ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΥΓΕΙΑ — 04 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views224

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=l6O8BdrOt1s[/tube]

Ξεκίνησε ήδη από το Σάββατο η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς, όπως είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, ενώ ο οργανισμός από σήμερα έχει και έναν ακόμη πονοκέφαλο που προέρχεται από την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Η ένωση, με βάση εξώδικο που έχει ήδη αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ, καλεί τα μέλη της να προχωρήσουν σε επίσχεση από Δευτέρα 3/9/12 έως και Παρασκευή 7/9/12 ως προς την εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων έναντι του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των γιατρών, η κινητοποίηση θα λάβει τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι συλλογικές αποφάσεις.

Πονοκέφαλος για την δημόσια υγεία η στάση των φαρμακοποιών

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί του ΠΦΣ ζητούν την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν πλέον τις 85 μέρες, την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφισταμένων οφειλών, καθώς και των όρων που αφορούν στην υπαγωγή των φαρμακείων στον “ΤΕΙΡΕΣΙΑ”.

Ακόμη ζητούν την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό των φαρμακείων και τη βελτίωση της ρευστότητάς τους.

Οι δε γιατροί με τη σειρά τους ζητούν κατά βάση ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 570 εκατ. ευρώ και την αποπληρωμή των νέων οφειλών ύψους 230 εκατ. ευρώ μέχρι και τον Ιούνιο, καθώς και δέσμευση για τήρηση της ισότιμης και δίκαιης αποπληρωμής των παρόχων εντός 45 ημερών, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

Γεράσιμος Βουδούρης: Δεν κάνω πίσω

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης ξεκαθάρισε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα υποχωρήσει στη σύγκρουσή του με τους συμβεβλημένους ιατρούς και φαρμακοποιούς.

“Δεν θα αφήσουμε να γίνει εμπόρευμα η εξέταση του ασφαλισμένου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης, σημειώνοντας πως “το πρόβλημά μας είναι οι ασφαλισμένοι” και καλώντας τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς να δουν “τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία”.

Παράλληλα, ο κ. Βουδούρης ζήτησε από τους συμβεβλημένους ιατρούς να “ξαναδιαβάσουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει”.

Ανένδοτοι οι φαρμακοποιοί – Άκαρπη η συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας

Άκαρπη ήταν, στο μεταξύ, η συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί της χώρας με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, παρουσία όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι δεν έλαβαν δεσμεύσεις για το πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ, όπως είπε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Θεοδοσιάδης, “δεν μας δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής όσων μας οφείλονται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας”.

Με την πρόταση αυτή να επικρατεί, συνεδρίασαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας και οι φαρμακοποιοί της Αττικής και αποφάσισαν να συνεχίσουν επ’ αόριστον τις κινητοποιήσεις τους.

Τι ζήτησε τι υπουργείο από τους φαρμακοποιούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να πληρώνονται 90 ημέρες μετά την εκτέλεση των συνταγών και όχι 45 που ισχύει σήμερα, χωρίς, ωστόσο, να δίδεται η ανάλογη χρονική πίστωση σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου. Το ερώτημα που έθεσαν οι φαρμακοποιοί ήταν “πώς θα πληρωνόμαστε σε 90 ημέρες όταν θα πρέπει να εξοφλούμε άμεσα τις φαρμακαποθήκες”;

Ο κ. Σαλμάς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι “υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες του ΕΟΠΥΥ και της χώρας, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί οριστική λύση, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Ολοκληρώνουμε την εξόφληση του Μαίου. Παρεμβαίνουμε στην επιμήκυνση του χρόνου της πίστωσης των φαρμακοποιών από την εφοδιαστική αλυσίδα στις 90 μέρες”.

Και πρόσθεσε: “αν η αγορά δεν αυτορυθμιστεί θα παρέμβουμε πιο δραστικά, αναλαμβάνοντας να λύσουμε το άγχος της επιταγής του φαρμακοποιού, δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό παρέμβασης στην διανομή. Δρομολογούμε διυπουργική σύσκεψη εντός της εβδομάδας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Μετά από συνάντηση με τα ταμεία θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο πληρωμών για το υπόλοιπο του έτους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments