ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 23 Οκτωβρίου 2012
  • Views487

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=FYzQn-XaX44[/tube]

Η μουσική παράσταση “Άξιον Εστί” του Οδυσσέα Ελύτη, βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία είχε αναβληθεί το καλοκαίρι λόγω κακοκαιρίας, θα ανέβει από την μικτή πολυφωνική χορωδία του Μορφωτικού, Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου στο OSCAR, το Σάββατο  27 Οκτωβρίου 2012 στις 8 το βράδυ στο  ΟSCAR.

– Μαέστρος η Μαρία Σγουρίδου.
– Μουσική εναρμόνιση: Θόδωρος Κατάκαλος.
– Τρομπέτα ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου.
– Βαρύτονος Μπάσος ο Παντελής Μιχαηλίδης.
– Ήχος: Βασίλης Αναστασιάδης.
– Φώτα: Ευθύμης Κυριακίδης.
– Αφήγηση: Παύλος Λεμοντζής, Εύα Πασχάλη, Γιώργος Σαμαράς, Λίλα Μπρουκάκη.

Στη πολυφωνική χορωδία μετέχουν:

– Μπάσοι: Παντελής Μιχαηλίδης, Κώστας Πάρσας, Μιχάλης Τσαπακίδης, Μπάμπης Εμμανουηλίδης, Θανάσης Καρυδάκης, Θανάσης Βαρύτης
– Τενόροι: Βαγγέλης Τσιγγέλης, Μάκης Φλωράς, Απόστολος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Τσαλίκης, Βαγγέλης Παπαδημητρίου, Χρυσούλα Γιαννακοπούλου, Γιώργος Γεωργιάδης.
– Αλτο: Εύα Δρόσου, Αναστασία Μαυρίδου, Τασούλα Παρασίδου, Ρίτα Αλησιάνη, Σουζάνα Τάσση, Νίκη Γούναρη, Αφεντώ Δραγανίδου, Θεοδοσία Παναγιωτίδου, Χρύσα Γεωργιάδου.
– Σοπράνο: Χαρίκλεια Πετμεζάκη, Ολυμπία Παντίδου, Έλενα Νικολάου, Ρίτσα Πετράκη, Σταυρούλα Κεσούρη, Αθανασία Κοκκίνη.
– Ψάλλει ο Απόστολος Αθιανός
– Βίντεο: Ευθύμης Κυριακίδης.
– Σκηνοθεσία: Παύλος Λεμοντζής.

Οδυσσέας Ελύτης.

Ένας απ’ τους σημαντικότερους Έλληνες και όχι μόνο, ποιητές του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε το έτος 1911, ξημερώματα της 2ας Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η πρώτη του προσπάθεια για να γράψει ποιήματα έγινε το 1929 (σε ηλικία 18 ετών). Σ’ αυτά τα πρώτα ποιήματα φαίνεται η επίδραση του Καβάφη πάνω στον Ελύτη.
Το 1960, το Άξιον Εστί (πρωτοκυκλοφόρησε το 1959) βραβεύεται με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης.
Το 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία” κατά το σκεπτικό της βράβευσης. Στις 10 Δεκέμβρη παραλαμβάνει το βραβείο από το βασιλιά Κάρολο Γουσταύο. Ακολουθεί παγκόσμια δημοσιότητα.
Ο Οδυσσέας Ελύτης απεβίωσε το έτος 1996 σε ηλικία 85 ετών, μία μέρα πριν τον ερχομό -σύμφωνα με τη θερινή ισημερία- της άνοιξης.-

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments