ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 30 Ιουλίου 2013
  • Views185

H νέα αυτή ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα να παύσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν τα φάρμακα εκείνα, για τα οποία θα αναλάβουν ξαφνικά πρόσθετα κόστη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι η « νέα αυτή ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα να παύσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν τα φάρμακα εκείνα, για τα οποία θα αναλάβουν ξαφνικά πρόσθετα κόστη (π.χ. κόστος διανομής προς τα ιδιωτικά φαρμακεία των κλινικών), ενώ θα απολέσουν σημαντικά έσοδα (λόγω της μειωμένης τιμής πώλησης προς τα ιδιωτικά φαρμακεία των κλινικών) με περαιτέρω αποτέλεσμα τη σημαντική διαρροή πελατείας που προστατεύεται από τη διάταξη του άρθρου 5 του Συντάγματος».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Σύνδεσμό και τα όσα αναφέρει στην προσφυγή του, τις ίδιες συνταγματικές διατάξεις παραβιάζει η επίμαχη υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο που επιβάλλει στην εσωτερική αγορά φαρμακευτικών προϊόντων την υποχρέωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να χορηγούν πίστωση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δυο μηνών προς τα φαρμακεία και φαρμακέμπορους.

Η πρόβλεψη αυτή, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, «αποτελεί μη νόμιμη επέμβαση στην εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων και έχει το χαρακτήρα σαφούς περιορισμού της επιχειρηματικής ελευθερίας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ρυθμίζει τον τρόπο πληρωμής των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που πωλούνται στην εσωτερική αγορά».

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments