• Views177

«Παράθυρο» για παράταση στις δηλώσεις

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο παράτασης στην καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Όπως επισημαίνει,  εάν χορηγηθεί παράταση, αυτό θα γίνει για μία και μόνη φορά, ενώ ήδη καλύπτονται όλες οι εκκρεμότητες που ακόμη υφίστανται αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος προηγουμένου έτους. «Ακόμη και στην περίπτωση που απαιτηθεί, η παράταση θα είναι για μια και μόνη φορά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ απειλούν με κατάθεση του Νομοσχεδίου

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει οφέλη και ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και ΔΗΜΑΡ να μετρούν απώλειες ανεβάζει κατακόρυφα την ενδοκυβερνητική ένταση. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελεί το σημείο τριβής στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα τεθεί όμως και ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι θα θέσει γενικότερα θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίζει στη Βουλή αν προηγουμένως δεν ενημερώνεται και δεν λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει στην επιθετική στρατηγική στο εσωτερικό της κυβέρνησης για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί εκτιμά ότι μια τέτοια τακτική θα αποδώσει στο μέλλον και δεύτερον γιατί αλλάζει την ατζέντα από τις εσωκομματικές έριδες που ταλανίζουν όλο και περισσότερο την Ιπποκράτους. Ο Φώτης Κουβέλης επιμένει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, αν και δέχεται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο παρεμβάσεων.

Απίστευτη ταλαιπωρία για 1 εκατ. συνταξιούχους

«Γολγοθάς» για τουλάχιστον 1 εκατ. συνταξιούχους θα είναι η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Η ταλαιπωρία δεν θα έχει προηγούμενο καθώς τα ταμεία του ΟΑΕΕ και των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να αναρτήσουν στην ηλεκτρονική τους σελίδα τις βεβαιώσεις και θα τις στείλουν ταχυδρομικά, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα τις παραλάβουν οι δικαιούχοι. Την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.  Η ταλαιπωρία δεν σταματάει εδώ καθώς οι συνταξιούχοι – όσοι έχουν καταθέσεις – θα πρέπει να πάνε και στις τράπεζες για να πάρουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις για τους τόκους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους φορολογουμένους. Μπορεί η ηλεκτρονική πύλη του Taxis να έχει ανοίξει από την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί το βιβλίο με τις οδηγίες με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πως θα συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα να δώσει στην δημοσιότητα τις οδηγίες. Μόλις 1.000 φορολογούμενοι μέχρι χθες είχαν υποβάλλει την δήλωση. Τυχεροί είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ καθώς μπορούν μπαίνοντας στις ηλεκτρονικές σελίδες των συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις για την εφορία.  Με τη νέα αυτή διαδικασία, τα καταβληθέντα ποσά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε πέραν της σοβαρής εξοικονόμησης λόγω μείωσης του διοικητικού βάρους να κλείσει οριστικά μια μεγάλη πηγή διαρροής εσόδων, δηλαδή από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων η οποία εκτιμάται στα 85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για 100,000 δικαιούχους

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ και αναμένεται να καλύψουν έως και 100.000 δικαιούχους. Τα προγράμματα είχαν σταματήσει από το Φεβρουάριο του 2012, ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης επαναλειτουργούν με στόχο την ενίσχυση των ασθενέστερων και παράλληλα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς θα διαρκέσουν μέχρι την προσεχή Άνοιξη. Δικαιούχοι θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι στον ΟΑΕΕ, στο ΝΑΤ καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα απορίας και αναπηρίας. Η υλοποίηση του προγράμματος δαπάνης 10 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί από τον Νέο ΟΑΕΔ και η αρχή του θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2013. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΟΓΑ για 120 χιλ. δικαιούχους ύψους 27 εκατ. ευρώ που τρέχει ήδη.

«Δέχομαι πιέσεις για να χαλαρώσουμε» ισχυρίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας

Πιέσεις αποκαλύπτει ότι δέχεται ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας για να χαλαρώσει την προσπάθεια, καθώς φαίνεται ότι κάτι δείχνει να αλλάζει στην ελληνική οικονομία. Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός οικονομικών υπογραμμίζει: «Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Ωστόσο είμαστε ακόμη μόλις στην αρχή. Και εγώ ανησυχώ διότι αισθάνομαι ότι ασκούνται πιέσεις για να χαλαρώσουμε την προσπάθεια. Διερωτώμαι: Θέλουν να απεμπολήσουμε την προοπτική να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε έτσι ένα κούρεμα του χρέους μας το 2014;». Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πιέσεις που δέχεται ο υπουργός αφορούν εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως οδηγοί, υπάλληλοι ΜΟΔ, ένστολοι, υπάλληλοι ΗΔΙΚΑ και άλλοι. Ο υπουργός οικονομικών σημειώνει ότι περιμένει ανάκαμψη προς το τέλος του χρόνου – αρχές του επόμενου έτους και προσθέτει ότι το 0,5% του ΑΕΠ που θα χάσει η Ελλάδα από την Κύπρο, θα το πάρει η χώρα από τον τουρισμό.

 

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments