ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 19 Ιανουαρίου 2013
  • Views163

Αν και ουδέποτε τέθηκε ως προαπαιτούμενο από την Τρόικα, εντούτοις προωθείται με ζήλο από την κυβέρνηση, η οποία επιχειρηματολογεί υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί τον καταναλωτή, μπορεί να τονώσει την αγοραστική ζήτηση στα μικρομεσαία καταστήματα, να δημιουργήσει μέχρι και 20.000 θέσεις εργασίας, και να εντείνει τον ανταγωνισμό επιφέροντας μειώσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων..." Του Βασίλη Γεώργα Capital.gr

1. Τον καταναλωτή επίσης μπορεί να τον εξυπηρετεί να είναι όλο το 24ωρο τα καταστήματα ανοικτά, θα το κάνουμε;

2. Μόλις ανοίξουν τις Κυριακές οι μικροί, οι μεγάλοι θα κερδίσουν στο δικαστήριο και θα ανοίξουν και αυτοί, με αποτέλεσμα να αποτελέσει την ταφόπλακα των μικρών το άνοιγμα της Κυριακής.

3. 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Ένας ακόμα απίθανος συλλογισμός όπως αυτός της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου που προσδοκούσαν αυξημένα έσοδα και τέλος έπεσαν έξω πανυγηρικά.

4. Ο ανταγωνισμός θα ενταθεί και μειώσει τις τιμές…και γιατί οι τιμές δεν μειωθήκαν μέχρι τώρα; η Κυριακή θα βοηθήσει ή μήπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η μείωση των φόρων και των εισφορών υπέρ τρίτων;

5. Αφού δεν το ζητάει η Τρόικα, βγάζω το συμπέρασμα ότι δεν ισχύει σε πολλές χώρες και ότι το άνοιγμα των Κυριακών μετρήθηκε και βρέθηκε ότι δεν θα αποδώσει κάτι παραπάνω στην οικονομία.
Και κάτι ακόμα: Η Οικονομία δεν είναι μία «στατική» επιστήμη, για να πούμε ότι ένα και ένα ίσον με δύο ή ότι τάδε χημική αντίδραση σε συγκεκριμένες συνθήκες θα μας δίνει το ίδιο πάντοτε αποτέλεσμα.

Όμως η Οικονομία είναι μία επιστήμη με στοιχεία μαθηματικών, αλλά και Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας.
Δηλαδή όλοι οι χιλιάδες μικρομεσαίοι καταστηματάρχες που θα αναγκασθούν να εργάζονται και την Κυριακή κοντά στα άλλα δεν θα μπορούν να πάνε για ένα καφέ (δηλ. να καταναλώσουν), να ασχοληθούν με ένα χόμπυ πχ ορειβασία, ψάρεμα κλπ (δηλ. να έχουν αγοράσει από πριν τον εξοπλισμό τους) ή να πάνε μία βόλτα με την οικογένειά τους (δηλ. κατανάλωση βενζίνης) κλπ κλπ.
Αυτά όλα τα μέτρησαν οι «σοφοί» οικονομολογούντες;
Μήπως τελικά θα χαθούν περισσότερα από όσα θα αποκομίσουν;
Για να μην μιλήσουμε για ποιότητα ζωής και το θέμα ανοίξει πολύ.
Εξάλλου το ίδιο σενάριο το είδαμε και με το πετρέλαιο θέρμανσης, που κατέληξε να κρυώνει ο κόσμος, τα έσοδα να είναι μειωμένα και η ατμόσφαιρα μολυσμένη…

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments