ΚΑΒΑΛΑ — 20 Ιουλίου 2012
  • Views600

Ερώτηση για τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Καβάλας κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσιος Κωνσταντινίδης.

Η επείγουσα ιατρική, που στην χώρα μας καλύπτεται από τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, έχει τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση περιστατικών σε κρίση. Η εξειδικευμένη αντιμετώπιση στον τόπο του ατυχήματος ή όπου βρίσκεται ένα σοβαρό περιστατικό και  η έγκαιρη μεταφορά με ασφαλή τρόπο σώζει ζωές ή μπορεί να περιορίσει ή και να εκμηδενίσει τις επιπτώσεις από ένα σοβαρό επεισόδιο, για παράδειγμα ένα έμφραγμα ή ένα ατύχημα.

Όμως δυστυχώς οι υπηρεσίες του 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, όπως και πανελλαδικά του ΕΚΑΒ, αντανακλούν την γενικότερη κατάσταση των υπηρεσιών υγείας, λόγω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματο–ποίησης της υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και ιδιαίτερα σε υποδομές αδυνατεί να παίξει τον ρόλο που είναι ταγμένο.

Επιτακτική είναι η ενίσχυση του Τομέα με επιπλέον μόνιμο προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ως τώρα αποχωρήσεις εργαζομένων από το ΕΚΑΒ.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό που εντοπίζονται στο παράρτημα 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας επιτείνουν το πρόβλημα με αφορμή την τουριστική περίοδο και δεδομένου ότι ο τομέας καλύπτει την περιοχή της Τούζλας (παραλία Οφρυνίου), όπου τους θερινούς μήνες φιλοξενεί περίπου 500.00 τουρίστες. Ο τομέας αυτός καλύπτει επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της Παλαιάς Παραλιακής Εθνικής Οδού Καβάλας – Θεσσαλονίκης καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι της σημερινής Εγνατίας Οδού.  

Η παραπάνω εγκληματική κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, πολιτική που έχουν συνδιαμορφώσει στην ΕΕ, κατ’ απαίτηση του κεφαλαίου για συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και γενικότερα των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών. Πολιτική που απαιτεί να μεταφερθούν κονδύλια από τον κοινωνικό τομέα για την στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επέκτασης και γιγάντωσης της επιχειρηματικής δράσης στους ευαίσθητους αυτούς κοινωνικούς τομείς.

Πολιτική που έχει τραγικές συνέπειες στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας και στην περίπτωση των υπηρεσιών υγείας, πολλές φορές οι ασθενείς πληρώνουν με την ίδια την ζωή τους, αλλά και με την αρτιμέλεια τους τις τραγικές ελλείψεις που δημιουργούνται με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Η ανησυχία μεγαλώνει, γιατί σήμερα με πρόσχημα την κρίση κλιμακώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για περικοπές δαπανών, παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας αλλά και της επείγουσας ιατρικής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για:

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση του 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, με βάση τις ανάγκες σε επείγουσα ασφαλή και δωρεάν αντιμετώπιση των περιστατικών που έχουν  ανάγκη.

  • Να υπάρξει η ενίσχυση του με όλα τα αναγκαία μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments