ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 01 Απριλίου 2013
  • Views176

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους διευκρινίζει, με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και έχουν καταβάλει την ειδική εισφορά. Βασική προϋπόθεση είναι, επίσης, οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους. Το βοήθημα είναι 360 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται για τρεις τουλάχιστον μήνες από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ. Για τη χορήγηση βοηθήματος έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ απαιτείται σωρευτικά η συνδρομή ορισμένων προϋποθέσεων.

Του έργου του υπεραμύνθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, λέγοντας σε ημερίδα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, τη Δευτέρα, ότι η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση είναι ένα έργο τιτάνιο, που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, λόγω των ριζωμένων πρακτικών και νοοτροπιών. Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε ότι το θέμα του Δημοσίου υπήρξε αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κάνοντας λόγο για φημολογίες που εκπορεύονται από κάποια κέντρα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αναταράξεις προκαλεί στην κυβέρνηση η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει τα χαράτσι, ενώ κάτω από την πίεση και των δημοσκοπήσεων το ΠΑΣΟΚ ζητά ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία! Η αποκάλυψη του Φώτη Κουβέλη στη Real News την Κυριακή πως το χαράτσι, αν επαναληφθεί και φέτος, είναι νέο μέτρο και η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να το ψηφίσει, δημιουργεί νέα δεδομένα στην κυβέρνηση ενόψει της έλευσης της τρόικας και της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης. Και αυτό καθώς το οικονομικό επιτελείο, κάτω από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης και την τρύπα των οικονομικών, εκτιμά ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θα πρέπει να παραμείνει και φέτος παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Και μάλιστα η εκτίμηση είναι πως δύσκολα θα μειωθεί, σίγουρα δε η μη συνέχισή του θα οδηγήσει σε νέα μέτρα.

Ισορροπία ανάμεσα στους κυβερνητικούς του εταίρους και στις απαιτήσεις της τρόικας αναζητεί ο πρωθυπουργός. Το Μαξίμου καίγεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι για τον…ανασχηματισμό. Εν αναμονή της άφιξης των κυρίων Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς και των απαντήσεων που θα δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση για όλα τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά προκειμένου να εκταμιευθεί τόσο η δόση των 2,8 δισ. όσο και η μεγαλύτερη των 6 δισ. ευρώ, ο Αντώνης Σαμαράς έχει στη διάθεσή του 72 ώρες μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα προκειμένου να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα ισορροπήσει ανάμεσα στο «αντάρτικο» των κυβερνητικών του εταίρων και στα αιτήματα της τρόικας.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments