοιδήποτε άλλοι συνειρμοί ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Η κρίση μάλλον σας έχει επηρεάσει και πρέπει να σκεφτούμε στα σοβαρά να παραγγείλουμε κανέναν ειδικό γιατρό από την τρόϊκα.

Και τώρα, ο λόφος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια. Τι αχαριστία αλλά και τι απληστία ταυτόχρονα;

Και καλά οι διάφοροι μανδαρίνοι των Υπουργείων που ως υφιστάμενοι πολλές φορές δέχονται να εκτίθενται και να επιτρέπουν εαυτούς να διασύρονται υποκύπτοντας στις διάφορες πιέσεις, παραβαίνοντας και τον όρκο που έχουν δώσει προκειμένου να γίνει η απαραίτητη τακτοποίηση συμφερόντων.

Φαίνεται όμως πως οι πολιτικοί προϊστάμενοι όλων αυτών δεν έχουν αντιληφθεί ότι το να επικαλούνται συνεχώς τη σωτηρία της χώρας, άρα και το συμφέρον των πολιτών, καταντάει σαν την παροιμία του λύκου με τα πρόβατα.

Φτάνει πια, αρκετά σωθήκαμε, είμαστε ολιγαρκείς, δε θέλουμε άλλη δόση σωτηρίας. Άλλωστε, κάθε τι στην υπερβολή του καταντά στο αντίθετό του.

Άντε και καλά, ο λόφος είναι επικίνδυνος. Όμως, από μόνος του ξαφνικά δεν αποφάσισε να μας τρύξει τα δόντια και να καταστεί επικίνδυνος.

Να λοιπόν η αιτία όπως την ομολογούν τα χαρτιά. «Στο λόφο Άσπρα χώματα έχουν γίνει εξορύξεις και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι καταπτώσεων».

Και τίθεται το ερώτημα: Αφού κάποιοι τον κατέστησαν επικίνδυνο και η Πολιτεία (ποια Πολιτεία πλέον) το γνωρίζει, δεν πρέπει να απαιτήσει την αποκατάσταση του λόφου από τους υπαίτιους;

Και γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα;

Και πώς πληρώθηκαν οι εργολάβοι;

Και μη μου πείτε ότι είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θυμώσω και θα γίνω πιο επικίνδυνος.

Δικά μας χρήματα είναι, αυτά που στερείται τώρα ο άνεργος, ο συνταξιούχος, η μεσαία ελληνική οικογένεια.

Το τραγικό είναι ότι η ετυμηγορία λέει πως η καταδίκη του λόφου γίνεται για το καλό του. Την ονομάζουν αποκατάσταση, η οποία θα γίνει πάλι με εκρήξεις και θα τροφοδοτήσει τα έργα στο λιμάνι με ακόμη 400.000 κυβικά μέτρα ογκολίθων βάρους μέχρι 2.000 κιλά και μάλιστα δεν θα αργήσει το έργο, θα διαρκέσει μόλις 3-4 χρόνια, όσα συμπτωματικά προφανώς χρειάζεται η εργολαβία στο λιμάνι.

Ιδού η επιβεβαίωση των όσων ισχυρίζομαι μέσω νουθεσιών προς το Δήμο Καβάλας:

«Η μη εφαρμογή της εν λόγω τεχνικής μελέτης αποκατάστασης, θα έχει ως συνέπεια τη συνέχιση της υφιστάμενης επικινδυνότητας στο λόφο «Άσπρα χώματα», καθώς και σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του λιμένα Καβάλας, τόσο της τρέχουσας εργολαβίας, όσο και της υπό δημοπράτηση διαλυθείσας εργολαβίας, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ που έχουν ενταχθεί».

Αριθμ. Πρωτ.: Δ4/2244/Φ.21/Ε.15/23Νοεμβρίου2012 – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, Δ/νση Λιμενικών Έργων  και Έργων Αεροδρομίων.

Το λεωφορείο Παληό-Ηρακλείτσα- Ν. Πέραμος- Ελευθεραί αναχωρεί……..

 
Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments