• Views420
 Με τη φράση «ημέρα γιορτής» αποτυπώθηκαν οι εντυπώσεις από τη χθεσινή παρουσίαση στο Καλογερικότου Λιμένα Θάσου του Τεχνικού Έργου «Ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών» (SATCA), το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας 2007 – 2013. Στη συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε το απόγευμα στο χώρο, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, η υπηρεσιακή δήμαρχος του GarmenΒουλγαρίας ΜίνκαΚαπιτάνοβα, ο υπεύθυνος της ομάδας έργου και για τις δύο χώρες Γιάννης Τσουκαλίδης, καθώς και δημοσιογράφοι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Βουλγαρίας, ενώ ακολούθησε ξενάγηση και διαμονή στη Θάσο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.
 Το πρόγραμμα αφορούσε στην εκ παραλλήλου και μέσω μίας παραγωγικής συνεργασίας ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών και ειδικότερα, την κατασκευή έργων για την προώθηση δραστηριοτήτων αναψυχής στις θέσεις «Ντα Βρύση» και «Πυργί», κοντά στους οικισμούς Παναγίας και Ποταμιάς του Δήμου Θάσου, τα οποία και επικεντρώνονται στην παροχή διευκολύνσεων για δασική αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και στην ανάδειξη – βελτίωση του τοπίου μέσω φυτοτεχνικών εργασιών.Παίρνοντας τον λόγο, η υπηρεσιακή δήμαρχος του δήμου Garmen της ΒουλγαρίαςΜίνκαΚαπιτάνοβα δήλωσε σχετικά μ’ αυτήν τη συνεργασία: «Βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου, το οποίο είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Θάσο, αλλά και για τον δήμο Garmen στη Βουλγαρία. Η εδαφική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αποδείχτηκε πολύ πετυχημένη, εφόσον κάναμε ακριβώς τα ίδια έργα και στις δύο πλευρές, και στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Αυτό που παρατηρούμε εδώ πέρα είναι ότι η Θάσος έχει πλέον πάρα πολύ καλά αναπτυγμένο τουρισμό και, όπως εδώ υπάρχουν δεκαέξι χωριά, αντίστοιχα και στη Βουλγαρία ο δήμος μας είναι μικρός και υπάρχουν επίσης μικρά χωριά. Γι’ αυτό και αυτό που μαθαίνουμε τώρα είναι πώς να διαχειριζόμαστε τον τουρισμό μας.». Επιπλέον, σχολίασε σχετικά μ’ αυτήν την υλοποίηση υποδομής εναλλακτικής μορφής τουρισμού: «Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα κοινό πλαίσιο τουρισμού, μαζί με τον δήμο Θάσου, ούτως ώστε όταν οι τουρίστες επισκέπτονται τη Βουλγαρία, το Garmen, εμείς να τους δίνουμε πληροφορίες για την επίσκεψή τους που μπορεί να πραγματοποιήσουν εδώ πέρα στη Θάσο και το αντίθετο: όταν έρχονται εδώ πέρα Βούλγαροι και άλλοι τουρίστες, να τους δίνονται πληροφορίες για το δήμο Garmen και τα τοπία που μπορούν να επισκεφθούν.». Τέλος, στο αν το να έρθουν κοντά οι δύο λαοί μέσω τέτοιων συνεργασιών, θα αποφέρει σε αμφότερες μεγάλα οφέλη, απάντησε: «Βλέπουμε ότι αυτή η επιτυχημένη συνεργασία με τη Βουλγαρία θα συνεχιστεί και στο μέλλον και το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πηγαίνει για έναν συγκεκριμένο σκοπό σ’ αυτήν την περίπτωση και έτσι, βοηθάει και τις δύο χώρες», ενώ για το πώς της φαίνεται η Θάσος υπογράμμισε το γεγονός ότι «είναι ένα πανέμορφο νησί, μοναδικό για όλο τον κόσμο».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ είπε σχετικά μ’ αυτήν τη συνεργασία, τονίζοντας αρχικά ως στόχο την ανάδειξη του ορεινού όγκου του νησιού και ότι έγινε το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ξεπερνώντας την νοοτροπία του παραδοσιακού τρίπτυχου «θάλασσα, ήλιος, πλαζ»: «Χρόνια τώρα συζητάμε ότι το νησί μας εκτός από υπέροχες θάλασσες διαθέτει κι έναν ορεινό όγκο. Ήταν όμως μεγάλη μας παράλειψη το ότι δεν στραφήκαμε ποτέ στο να αξιοποιήσουμε αυτό το πανέμορφο ορεινό μας τοπίο και να το συμπεριλάβουμε στο τουριστικό μας προϊόν όπως θα έπρεπε. Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε από τα άλλα νησιά της χώρας μας είναι αυτό το πανέμορφο δάσος, που έχει μείνει ανεκμετάλλευτο και άγνωστο ακόμα και για εμάς τους ίδιους. Το έργο αυτό λοιπόν περιλαμβάνει χώρους αναψυχής, χώρους άθλησης για τοξοβολία και ποδηλασία βουνού, περιπατητικές διαδρομές, χώρους παιδικής χαράς καθώς και δυο ξύλινα οικήματα με τζάκι όπου στόχος μας είναι στο μέλλον να γίνουν χώροι διαμονής επισκεπτών. Ο τρόπος της διαχείρισης του έργου δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, καθώς αυτό είναι ένα κομμάτι που δεν αφορά μόνο τον Δήμο αλλά είναι ζήτημα όλων μας. Βεβαίως έχουμε την τύχη να διαθέτουμε πλέον μια ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία αυτής της υποδομής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για Δήμο και τους δημότες του». Ακόμη, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους συνεργασίες, δεδομένων των κρατικών γραφειοκρατιών που μεσολαβούν και από τις δύο πλευρές «δεν αποτελούν ό,τι πιο εύκολο», δήλωσε ότι «παρόλα αυτά, χάρη στην αγάπη μας για τη Θάσο και το Garmen φέραμε σε πέρας το έργο, το οποίο έγινε πλέον απολαυστικό». Τέλος, δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι εκτός της πρώτης αυτής σημαντικής υποδομής εναλλακτικής μορφής τουρισμού που έγινε εφικτό να δημιουργηθεί, διερευνήθηκε παράλληλα και το τουριστικό προϊόν της περιοχής, συγκεκριμένα νέοι τρόποι ανάδειξής του και, με αφορμή πάντα τη συνεργασία των δύο χωρών, σχολίασε ότι «ακολουθούν επόμενες προκλήσεις – προσκλήσεις διασυνοριακών προγραμμάτων».
 Μένοντας, δε, στη σημασία του συνόλου του έργου και ως κομμάτι της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, ο υπεύθυνος της ομάδας αυτού και για τις δύο χώρες Γιάννης Τσουκαλίδης δήλωσε με τη σειρά του ότι «δείχνοντας σεβασμό στο περιβάλλον, δείχνουμε σεβασμό στη δική μας ύπαρξη».
Η πιο ενδιαφέρουσα ημέρα από το διήμερο παρουσίασης των αποτελεσμάτων των έργων στο Πυργί Ντα Βρύσι ήταν η σημερινή καθώς είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά το φυσικό κάλλος της περιοχής που επέλεξε ο Δήμος Θάσου να αναπλάσει μετατρέποντάς το παρθένο δάσος σε έναν ολοκληρωμένο τόπο εναλλακτικής ψυχαγωγίας.
Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments