ΕΠΙΚΑΙΡΑ — 10 Ιουλίου 2013
  • Views446

Παρουσιάστηκε η μελέτη του κάθετου άξονα προς τη Βουλγαρία

Η μελέτη του Κάθετου οδικού άξονα Ξάνθης – Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Δημαρχείο της Μύκης, σε μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Περιφειεάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο Δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τζουκάλ, ο Νομάρχης του Σμόλιαν Ντιμίτρι Κραστάνοφ, ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Παρασκευάς Σαββαΐδης και ο Αντιπρόεδρος Ζαφείρης Σακελλάρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και οι μελετητές του έργου.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελετυταίο διάστημα, για την ένταξη και χρηματοδότηση των μελετών (που ξεπερνούν σε ύψος τα 8 εκατ. ευρώ) που προχώρησαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και, εν συνεχεία, της κατασκευής του έργου. Παράλληλα, σημείωσε ότι το τμήμα Εχίνου Μελίβοιας, ακόμη και αν δεν υπήρχε ο κάθετος άξονας, θα έπρεπε να κατασκευαστεί.
Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης αναφέρθηκαν στην καθοριστική συμβολή, ώστε να γίνει πραγματικότητα το έργο, του πρώην Υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη ενώ ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στόχος είναι τα ώριμα τμήματα σύντομα να δημοπρατηθούν καθώς υπάρχει ξεκάθαρη βούληση να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο.
Από την πλευρά της Εγνατίας Οδού που έχει την ευθύνη εκπόνησης του έργου παραβρέθηκε ο Πρόεδρός της Παρασκευάς Σαββαΐδης ενώ ο Αντιπρόεδρος Ζαφείρης Σακελλάρης, αναφέρθηκε στη σημασία που είχε η ένταξη στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες.

Σφοδρές αποδοκιμασίες για τον διευθυντή των χρυσορυχείων στο αναπτυξιακό συμπόσιο του ΔΠΘ

Στο στόχαστρο διαδηλωτών που βρέθηκαν στο χώρο του αμφιθεάτρου των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων στα Κιμμέρια, βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος – Γενικός Διευθυντής της Μεταλλευτικής Θράκης Κωνσταντίνος Σαλονίκης το Σάββατο.
Το εν λόγω στέλεχος των Χρυσορυχείων ήταν ένας από τους ομιλητές στη δεύτερη μέρα του Αναπτυξιακού Συμποσίου που διοργάνωσαν καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης. Στην αίθουσα βρέθηκαν συγκεντρωμένοι από διάφορους χώρους, φοιτητές αριστερών παρατάξεων και ντόπιοι από διάφορες περιοχές της Θράκης οι οποίοι αποδοκίμασαν έντονα τον εκπρόσωπο των Χρυσορυχείων και του ζήτησαν να διακόψει την ομιλία του και να αποχωρήσει, όπως και έγινε
Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν στους διοργανωτές ότι η ομιλία του έγινε μερικές ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία του στους ομιλητές του Συμποσίου, όπως και για το γεγονός ότι στο χώρο υπήρχαν φυλλάδια που προπαγάνδιζαν την εξόρυξη χρυσού. Σήκωσαν σχετικό πανό εναντίον της εξόρυξης χρυσού και ανέφεραν επί λέξει ότι η τοπική κοινωνία δεν τους θέλει.
Τέλος, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την πλήρη απεμπλοκή των Χρυσωρυχείων από οποιαδήποτε δραστηριότητα του Πανεπιστημίου, ενώ αποδοκίμασαν το γεγονός ότι υπάρχουν Καθηγητές της Πολυτεχνικής που έχουν επαγγελματική συνεργασία με τη Μεταλλευτική Θράκης.

Ημερίδα για τις δυνατότητες της στερεάς βιομάζας στην Δράμα

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης ανακοινώνει την πραγματοποίηση εναρκτήριας ημερίδας του προγράμματος «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της στερεάς βιομάζας σε εθνικά πάρκα της Ε.Ε., τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013, στην Αίθουσα Διοικητηρίου Δράμας στις 10:00 το πρωί

Η ημερίδα συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα – πλαίσιο με τίτλο «Intelligent Energy Europe – Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», που αφορά την αξιοποίηση της βιομάζας που μπορεί να παραχθεί με αειφορικό τρόπο μέσα από Εθνικά Πάρκα της Ε.Ε., για παραγωγή ενέργειας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η Ελλάδα εκπροσωπείται από κοινού από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους ο Δρ. Γαλατσίδας Σπύρος, Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ, ο Κεχαγιόγλου Σταύρος, Αντιπρόεδρος του ΦΔΟΡ, ο Δρ. Αραμπατζής Γαρύφαλλος, Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ και η Δρ. Καζάνα Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΤΕΙ Καβάλας Παράρτημα Δράμας. Η ημερίδα θα κλείσει με ερωτήσεις από το κοινό και συζήτηση.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments