• Views386

Ο Τζίμης Πανούσης έχει φανατικούς οπαδούς, αλλά η σάτιρά του έχει ενοχλήσει αρκετούς.Η αφίσα της παράστασης «Τρόικα Κλαμπ» με το αστέρι του Δαβίδ να μπλέκεται με τη σβάστικα, ενόχλησε το Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και τους Ελληνες Εβραίους φίλους του, όπως μας είπε. Αλλά η σάτιρα δεν έχει όρια.

Σ’ αυτήν τη συνέντευξη δεν επιστρατεύει το χιούμορ και απαντά -ίσως για πρώτη φορά- με μεγάλη σοβαρότητα για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση.

Είμαστε με τα μυαλά στα κάγκελα; Κάγκελα παντού;

Τρόικα παντού. Οι Ελληνες έχουμε τα μυαλά μας στη θέση τους. Τα κάγκελα τα έχουν σκορπίσει οι δωσίλογοι και οι υπεύθυνοι της κομματικής μαφίας. Και όταν λέω κομματική μαφία, εννοώ όλα τα κόμματα και κυρίως την Αριστερά.

Διότι συμμετέχουν στην κυβέρνηση, συμμετέχει εν γένει η αντιπολίτευση -και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ- και φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το κατάντημα της χώρας. Στηρίζουν απόλυτα κυβέρνηση δωσίλογων.

Αρα να υποθέσω ότι δεν θεωρείτε πρόοδο τη διάσπαση του δικομματισμού και τη δημιουργία τρικομματικής κυβέρνησης…

Οχι, δεν είναι καθόλου πρόοδος. Οι Ιταλοί έχουν μια παράδοση, όπως είδαμε και τώρα που βγήκε στις εκλογές ένας συνάδελφος, ο Γκρίλο. Και παρ’ όλο που έχει πάρει ένα τεράστιο ποσοστό, ο ίδιος δεν πρόκειται ούτε καν να συμμετέχει στο κοινοβούλιο. Θα πάει να πάρει μια γιαγιά από ένα βουνό και θα τη βάλει στη θέση του. Ετσι πρέπει να γίνει και εδώ. Εμείς από αγανάκτηση ψηφίζουμε Χρυσή Αυγή. Τέτοια ντροπή.

Εγώ υποστηρίζω ότι πρέπει να ήμασταν στη δραχμή και να μην είχαμε μπει καθόλου στο ευρώ. Από τη δεκαετία του ’80 κάνω έναν λυσσαλέο πόλεμο και από τα τραγούδια μου ενάντια στην «ευρωπαϊκή εκκένωση πόθων των λαών». Η σωστή κατεύθυνση δεν μπορεί να αποφασιστεί απ’ αυτούς τους απατεώνες. Είναι μονόδρομος να απαλλαγούμε.

Με ποιον τρόπο να απαλλαγούμε δηλαδή;

Ο τρόπος θα είναι βίαιος. Η βία είναι η μαμή της Ιστορίας – τα έχουν πει οι Boney M πριν από μένα και άλλοι διάσημοι αριστεροί καλλιτέχνες…

Μετά την έκπληξη του Γκρίλο, συζητιέται τις τελευταίες μέρες ότι ο αντίστοιχος Γκρίλο στην Ελλάδα είστε εσείς, ο Λαζόπουλος και ο Χάρρυ Κλυνν.

Κατ’ αρχάς τα τρία πρόσωπα που ανέφερες έχουν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους. Αλλά δεν είναι θέμα προσώπου, είναι θέμα πολιτικής κίνησης απλών πολιτών. Δεν είναι καν θέμα παιδείας ή μόρφωσης. Η μόνη λύση να δούμε αλλαγή, είναι η άμεση απαλλαγή από αυτούς τους δωσίλογους.

Επίσης είναι πολύ ύποπτο, γελοίο και οξύμωρο -και είναι βασικός κορμός του προγράμματος στο «Τρόικα Κλαμπ»- ότι δεν μπορεί να σε ενοχλεί ξαφνικά η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας στο Μνημόνιο, τη στιγμή που εδώ και πολλούς αιώνες, από τότε που φτιάξαμε τον Παρθενώνα, είμαστε υπόδουλοι. Δεν μπορεί να σου αρέσει ο Παντελίδης και να μη σου αρέσουν τα μνημόνια.

Εσείς θα κατεβαίνατε υποψήφιος σε μια κίνηση σαν του Γκρίλο;

Οχι, δεν θα το έκανα. Αλλά μια τέτοια κίνηση θα την υποστήριζα.

Ποιο είναι το «χρέος» του σατιρικού κωμικού και ο ρόλος της Τέχνης στον καιρό της κρίσης;

Αυτό που εισπράττω εγώ από τον κόσμο, είναι ότι είμαι τυχερός με όλα αυτά που γίνονται γιατί θα έχω πολλά να πω. Αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο.

Γιατί σε ξεπερνά τόσο πολύ σε υπερβολή η πραγματικότητα, που δυσκολεύεσαι να υπερβάλλεις περισσότερο για να αναδείξεις αυτήν τη γελοιότητα. Δηλαδή μπορεί να πεις μια τρομερή υπερβολή και την άλλη μέρα να βγει ένας υπουργός και να κάνει πράγματα δέκα φορές πιο σατιρικά απ’ ό,τι κάνεις εσύ.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments