ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 18 Ιανουαρίου 2013
  • Views192

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=feb3ubdoNJc[/tube]

Ολοκληρώθηκε (έστω και μετ’ εμποδίων) η ψηφοφορία στην Βουλή για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Όπως αναμενόταν, αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν παραπέμπονται ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος.

Πιο συγκεκριμένα στην κάλπη για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ψήφισαν συνολικά 294 βουλευτές, εκ των οποίων τα 286 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, τα 5 άκυρα και τα 3 λευκά. Υπέρ της πρότασης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την παραπομπή του ψήφισαν υπέρ 265 βουλευτές, κατά 6 βουλευτές και Παρών 3 βουλευτές.

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ 129 βουλευτές, κατά 26 βουλευτές και Παρών 4 βουλευτές.

Για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων – Χρυσής Αυγής ψήφισαν υπέρ 110 βουλευτές, κατά 28 βουλευτές και Παρών 3 βουλευτές.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, ωστόσο, επικράτησε το απόλυτο χάος καθώς οι βουλευτές αντιπαρατέθηκαν για τα ψηφοδέλτια και τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστήριξαν πως θα πρέπει να είχαν διατυπωθεί διαφορετικά οι προτάσεις παραπομπής για κάθε πολιτικό πρόσωπο.

Εν μέσω αντεγκλήσεων χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση για περίπου μία ώρα προκειμένου οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν, ενώ υπήρχε πρόταση να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια από την αρχή.

image (1)

Τελικά, μετά και από έντονες αντεγκλήσεις, η πολυαναμενόμενη διαδικασία ξεκίνησε 11 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε μια ώρα αργότερα.

Πώς διεξήχθη η ψηφοφορία

Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές ανέφεραν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά.

image (1) ÂÏÕËÇ - ØÇÖÏÖÏÑÉÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÓÔÁÓÇ ÐÑÏÁÍÁÊÑÉÔÉÊÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ËÉÓÔÁ ËÁÃÊÁÑÍÔ<br /><br /><br /><br /><br />(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Έτσι ο βουλευτής που ήθελε να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα πήγαινε στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα έριχνε το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο διατηρούσε το δικαίωμα να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Στο τέλος όμως, αθροίστηκαν οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής είχε ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείτο ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείτο δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους.

Πρακτικά, υπολογίστηκε το άθροισμα της πρότασης και όχι το άθροισμα του προσώπου. Αντίστοιχος ήταν ο υπολογισμός και στην περίπτωση που ένας βουλευτής δήλωνε «όχι» ή «παρών» για την παραπομπή.

Εκπλήξεις και απρόοπτα

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι αρκετοί βουλευτές της κυβέρνησης και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, ψήφισαν και στις 4 κάλπες.

Παρατηρήθηκε, επίσης, το φαινόμενο αρκετοί βουλευτές που κατάλαβαν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαγόταν η ψηφοφορία να προσπαθούν να την εξηγήσουν σε συναδέλφους τους, όπως έκανε και ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

image

Οι βουλευτές του νομού Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Καλαντζής ψήφισαν μονάχα στην κάλπη για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στην ψηφοφορία η κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας ήταν χαλαρή και είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός και 13 υπουργοί ψήφισαν μόνο σε μία κάλπη, στην πρώτη δηλαδή που αφορούσε στον κ. Παπακωνσταντίνου. Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας 23 ήταν εκείνοι που ψήφισαν επίσης σε μία, ενώ οι 88 άλλοι ψήφισαν και στις 4 κάλπες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του “γαλάζιου” βουλευτή, Παύλου Σιούφα που ψήφισε μόνο στις δύο πρώτες κάλπες, εκείνες δηλαδή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου.

Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ η κομματική γραμμή ήταν άκρως πιο αυστηρή και όλοι ψήφισαν σε μία κάλπη!

Αντίθετα η γραμμή της ΔΗΜΑΡ αποδείχθηκε “μπετόν αρμέ” καθώς όλοι οι βουλευτές ψήφισαν και στις 4 κάλπες. Συνολικά, σε μία κάλπη ψήφισαν 64 βουλευτές, 37 από τη Νέα Δημοκρατία, 23 από το ΠΑΣΟΚ και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές και συγκεκριμένα, οι κ.κ. Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Κασσής και Κουτσούκος.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments