ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 03 Φεβρουαρίου 2013
  • Views133

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=YexoFhzSg-w[/tube]

Παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα σημεία της χώρας οι αγρότες, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς.

Την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων, έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, συμβολικά για μια ώρα, αγρότες των Σερρών.

Οι αγρότες κατέλαβαν πεζή το οδόστρωμα, ενώ τα τρακτέρ τους ήταν στις άκρες του δρόμου. Η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν από παρακαμπτήριο δρόμο, μέσω Ασπροβάλτας.

«Το αγροτικό θέμα είναι κοινωνικό ζήτημα υψίστης σημασίας, για όλη την οικονομία της χώρας μας. Είναι η πηγή για την ανόρθωση της οικονομίας με βάση την παραγωγή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πρωτοβουλίας Ανασυγκρότησης Αγροτών Ελλάδας Γιάννης Παναγής.

Στο σημείο της κατάληψης της Εγνατίας Οδού, υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ συμβολική παναγροτική κατάληψη, με κλείσιμο των εθνικών οδών, έγινε την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Παναγή, σε 11 σημεία των εθνικών οδών από τον Έβρο μέχρι και τη Βοιωτία.

Την ίδια ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας οι Σερραίοι αγρότες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα παρατάξουν τους ελκυστήρες τους στη κομβική διασταύρωση του δ.δ. Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα, χωρίς να κλείσουν τους δρόμους.

Παράλληλα, μικρή δύναμη των τρακτέρ από το δήμο Βισαλτίας, θα παραμείνει στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας.

Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, παραταγμένα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Το Σάββατο διεμήνυσαν ότι το μπλόκο της Νίκαιας είναι ενιαίο, πανθεσσαλικό και το πιο δυναμικό. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, υπογράμμισαν ότι ο αγώνας δυναμώνει και ότι δεν θα περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης.

Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο αγώνας είναι κοινός και η συμπαράσταση της κοινωνίας φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των διαφόρων κοινωνικών φορέων. Αργά το μεσημέρι, μερικές δεκάδες αγρότες βρέθηκαν στα διόδια Μοσχοχωρίου, όπου ανέβασαν τις μπάρες για περίπου ένα δεκάλεπτο, αφήνοντας τα αυτοκίνητα να διέρχονται ελεύθερα. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία έκανε την εμφάνισή της στα διόδια και οι αγρότες αποχώρησαν.

Στην Πελοπόννησο, αγροτοσυνδικαλιστές από την Αρκαδία και την Αργολίδα συναντήθηκαν σήμερα Κυριακή στους Μύλους Αργολίδας και συζήτησαν για το πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους και την ενδυνάμωση των μπλόκων στην Πελοπόννησο. Πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση στην παλαιά εθνική οδό, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους, δεξιά και αριστερά του δρόμου, στο ύψος Αρδάμη, για λίγη ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στην Αργολίδα παραμένει για πέμπτη ημέρα το μπλόκο στον κόμβο Μάνεση (στην εθνική Μυκηνών – Ναυπλίου), με τον αριθμό των μηχανημάτων και των αγροτών να αυξομειώνεται.

Στη Μεσσηνία την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε παμμεσσηνιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στο Σουλινάρι και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής Καλαμάτας – Πύλου.

Συγκεντρωμένα σε τρία σημεία στην Αχαΐα είναι και σήμερα συγκεντρωμένα δεκάδες τρακτέρ, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ειδικότερα, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, καθώς και σε δυο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, στον κόμβο του Κουρλαμπά και στον κόμβο του Διάσελου.

Στο νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.

Στις Σέρρες οι αγρότες αποφάσισαν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων με ενδεχόμενη παράταξη των τρακτέρ τους στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα. Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο στην περιοχή της Μαυροθάλασσας να στηθεί και δεύτερο μπλόκο στο ήδη υπάρχον στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής.

Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments