ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 28 Μαΐου 2013
  • Views193

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ», να διευρυνθεί το κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και να παραπεμφθεί πέρα από τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος για ένα ακόμα κακούργημα, αυτό της απιστίας περί την υπηρεσία.

Οι νέες εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται μετά τα έγγραφα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που έφθασαν στην Προανακριτική Επιτροπή και από τα οποία προκύπτει ότι η Γαλλία επίσημα διαβίβασε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών την λίστα «Λαγκάρντ» για να αξιοποιηθεί μόνο φορολογικά.

Επίσης, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου καταλήγει σε βάρος τους καθώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν όλα τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στο όνομα τους. Σημειώνεται ότι το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ αναμένεται να σταλεί στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση, μέχρι τις 10 Ιουνίου. Ωστόσο την έγκριση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου θα πρέπει να τη δώσει η Ολομέλεια της Βουλής αφού προηγουμένως η πρόταση έχει την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Προανακριτικής και έχουν συνυπογράψει τουλάχιστον 30 βουλευτές για να συζητηθεί.

Στο μεταξύ, στην Προανακριτική Επιτροπή καταθέτει απόψε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης καθώς σε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για περίεργες συμπεριφορές μελών του υπουργικού συμβουλίου γύρω από την υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ».

Με αφορμή την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή, ο κ. Ραγκούσης σε γραπτή ανακοίνωσή του συνδέει την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ με τη μη αξιοποίηση της λίστας «Λαγκάρντ» καθώς, όπως υποστηρίζει, «ήταν ο μόνος τρόπος που διέθετα για να εκφράσω την οργή και την αγανάκτηση μου για όσα αδιανόητα αποκαλύφθηκαν για τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών».

Ακόμα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για διαρκές πολιτικό σκάνδαλο με τη μη αξιοποίηση της λίστας «Λαγκάρντ». «Το πολιτικό σκάνδαλο με τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ δεν ήταν στιγμιαίο – είναι διαρκές. Ούτε σήμερα δεν διεξάγεται μία πραγματική και ουσιαστική προσπάθεια για τον έλεγχο των λιστών «τύπου Λαγκάρντ». Ότι έχει μέχρι τώρα γνωστοποιηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση είναι όχι μόνον για το θεαθήναι, αλλά για κάτι πολύ χειρότερο. Στοχεύει ουσιαστικά ώστε να προστατευθούν φορολογικά όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό από ενδεχομένως μη φορολογημένα εισοδήματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments