• Views162

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τρεις επιστάτες και ο παραγωγός φράουλας που κατηγορούνται για την επίθεση κατά αλλοδαπών εργατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Ο παραγωγός και οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον του ανακριτή. Οι επιστάτες κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για την αιματηρή επίθεση κατά 200 μεταναστών, όταν οι τελευταίοι ζήτησαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Ο ιδιοκτήτης της φυτείας φράουλας στην οποία απασχολούνταν οι μετανάστες κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Εφτυναν τις κάμερες οι κατηγορούμενοι μετά την απόφαση για την προφυλάκισή τους

Aμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι ξέσπασαν επεισόδια με συγγενείς τους να επιτίθενται και συγκεκριμένα τη μάνα του κατηγορουμένου να ξεσπά εναντίον του παραγωγού: «Μου έφαγες τα παιδιά» φέρεται να του είπε εξοργισμένη.

Προκλητικοί εμφανίστηκαν όμως και οι κατηγορούμενοι με τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ, αφού βγαίνοντας από το γραφείο του ανακριτή έφτυναν προς τις κάμερες και απευθυνόμενοι προς τους δημοσιογράφους φώναζαν: «Εσείς μας βάζετε στη φυλακή».

Σε καθεστώς προστασίας τα 35 θύματα της Μανωλάδας με εντολή του εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε

Από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε δόθηκε εντολή να τεθούν σε καθεστώς προστασίας οι 35 εργάτες-θύματα στη Μανωλάδα Ηλείας,
ενώ με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ακόμη, κ. Τέντες ζητεί από τους συναδέλφους του να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις δικογραφίες που σχηματίζονται για μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας, ζητά να εκδοθεί πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων». Ο χαρακτηρισμός αυτός των 35 τους θέτει – σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – σε καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους.

Ακόμη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε και στην έκδοση εγκυκλίου η οποία απευθύνεται προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας. Με αυτή τους ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, κ.ά.

Αφορμή για την αποστολή της εγκυκλίου προς τους προϊσταμένους των εισαγγελιών από τον κ. Τέντε αποτέλεσαν τόσο τα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα όσο και άλλες περιπτώσεις κακομεταχείρισης ημεδαπών και αλλοδαπών για τις οποίες μάλιστα εκφράζονται παράπονα από διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στην εγκύκλιό του ο κ. Τένετς επικαλείται την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και την συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.
Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους εισαγγελείς του κράτους να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση της Συνταγματικής αρχής της προστασίας της αξίας του ανθρώπου από όλα τα κρατικά όργανα που ευρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητα τους, ενώ ζητεί να δείξουν οι συνάδελφοί του την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που «ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν την δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία».

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments