• Views172

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=GNmJA7rsklo[/tube]

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι πολύωρες διαπραγματεύσεις στις φυλακές Μαλανδρίνου μεταξύ του αλβανού βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι και των υπευθύνων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Ριζάι, μαζί με άλλους δύο φυλακισμένους κρατούν ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Το θρίλερ ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου όταν λίγο μετά τις 21:00 σήμανε συναγερμός. Ο Αλκέτ Ριζάι που κρατείται στις φυλακές, με τη βοήθεια δυο συγκρατούμενών του συνέλαβαν σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες πήραν ως ομήρους δυο υπαλλήλους, ενώ κατά άλλες πηγές τέσσερις. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το είδος και η ποσότητα οπλισμού που ενδεχομένως φέρει ο διαβόητος βαρυποινίτης και οι συνεργοί του. Με την κάλυψη των ομήρων ο Αλκέτ Ριζάι και οι δυο συγκρατούμενοί του έφτασαν μέχρι το φρουραρχείο των φυλακών, μόλις πέντε μέτρα μακριά από την περίφραξη. Ταμπουρώθηκαν σε ένα μικρό χώρο και απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους αν δεν τους δοθεί αυτοκίνητο προκειμένου να διαφύγουν. Στις φυλακές Μαλανδρίνου έσπευσε εισαγγελικός λειτουργός που επιβλέπει τη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ παρών είναι και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάριος Σκανδάλης. Η ηγεσία του υπουργείου είναι ενήμερη και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της ΕΚΑΜ, ενώ το σωφρονιστικό κατάστημα Μαλανδρίνου και τη γύρω περιοχή έχουν κυκλώσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, έχουν κληθεί στην εργασία τους και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας.

Ξεχείλισε η οργή των Κυπρίων μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogropup να φορολογήσει τις καταθέσεις τους, εκτός από τους τόκους. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και οι αστυνομικές αρχές στην Μεγαλόνησο βρίσκονται σε επιφυλακή.
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Κύπρου βγήκαν στους δρόμους. Πολιόρκησαν το Προεδρικό Μέγαρο την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο του κυβερνητικού εκπροσώπου να μπει στο προεδρικό ενώ ο Ν. Αναστασιάδης φοβούμενος τις αντιδράσεις των κατοίκων μπήκε από άλλη είσοδο. Κανείς δεν γνωρίζει πλέον αν την Τρίτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες η Κύπρος θα είναι εντός ή εκτός ευρώ, αν θα μπει στον μηχανισμό στήριξης ή αν θα υπάρξει άτακτη χρεοκοπία καθώς η βουλή θα αποφασίσει αν τελικά θα εγκριθεί η απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί της Ευρωζώνης.

Το νέο μόνιμο καθεστώς ρυθμίσεων θα είναι πιο αυστηρό από αυτό που ισχύει σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Το ανώτατο όριο των μηνιαίων δόσεων εξετάζεται να φθάσει στις 24 ή στις 36, ενώ μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν πλέον να καθοριστεί στο επίπεδο των 48!

Όπως αποκαλύπτει ο «Τύπος της Κυριακής», οι βασικές αρχές στις οποίες θα στηριχθεί το νέο μόνιμο νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών θα είναι οι ακόλουθες:

• Η θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό των μηναίων δόσεων. Η κυβέρνηση και η τρόικα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη ως προς το ανώτατο όριο των μηνιαίων δόσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά τις επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής και τους υπαλλήλους της τρόικας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκαν όρια της τάξεως των 24, των 36 ακόμη και των 48 μηνιαίων δόσεων, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση.

• Η προσωρινή οικονομική δυσπραγία του οφειλέτη θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένη για την αποδοχή του αιτήματος ρύθμισης. Ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδεικνύει -με συγκεκριμένα στοιχεία που θα οφείλει να υποβάλει στη ΔΟΥ ή στο ασφαλιστικό του ταμείο- ότι δεν μπορεί να ξεχρεώσει άμεσα τις οφειλές του.

• Η διασφάλιση της εξόφλησης του συνόλου της οφειλής. Η υπαγωγή σε ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών από φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, σε πολλές μηνιαίες δόσεις, θα είναι δυνατή μόνο για όποιον οφειλέτη διαπιστώνεται εκ των προτέρων ότι θα μπορέσει να πληρώσει όλες τις μηνιαίες δόσεις. Εφόσον δεν διασφαλίζεται εκ των προτέρων η εξόφληση όλων των δόσεων, το αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση δεν θα γίνεται αποδεκτό. Για να διασφαλιστεί ότι ο οφειλέτης θα ανταποκριθεί στην εξόφληση όλων των δόσεων θα εξετάζεται κατ’ αρχάς το συνολικό ύψος της οφειλής. Εάν το ποσό της οφειλής είναι μεγάλο, της τάξεως των πολλών χιλιάδων ευρώ, θα εξετάζονται λεπτομερώς η εισοδηματική και η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη προκειμένου να εκτιμηθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος του μέσου μηνιαίου εισοδήματός του. Με κριτήρια το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος και το συνολικό ποσό της οφειλής, θα καθορίζεται στη συνέχεια και ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων. Για το σκοπό αυτό θα προσδιορίζεται το ποσοστό του μηναίου εισοδήματος του οφειλέτη, το οποίο αυτός θα μπορεί να διαθέτει κάθε μήνα για την εξόφληση της τρέχουσας δόσης. Στη συνέχεια, με βάση το ποσοστό αυτό, θα προκύπτει το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης με το οποίο θα διαιρείται το συνολικό χρέος προκειμένου να προκύψει ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων. Πάντως, όσο πιο μικρό είναι το χρέος τόσο λιγότερο οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ασχολούνται με τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Για ποσά της τάξεως μερικών εκατοντάδων ή πολύ λίγων χιλιάδων ευρώ, η υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments