ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 15 Μαρτίου 2013
  • Views112

Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσφάτως διορισθείς πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Paul Koster.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Koster επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη ο κ. Koster είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την θέση λόγω της απόστασης που τον χώριζε από την οικογένειά του η οποία διαμένει στο Ντουμπάι. Ωστόσο, συμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές αιτία είναι το γεγονός ότι  η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπή των αποδοχών που είχαν συμφωνηθεί με τα μέλη του Ταμείου, κατά 20%, με τον Ολλανδό να απειλεί πως αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα υποβάλει την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013, οι μεικτές ετήσιες αποδοχές του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ορίζονται στις 100.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς τις επιπλέον παροχές ή τα μπόνους.

fek35_0

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πάντως ότι o κ. Koster δεν έχει μέχρι στιγμής υποβάλει επίσημο αίτημα παραίτησης, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια να μεταπειστεί.

Το ΤΧΣ τις επόμενες εβδομάδες θα διαδραματίσει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Koster ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Ταμείο στα τέλη Γενάρη, επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση λόγω της πολύ καλής προϋπηρεσίας του στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στην AFM (2002-2008), που είναι η εθνική ρυθμιστική Αρχή της χώρας για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην AFM, ο κ. Koster αναγνωρίστηκε ως μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα. Παράλληλα, από το Μάιο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2007, ο κ. Koster προέδρευσε της μόνιμης ομάδας εργασίας της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς. Η συγκεκριμένη επιτροπή συντονίζει την επικύρωση και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς. Την 1η Δεκεμβρίου του 2008, ο Paul Koster ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Dubai Financial Services Authority. Πριν την ενασχόλησή του με τα ρυθμιστικά ζητήματα στην Ολλανδία ο Koster διετέλεσε, την τριετία 1998-2001 εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Royal Philips Electronics (στον τομέα εσωτερικού ελέγχου).

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments