• Views157

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=xnA_Ibs38_E&list=UU_E3ROtebnZXH708dOeBgDQ&index=3[/tube]

Συμβολικός αποκλεισμός της Εγνατίας

Πανελλαδική συγκέντρωση αγροτών στα Κερδύλλια, στο «πόδι» και η Κρήτη

Αγρότες από 17 μπλόκα όλης της χώρας, που συμμετέχουν στην «Πανελλήνια Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών», έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο Κερδυλλίων, της Εγνατίας οδού.

Οι αγρότες, όπως είπαν, θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας οδού, πεζοί, για μια ώρα(14:00-15:00) και θα μοιράσουν αγροτικά προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς.

Οι αγρότες εμφανίζονται ανυποχώρητοι από τα αιτήματά τους. Την Παρασκευή, αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια Μοσχοχωρίου, αφήνοντας τους διερχόμενους οδηγούς να περνάνε ελεύθερα.

Νωρίτερα την Παρασκευή είχαν μεταβεί στη ΔΕΗ Λάρισας όπου διαμαρτυρήθηκαν τόσο για τα υψηλά τιμολόγια που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, όσο και για την «επιδημία» με τις κλοπές των μετασχηματιστών, ζητώντας την άμεση αντικατάσταση τους.

Συνολικά τα μπλόκα στο νομό της Λάρισας ανέρχονται πλέον σε τέσσερα, καθώς εκτός από το κεντρικό της Νίκαιας και αυτό που έχει αναπτυχθεί στην Μελούνα της Ελασσόνας, δημιουργήθηκαν και δυο νέα: στην περιοχή του Δαμασίου και στον Τύρναβο στο ύψος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από τη Δευτέρα και οι αγρότες της Κρήτης, που ξεκινούν τριήμερη διαμαρτυρία ζητώντας την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων τους.

Οι αγρότες του Ηρακλείου δίνουν ραντεβού στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου στον κόμβο του Γιόφυρου και από εκεί θα αναχωρήσουν για την εθνική οδό όπου θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου και θα διανέμουν δωρεάν κηπευτικά στους διερχόμενους οδηγούς.

Παράλληλα προγραμματίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού χωρίς ωστόσο όπως υποστηρίζουν να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες.

Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί την Τρίτη καθώς και την Τετάρτη, ημέρα της πανεργατικής γενικής απεργίας όπου οι αγρότες δηλώνουν ότι θα δώσουν δυναμικό παρόν στο Πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο.

«Οι αγρότες της Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον αγώνα των αγροτών όλης της χώρας. Για ένα αγροτικό τομέα που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, για ένα αγροτικό τομέα που παράγει εθνικό πλούτο» αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), προσθέτοντας ότι η συνάντηση της Δευτέρας έχει στόχο «να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης στις πολιτικές της εξαθλίωσης, της ταπείνωσης και του αφανισμού των Ελλήνων αγροτών».

Η ΟΑΣΝΗ ζητεί:

  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής
  • Να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων
  • Να παραμείνει η επιστροφή του ΦΠΑ στο 11%.
  • Να είναι οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
  • Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των αναγκών του παραγωγού, των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που τυποποιούν, διακινούν και εξάγουν τα προϊόντα τους.
  • Να λειτουργήσουν οι αγορές, να σπάσουν τα καρτέλ, να δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο της χώρας στην Κρήτη.

Τέλος ζητούν να ψηφισθούν άμεσα από τη Βουλή οι αναγκαίες τροπολογίες του Ν. 4015/2011 ώστε να γίνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις των αγροτών.

Στην υπόλοιπη Κρήτη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις των αγροτών στα Χανιά στο Πλατάνι, στο Ρέθυμνο στον κόμβο Εσταυρωμένου και στο Λασίθι στον κόμβο Αγίου Νικολάου.

 

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments