ΥΓΕΙΑ — 02 Ιουλίου 2013
  • Views203

Με περικοπές στις δαπάνες νοσηλείας και παραϊατρικών εξετάσεων θα επιχειρηθεί να μπεί φρένο στη διόγκωση του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μη χρειασθεί να επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι του.  Στη συνάντηση του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας συμφωνήθηκε να μπεί πλαφόν  στη συνολική  ετήσια δαπάνη του Οργανισμού προς ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Το πλαφόν θα ορισθεί  στα 600 εκατ. ευρώ – οσο ήταν η περυσινή συνολική δαπάνη. Αν ξπρασθεί, οι συμβεβλημένες κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα θα υποχρεούνται να επειστρέψουν το επιπλέον ποσό.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι με τον ορισμό  ανώτατου ποσοσύ δαπανών θα υπέρξουν ίσως προβλήματα και θα περιορισθούν οι δυνατότητες των ασφαλισμένων. Τόνισε όμως ότι είναι αναγκαίο μέτρο, καθώς δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Επίσης είπε ότι στο εξής θα μπουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στον τομέα των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν άμεσα οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιωτικά κέντρα και κλινικές, προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Κατά τη συνάντηση με την τρόικα  συμφωνήθηκαν και τα “θεραπευτικά πρωτόκολα,” που ισχύουν από σήμερα, ώστε σε κάθε κατηγορία ασθενειών να δικαιολογούνται συγκεκριμένες διαγνωστικές πράξεις και φάρμακα.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments