ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 01 Ιουνίου 2013
  • Views326

Η ανάλυση των επιχειρημάτων του 35χρονου Νεοϋoρκέζου fund manager Μαρκ Μεζβίνσκι για το πώς βγάζεις λεφτά με ουρά επενδύοντας στο ελληνικό δημόσιο χρέος είχε καθηλώσει τον κατά τα άλλα αεικίνητο πρόεδρο του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Στέλιος Σταυρίδης, ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, πριν από λίγες μέρες στάθηκε και άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα του κ. Μεζβίνσκι -είναι ένας εκ των συνιδρυτών της φίρμας Eaglevale Partners που έχει την έδρα της στην αμερικανική μητρόπολη του χρήματος και των κεφαλαίων- για το πώς αποφάσισε να αγοράσει ο ίδιος ελληνικό χρέος στα 13 σεντ το δολάριο: «Κοίταξα τα δεδομένα και είδα ότι η Βόρειος Κορέα για 60 τόσα χρόνια είναι ακίνητη στα 8 σεντ το δολάριο και η Κούβα, με την ελπίδα βοηθό, στα 10 σεντ το δολάριο. Η Ελλάδα ήταν στα 13 σεντ και σκέφτηκα πως δεν μπορεί να πάει παρακάτω…». Σήμερα οι αποτιμήσεις βρίσκονται πάνω από τα 50 σεντ το δολάριο και ο κ. Μεζβίνσκι μπορεί κάλλιστα να διασφαλίσει τα κέρδη του.

Η επίσκεψη του Νεοϋoρκέζου fund manager στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ δεν αφορούσε βεβαίως τα του χρέους και δεν ήταν και η μοναδική το διήμερο που βρέθηκε στην Αθήνα. Ο ίδιος πραγματοποίησε τουλάχιστον 5 συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη αλλά και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και της τραπεζικής αγοράς. Μεταξύ των συνομιλητών του, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος και CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σταύρος Λεκάκος και o πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταυρίδης.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις συναντήσεις, το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην Ελλάδα – από αγορές μετοχών εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο μέχρι και συμμετοχή στα προγράμματα του ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποιήσεις και πολύπλευρη αξιοποίηση δικτύων και υποδομών στις μεταφορές και τον τουρισμό.

Στο σημείο αυτό μια παρένθεση αξίζει τον κόπο: ο κ. Μεζβίνσκι δεν είναι μια τυπική περίπτωση Αμερικανού fund manager. Είναι «προεδρικός γαμπρός» -παντρεύτηκε την Τσέλσι Κλίντον, κόρη του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον-, αλλά και γόνος μιας οικογένειας με γερές ρίζες στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Αλλωστε και οι δύο γονείς του έχουν διατελέσει μέλη του Κογκρέσου (με τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος). Ο ίδιος ο γαμπρός του πρώην πλανητάρχη ωστόσο προτίμησε τις μπίζνες και γι’ αυτό στα τέλη του 2011 με άλλους δύο συναδέλφους του από την Goldman Sachs αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση της φίρμας Eaglevale Partners κυνηγώντας επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές του κόσμου. Η δραστηριότητά τους ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 2012 και έτσι ο 35χρονος Μαρκ περνά συχνά τον Ατλαντικό σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τα συμφέροντα της φίρμας σε αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον – ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Ο «προεδρικός γαμπρός» έχει ήδη επενδύσει σε ελληνικά «χαρτιά» και μάλιστα μιλά με τα καλύτερα λόγια για εισηγμένες εταιρείες με διεθνή εμβέλεια και αξιοπιστία, όπως για παράδειγμα η Frigoglass που ελέγχεται από τον επιχειρηματικό όμιλο Δαυίδ – Λεβέντη.

Για τη συνέχεια, πάντως, ο 35χρονος Μαρκ κατά τα λεγόμενά του στις συναντήσεις του στην Αθήνα -σε ορισμένες εκ των οποίων συνοδευόταν από τον κ. Χρήστο Καινούργιο, που είναι επικεφαλής της εταιρείας παροχής οικονομικών συμβουλών Διαδικασία- ετοιμάζει μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις. Κάποιες εξ αυτών έχουν προεξοφληθεί, όπως η συμμετοχή του στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, με πρώτη και καλύτερη εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς. Πάντως, υπάρχει απόθεμα από… εκπλήξεις καθώς θα ξετυλίγεται το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια και τις μαρίνες, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα τουριστικά ακίνητα. Ο κ. Μεζβίνσκι απ’ ό,τι φαίνεται έχει και τους πελάτες και τα κεφάλαια προς επένδυση, οπότε μπορεί να κάνει το μεσογειακό όνειρο του -που βρίσκεται ακόμη στην αρχή- πραγματικότητα.

Ο Μαρκ και η Τσέλσι

Η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου την τελευταία μέρα του Ιουλίου του 2010 έδειχνε το ζευγάρι των νεόνυμφων σε μεγάλα κέφια: ο τότε 33χρονος Μαρκ, έχοντας τηρήσει όσο του επέτρεπαν οι περιστάσεις μιας διαθρησκευτικής γαμήλιας τελετής το τυπικό τελετουργικό της εβραϊκής παράδοσης, κρατούσε σφιχτά το χέρι της αγαπημένης του Τσέλσι -μικρότερής του κατά 3 χρόνια και μέλος μιας από τις πολλές Εκκλησίες των μεθοδιστών- που έλαμπε μέσα στο νυφικό της. Η τελετή, που έγινε σε ένα κτήμα ιδιοκτησίας φίλων και υποστηρικτών της Χίλαρι Κλίντον στις όχθες του ποταμού Χάτσον, έξω από τη Νέα Υόρκη, έγινε αφορμή για μια αστραφτερή σύναξη κορυφαίων εκπροσώπων της οικονομικής δύναμης και της πολιτικής επιρροής.

Ο γάμος, δε, ήταν το δίχως άλλο η κατάληξη ενός ειδυλλίου που κρατούσε από το 2005. Εκείνη τη χρονιά ακούστηκαν οι πρώτες φήμες και γράφτηκαν τα πρώτα σχόλια. Από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια μέχρι το ζευγάρι να επισημοποιήσει τον δεσμό του. Και αυτό έγινε το 2009, στην αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών. Τα δύο παιδιά όμως γνωρίζονταν από πιτσιρίκια. Βρέθηκαν μαζί στα ίδια μέρη όπου σύχναζαν οι γονείς τους, που είχαν όλοι τους το μικρόβιο της πολιτικής. Μάλιστα οι γονείς τους έκαναν και παρέα στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Αλλωστε οι Μεζβίνσκι ήταν πλέον «παλιοσειρές» όταν οι Κλίντον έφτασαν στην Ουάσινγκτον από το κυβερνείο της Πολιτείας του Αρκάνσας. Ο πατέρας του Μαρκ, o Εντουαρντ Μεζβίνσκι, Δημοκρατικός από την Πενσιλβάνια, διετέλεσε για δύο θητείες μέλος του Κογκρέσου – από το 1973 έως το 1977. Το ίδιο και η μητέρα του, η Μάρτζορι Μαργκόλιες-Μεζβίνσκι, Δημοκρατική από την Aϊόβα, εκλέχθηκε στο Κογκρέσο για μια θητεία (1993-1995), ενώ προτίθεται να δοκιμάσει ξανά την τύχη της στις εκλογές του 2014.

Οι γονείς του Μαρκ παντρεύτηκαν το 1975 και χώρισαν το 2007. Η κοινή τους ζωή, όμως, δεν ήταν ανέφελη. Ο πατέρας του καταδικάστηκε για απάτες σε βάρος επενδυτών συνολικού ύψους 10 εκατ. δολαρίων και πέρασε από το 2002 μέχρι το 2008 πίσω από τα κάγκελα, ενώ εκείνη την πάτησε χοντρά όταν έδωσε την καθοριστική ψήφο για να περάσει ένα αντιδημοφιλές φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Κλίντον. Οι ψηφοφόροι δεν τη συγχώρησαν και έτσι δεν επανεξελέγη. Συμπτώσεις μιας διαδρομής, θα πει κάποιος – και δεν θα έχει καθόλου άδικο. Η δυναμική Μάρτζορι με θητεία στη δημοσιογραφία και με μια ντουζίνα παράσημα στα κινήματα του πολιτικού ακτιβισμού για τα δικαιώματα των γυναικών θυμίζει την επίμονη Χίλαρι Κλίντον.

Οι δύο γυναίκες θα αναλάβουν απ’ ό,τι φαίνεται να εκπαιδεύσουν τη μικρή Τσέλσι, η οποία άρχισε με τη σειρά της, σε ένα πολύ προστατευμένο περιβάλλον, να μετέχει ενεργά -ως πρώτο βήμα για την εμπλοκή της στα δημόσια πράγματα των ΗΠΑ- στο Clinton Foundation και στις πρωτοβουλίες που εκείνο αναλαμβάνει σε όλο τον κόσμο.

Ο μόνος που ξέφυγε από την παράδοση των δύο οικογενειών είναι ο Μαρκ. Ο απόφοιτος του Στάνφορντ προτίμησε τις μπίζνες από την πολιτική και βρήκε δουλειά στην Goldman Sachs και στην 3G Capital Management.

Το ζευγάρι ωστόσο ζει μια σχετικά ήσυχη ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο Μανχάταν. Μόλις πριν από μερικούς μήνες -τον περασμένο Μάρτιο για την ακρίβεια- διέθεσε 10,5 εκατ. δολάρια για να αγοράσει το «σπιτάκι» του στη Μάντισον Σκουέαρ. Τι άλλη απόδειξη για το ότι οι δουλειές του Μαρκ πηγαίνουν καλά!

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments