ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 25 Μαΐου 2013
  • Views137

Τη δυνατότητα να εξετάσει την αναθεώρηση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα δώσει σταδιακά στην κυβέρνηση η ομαλή εκτέλεση του προγράμματός της, όπως είπε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας από το βήμα δείπνου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ.Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά:

«Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην συνολική οικονομία».

Επιπλέον, πρόσθεσε, μέσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα με την εξομάλυνση των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους, προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

«Θέλω όμως να σημειώσω ότι η κυβέρνηση δεν παροχολογεί, ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες, που θα συμβάλουν στην τόνωση της κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μόνον εφόσον τις έχει κοστολογήσει επαρκώς και έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην προσπάθεια της δημοσιονομικής ανεξαρτητοποίησης της χώρας μας», διεμήνυσε.

Απευθυνόμενος σε ακροατήριο Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών, υπογράμμισε ότι «για την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, σταθερότητα της οικονομίας δεν σημαίνει στασιμότητα» και πρόσθεσε ότι «οι πρώτες ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνουν να επαναπαυόμαστε».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι είναι ιστορική υποχρέωση της παρούσας κυβέρνησης και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να θεμελιώσουν μαζί ένα νέο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την υγιή επιχειρηματικότητα.

«Έχουμε διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης, όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και πάνω από τα 3/4 όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας είναι ικανοποιητική και «μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Ο κ.Στουρνάρας επισήμανε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών του δημοσίου προς τρίτους, ύψους περίπου 8,7 δισ. ευρώ, ποσόν που από μόνο του σημαίνει επίδραση 1% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Υπενθύμισε δε, ότι από τον «προεκλογικό» Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 επέστρεψαν 22 δισ. ευρώ καταθέσεων κατοίκων του εσωτερικού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η τάση αυτή θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, παρά τις εξελίξεις της Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Στουρνάρας και στο θέμα της γραφειοκρατίας. «Οι αλλαγές δεν γίνονται με τον ρυθμό που όλοι θα θέλαμε, δεδομένων των χρόνιων στρεβλώσεων. Αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κόψει τον γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας, που καθηλώνει τη δημιουργικότητα και ευνοεί τη διαφθορά. Το δημόσιο έστω και σταδιακά, θα πάψει να διαφεντεύει και θα αρχίσει να υπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία», κατέληξε.

Απαραίτηση η αναβάθμιση της ΔΕΘ, με πιθανή αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

Την πεποίθηση ότι «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αναβαθμίσει την παρουσία της με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά και πιθανόν μέσω της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό», εξέφρασε απόψε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα δείπνου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις της Βόρειας Ελλάδας, είπε ότι ορισμένες από αυτές, όπως εκείνες της Εγνατίας Οδού, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) και σειράς τουριστικών υποδομών, θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι ο δείκτης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και είναι κρίσιμη η αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων.

Υπενθύμισε ότι ο αγωγός TAP, που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, προβλέπεται να διασχίζει κατά μήκος ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας την ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο.

Επισήμανε, τέλος, ότι βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η εξαγωγική δραστηριότητα σε Μακεδονία και Θράκη έχει σημειώσει αξιόλογη μεταβολή τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη μεταποίηση δείχνει σταθερά αυξητική τάση την τελευταία περίοδο.

«Πονοκέφαλος» για τους βιομήχανους οι επιστροφές κρατικών ενισχύσεων

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε επίσης τους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας ότι το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης, αναζητά τα νομικά επιχειρήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που ανέκυψε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κηρύξει παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες δίδονταν στις επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας από το 1993 έως το 2005.

Πριν το δείπνο, ο κ.Στουρνάρας είχε επαφές με τους προέδρους των συνδέσμων των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι τού έθεσαν μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο ζήτημα, «κεφαλόπονο» για τους επιχειρηματίες, καθώς φαίνεται ότι θα κληθούν να επιστρέψουν τεράστια ποσά, ακόμη και σχεδόν 20 χρόνια μετά τη λήψη τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Πέντζος, επισήμανε:

«Αυτά τα κίνητρα τα θέσπισε η ίδια η πολιτεία, και αυτή είναι που έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις μας να κάνουν νόμιμη χρήση τους […]Ως εκ τούτου, πώς είναι δυνατόν είκοσι χρόνια μετά να καλούνται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να επιστρέψουν τεράστια ποσά, για τα οποία δεν είχαν ιδέα ότι τους είχαν δοθεί παράνομα; Ουσιαστικά με την άδικη, και ταυτόχρονα παράλογη αυτή απόφαση, τις οδηγούμε σε αφανισμό», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι “σε μια εποχή που η ίδια η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο η μεταποίηση να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 20% έως το 2020, εμείς δεν θα έχουμε μεταποίηση”.

Διατύπωσε, τέλος, την εκτίμηση ότι “αν δεν κάνουμε κάτι για να ανατραπεί αυτή η άδικη απόφαση εναντίον όσων βιομηχανιών κινήθηκαν νόμιμα τα προηγούμενα χρόνια, είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα έχει συρρικνωθεί περαιτέρω η μεταποιητική βάση της χώρας, και ειδικά της περιφέρειας, ενώ με βεβαιότητα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βιώσει τη μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση όλων των εποχών, αν δεν αντιμετωπιστούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα προβλήματα που οδηγούν στην ύφεση, την υψηλή ανεργία και την οικονομική αστάθεια και αν δεν βρεθούν λύσεις σε ζητήματα, όπως η απόφαση της ΕΕ να κηρύξει παράνομες τις προαναφερθείσες κρατικές ενισχύσεις.

Όπως είπε, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπως το σημερινό, χρειάζονται βαθιές τομές, ριζικές αλλαγές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

“Πιστεύουμε ότι μπορείτε να τις κάνετε, κύριε υπουργέ, γιατί εσείς προσωπικά αντιλαμβάνεσθε, ίσως καλύτερα από τον καθένα, τι απαιτείται για να επανέλθει η μεταποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής […] Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν μπορεί να μας εγκλωβίσει η αμηχανία και η διαρκής αναβλητικότητα μπροστά στην κρίση. Αντίθετα, είναι η ίδια η κρίση, που πρέπει να μας κινητοποιεί να αναλάβουμε νέα ρίσκα”, υπογράμμισε και ζήτησε –μεταξύ άλλων- την άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου και την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments