ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 20 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views161

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=z_UVbxdMVwk[/tube]
Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 7.000 ευρώ και ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Εξετάζεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, κατάργηση ή μείωση των φοροαπαλλαγών και νέα φορολογική κλίμακα με τέσσερα κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5000 ευρώ.

Εξτρα φόρο εισοδήματος θα πληρώνουν από εδώ και στο εξής οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ.
Κι αυτό καθώς σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το όφελος που προκύπτει κάθε χρόνο για κάθε υπάλληλο και συνταξιούχο της Επιχείρησης από την παροχή ορισμένης ποσότητας ηλεκτρισμού με μειωμένο τιμολόγιο θεωρείται εισόδημα που πρέπει να φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου από 10% έως και 45%.
Επιστροφή φόρου από 200 ως 900 ευρώ θα δικαιούνται στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου όσοι αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, μετά την εξίσωση των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης, εφόσον πληρούν μία σειρά από κριτήρια.

Οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στην ακριβή τιμή.

Στη συνέχεια για να λάβουν μέρος της επιστροφής των έξτρα φορο-επιβαρύνσεων, θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά κ.λπ.) καθώς και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα «Ήφαιστος» είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Θυελλώδης ήταν η χτεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών, είχε έντονη αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε νέες περικοπές από μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Ο κ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τέτοια μέτρα.

Σημείωσε μάλιστα, σε έντονο ύφος, πως η επιμονή σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις ενισχύει τις δυνάμεις που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις της χώρας, οδηγώντας παράλληλα σε αποτυχία του προγράμματος. Οι τόνοι ανέβηκαν τόσο πολύ που χρειάστηκε η παρέμβαση του Ματίας Μορς για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για απαράδεκτες απαιτήσεις , λέγοντας «δεν υπάρχουν άλλα χρήματα από αλλού» κάνοντας τον Ματίας Μόρς να παρέμβει λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα φύγουμε εάν δεν καταλήξουμε» παρακαλώντας για νέα συνάντηση σε πιο ήρεμο κλίμα και αφού τα επιτελεία ξενυχτήσουν ένα ακόμη βράδυ αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.

Tην εφαρμογή των νέων αυξημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θα προκύψουν από την αύξηση του γενικού ορίου από τα 65 στα 67 χρόνια ακόμη και σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έπειτα από μεταβατική περίοδο ενός έτους, εξετάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα μέτρο-βόμβα, το οποίο αναμένεται να ωθήσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση, ώστε να μη βρεθούν σε δυσμενέστερο καθεστώς.

Στη Βουλή απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έγγραφο, με το οποίο επιβεβαιώνει ότι 32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων ελέγχονται αυτό το διάστημα από το ΣΔΟΕ.
Η έγγραφη απάντηση του κ. Στουρνάρα για τους ελέγχους σε πολιτικά πρόσωπα έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ διενεργεί, μεταξύ άλλων, και ελέγχους για το “πόθεν έσχες”, οι οποίοι έχουν ως στόχο την αποκάλυψη και την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς και συναλλαγής σε κάθε επίπεδο εξουσίας και όχι μόνο.
Είναι λοιπόν φυσικό, το ΣΔΟΕ να ελέγχει, εκτός των άλλων, και πολιτικούς, στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς (πρώην και νυν). Ο αριθμός των ελεγχόμενων αυτών προσώπων δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου.
Ειδικότερα, κατά το χρονικό αυτό διάστημα ελέγχονται (και οι έλεγχοι αυτοί είναι σε εξέλιξη) τριάντα δύο (32) υποθέσεις πολιτικών προσώπων».

Μετά την πληρωμή των επισκέψεων Ιουνίου προς τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, οι γιατροί ανακοίνωσαν την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν ακόμα τεράστια χρέη και ζητούν άμεση έναρξη διαλόγου με τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά στους ιατρούς 260 εκατ. ευρώ για το 2012 και 1,1 δισ. ευρώ για τα έτη 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Ως χώροι κράτησης μεταναστών θα αξιοποιηθούν στρατόπεδα, το κλείσιμο των οποίων αποφάσισε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποκάλυψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι, όχι όλα, αλλά κάποια από τα 45 ενεργά στρατόπεδα, που αποφάσισε να κλείσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα καταλήξουν στην Ελληνική Αστυνομία και θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι κράτησης μεταναστών.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments