ΥΓΕΙΑ — 05 Ιανουαρίου 2013
  • Views170

O πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, σε ομιλία του στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, διατύπωσε επτά προτάσεις για την ανασυγκρότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. «Πρώτα απ’ όλα» τόνισε μεταξύ άλλων «θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πενταετές Σχέδιο Εθνικής Πολιτικής Υγείας με την ευρύτερη δυνατή διακομματική συνεργασία και κοινωνική συναίνεση. Η ανάπτυξη και η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, γιατί η οικονομική κρίση απαιτεί τη μετατόπιση της δαπανηρής νοσοκομειακής περίθαλψης σε σύγχρονες και αποτελεσματικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες. Για τον σκοπό αυτόν, απαιτείται η υπαγωγή όλων των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ. Η ανασυγκρότηση του νοσοκομειακού τομέα με τις αναγκαίες συγχωνεύσεις ή μετατροπές δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο με κριτήρια διοικητικής επάρκειας και δημοσιονομικής αποδοτικότητας, αλλά κυρίως με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας.
Θα πρέπει, επίσης, το ΕΣΥ, αντί να διοικείται από το Γραφείο του εκάστοτε υπουργείου Υγείας, να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο δημόσιο Οργανισμό, με κεντρικό όργανο σχεδιασμού, συντονισμού και ελέγχου και επαγγελματική διοίκηση στα νοσοκομεία. Το νέο ΕΣΥ θα πρέπει να αναπτύξει σχέση συνεργασίας και συμπληρωματικότητας με τον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, οι πολιτικές υγείας θα πρέπει από οριζόντιες, που καθιέρωσε το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας με ισότιμες παροχές προς όλους, να γίνουν κάθετες».

«ΑΠΟΣΤΟΛΗ… ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ»
Το βιβλίο «Αποστολή… το τίμημα» παρουσιάζει το ταξίδι του διακεκριμένου καρδιοχειρουργού Πέτρου Αλιβιζάτου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν διευθυντής της Α΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και ο δημιουργός του μοναδικού προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς στον τόπο μας με διεθνείς προδιαγραφές και αποτελέσματα που ανταγωνίζονται καταξιωμένα κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης. «Αφηγητής ο ίδιος, ο οποίος σε ζωντανά, γλαφυρά και άριστα ελληνικά διηγείται την πορεία του μέσα στον κόσμο της Ιατρικής και ειδικότερα των μεταμοσχεύσεων. Στην ουσία, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, εξιστορεί την αποστολή που από την παιδική του ηλικία που προσδιόρισε η οικογενειακή του-επτανησιακή-παράδοση, η οποία υπαγόρευε τη διάκριση, αλλά μέσω μιας ουσιαστικής προσφοράς» όπως αναφέρει για το βιβλίο ο Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΑΣΗΣ: Πρωτοποριακή επέμβαση
Μια πρωτοποριακή και πολύπλοκη επέμβαση για την αποκατάσταση της όρασης στον αριστερό οφθαλμό νεαρής γυναίκας 28 ετών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στo θεραπευτήριο Metropolitan. Πρόκειται για μια τετραπλή επέμβαση που αφορούσε στην ολική αποκατάσταση του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού, ο οποίος είχε καταστραφεί μετά από σοβαρότατες μολύνσεις από ακανθαμοιβάδα και ιό του απλού έρπητα. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους χειρουργούς οφθαλμιάτρους Παντελή Α. Παπαδόπουλο, διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του θεραπευτηρίου Metropolitan και επισκέπτη καθηγητή Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Σλοβακίας, και Δρ. Κωνσταντίνο Σαμαρά και είναι η πρώτη αυτού του είδους που ανακοινώνεται παγκοσμίως. Ονομάστηκε «Τετραπλή επέμβαση αποκατάστασης του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού» (“Quadruple Reconstructive Procedure of Anterior Segment of The Eye”). Η ανακοίνωση αυτής της πρωτοποριακής επέμβασης έλαβε χώρα στη συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής του θεραπευτηρίου Metropolitan.

ΣΧΙΣΤΟΣΩΜΙΑΣΗ: Εκστρατεία καταπολέμησης στην Κένυα
Η Merck δώρισε συμβολικά το εκατοστό εκατομμυριοστό δισκίο πραζικουαντέλης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάς της εταιρείας. Σε μια διάσκεψη Τύπου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, εκπρόσωποι του ΠΟΥ αλλά και της Merck ανακοίνωσαν την έναρξη διάθεσης του φαρμάκου στην Κένυα. Η Κένυα είναι η πέμπτη πιο ενδημική χώρα στον κόσμο, όσον αφορά στη σχιστοσωμίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΟΥ, περισσότεροι από έντεκα εκατομμύρια Κενυάτες, οι πιο πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, χρήζουν κατάλληλης θεραπείας.
«Το εκατοστό εκατομμυριοστό δισκίο αποτελεί ορόσημο του προγράμματος δωρεάς της εταιρείας μας σε συνεργασία με τον ΠΟΥ» δήλωσε ο Stefan Oschmann, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Merck και πρόεδρος της Merck Serono. «Από τότε που η Merck άρχισε να στηρίζει τον ΠΟΥ για την καταπολέμηση αυτής της τροπικής νόσου πέντε χρόνια πριν, περισσότερα από 28 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει θεραπεία σε έντεκα αφρικανικές χώρες. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, το οποίο δεν πρόκειται να τελειώσει παρά μόνον όταν αυτή η ύπουλη νόσος εξαλειφθεί».

Πηγή: paraskhnio.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments