• Views152

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=hZA_ibRp0OQ[/tube]

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν περίπου 200 άτομα με αναπηρία, ζητώντας την άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων, όπως είπαν, «για την προστασία των πενιχρών εισοδημάτων της αναπηρικής οικογένειας». Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με στελέχη του ΥΠΟΙΚ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.
Με τον εφιάλτη των απολύσεων θα ζουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η τρόικα επανέρχεται με το αίτημα άμεσων αποχωρήσεων από το Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων που καταγράφονται στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση είναι πλέον και περίπου 5.500 υπάλληλοι, πέραν των κατηγοριών που θα λάβουν εισιτήριο εξόδου λόγω πειθαρχικών διαδικασιών – δηλαδή επίορκοι, αδικαιολογήτως απόντες λόγω ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων και όσοι έχουν δηλώσει ψευδή προσόντα.Πρόκειται ειδικότερα για 2.000 υπαλλήλους, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2012 και δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και για άλλους 3.500 εργαζομένους, οι οποίοι κρίνονται ως πλεονάζοντες μετά και τον περιορισμό των οργανικών μονάδων σε τέσσερα υπουργεία.
Ευνοϊκότερο σχεδιάζεται να γίνει το καθεστώς των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών, τα οποία θα προσαρμοστούν με αυτά που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – δηλαδή 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και όριο ηλικίας τα 62 έτη.

Σήμερα η βασική σύνταξη γήρατος για τους αγρότες (σύνταξη χωρίς εισφορές) χορηγείται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

Προϋπόθεση να έχει απασχοληθεί κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα σε αγροτικές ή άλλες εργασίες, που καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ, 25 τουλάχιστον χρόνια μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

Εάν έχει συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας του, δικαιούται τη βασική σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον έχει 15 τουλάχιστον χρόνια απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες, από τα οποία τα πέντε συνεχή πριν τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας ή πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Διαξιφισμούς αντάλλαξαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, για το ζήτημα του λάθους του ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την παραδοχή του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι δεν είναι ακαδημαϊκό θέμα η ανεργία και η φτώχεια που έχει προκαλέσει η ύφεση στη χώρα. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα ήδη από το καλοκαίρι και έχει επιτύχει κούρεμα χρέους, δύο χρόνια παράταση στο πρόγραμμα και διόρθωση στο στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος. Διαβεβαίωσε, δε, ότι δεν θα περικοπούν άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, ούτε θα μπουν νέοι φόροι.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ενημερώνει τους συνταξιούχους του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ), του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) και του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), ότι παρατείνεται η διενέργεια απογραφής στις Τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, με φυσική παρουσία και στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ δι’ αντιπροσώπου μέχρι και τις 22 Φεβρπουαρίου.

Σε ανακοίνωση του Οργανισμού την Παρασκευή, αναφέρεται ότι λεπτομέρειες της απογραφής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε περίπτωση μπορούν να αναζητηθούν από τον δικτυακό τόπο του Οργανισμού.

Η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται την αναστολή καταβολής της σύνταξης.

Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς εκτοξεύτηκε στο 27%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Πέμπτη.

Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας το Νοέµβριο του 2012 ανήλθε σε 27%, έναντι 20,8% το Νοέµβριο του 2011 και 26,6% τον Οκτώβριο του 2012.

Το σύνολο των απασχολουµένων εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.642.102 άτοµα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.350.181 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.339.982 άτοµα.

Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 265.584 άτοµα σε σχέση µε το Νοέµβριο του 2011 (µείωση 6,8%) και κατά 30.144 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2012 (µείωση 0,8%).

Στους νέους ηλικίας έως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 61,7% από 50,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά είναι σε Αττική (29%), Ήπειρο – Δυτική Μακεδονία (28,2%) και Μακεδονία – Θράκη με 27,2%.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments