ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 18 Οκτωβρίου 2012
  • Views187

Με όλο και περισσότερους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση όσον αφορά την θέρμανσή τους, καθώς λόγω της εξίσωσης του φόρου κατά 80% με το πετρέλαιο κίνησης είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει, κάποια στιγμή, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Ποιες επιλογές υπάρχουν για κάποιον που θέλει να αποφύγει τον σκόπελο του πετρελαίου θέρμανσης;

Οι πιο γνωστές εναλλακτικές μορφές θέρμανσης είναι οι εξής:

Σόμπες πέλετ
Το κόστος της συσκευής που απαιτείται για τη λειτουργία του ξεκινά από το 900 ευρώ και φθάνει έως τα 2.000, ενώ για την αγορά του πελέτ κατά μέσο όρο μια οικογένεια θα χρειαστεί μέσα στο χρόνο 1.400 ευρώ. Στα θετικά του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η απόδοσή του είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερη σε σχέση με τις σόμπες ξύλου.

Καυστήρας βιομάζας
Συνιστά την πιο οικολογική λύση, ενώ ο καταναλωτής που θα την επιλέξει θα κληθεί να πληρώσει το χρόνο 1.120 ευρώ. Το κόστος αγοράς του καυστήρα κυμαίνεται από 2.500 έως 5.500 ευρώ, ενώ χρειάζεται και μεγάλος αποθηκευτικός χώρος.

Ενεργειακό τζάκι
Για να βγάλει κάποιος τη σεζόν θα χρειαστεί να καταναλώσει τέσσερις με έξι τόνους, ξύλα. Το κόστος της μετατροπής ενός συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό το οποίο κοστίζει περίπου τα 3.000 ευρώ.

Φυσικό αέριο
Αν και το κόστος εγκατάστασης λέβητα για μια πολυκατοικία 15 διαμερισμάτων ανέρχεται στα 3.500-4.000 ευρώ, το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικά προγράμματα επιδότησης και προσφέρονται ευκολίες αποπληρωμής με διμηνιαίες δόσεις, το καθιστά μια καλή εναλλακτική πρόταση.

Ηλεκτρικά καλοριφέρ – Κλιματιστικά
Υπάρχουν πάντα οι εναλλακτικές των ηλεκτρικών καλοριφέρ και των κλιματιστικών, τα οποία ωστόσο «καίνε» αρκετές κιλοβατόρες, τη στιγμή, μάλιστα που η ποιότητα της θέρμανσης είναι σχετικά υποδεέστερη εν συγκρίσει με άλλες επιλογές.

Τις καταλληλότερες απαντήσεις, όμως, για τα θέματα αυτά έδωσε στην εκπομπή του ENA CHANNEL ΑΝΑΛΥΤΗΣ ο έμπορος και προμηθευτής εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (στο κατάστημα IN DOOR AIR QUALITY) Νίκος Στράντζαλης.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=qQVJDI35xUU[/tube]

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(1) Reader Comment

  1. Ώραία ανάρτηση, με εύστοχες και σωστές πληροφορίες, για φθηνή θέρμανση.