ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 29 Οκτωβρίου 2012
  • Views151

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=Vf-rgBTzv-k[/tube]

Για την Πέμπτη πήρε αναβολή για να δικαστεί ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης που συνελήφθη την Κυριακή για την δημοσίευση στο περιοδικό του της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ.
Βγαίνοντας από τα δικαστήρια, ο Κώστας Βαξεβάνης είπε:

“Εμένα με εμφανίζουν ότι έχω παραβιάσει προσωπικά δεδομένα, ενώ ο Βενιζέλος που δήλωσε ότι έχασε το στικάκι στην λεκάνη της τουαλέτας είναι ελεύθερος. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, αυτή την στιγμή να καταλάβουν όλοι ότι γίνεται μια προσπάθεια συγκάλυψης ενός τεράστιου θέματος και η εισαγγελεία που δείχνει τόση αγάπη στο πρόσωπό μου την οποία εγώ αποδέχομαι καλά θα κάνει να την δείξει σε κάθε κατεύθυνση.”

Ο δημοσιογράφος ανέφερε και πάλι το περιστατικό με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε λίστα με ονοματεπώνυμα αλλά δεν κινήθηκε καμμία διαδικασία εναντίον της.

Και κατέληξε: “Δημοσιογραφία είναι να αποκαλύπτεις την αλήθεια όταν οι άλλοι πάνε να την κρύψουν. Κάθε τι άλλο είναι δημόσιες σχέσεις”.

Δικηγόροι του είναι οι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Χάρης Οικονομόπουλος.

Εντός και εκτός της αίθουσας ήταν συγκεντρωμένοι φίλοι και συνάδελφοι του Κώστα Βαξεβάνη, μέλη της ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ καθώς και βουλευτές.

Σύμφωνα με τον εκ των συνηγόρων του δημοσιογράφου, Χάρη Οικονομόπουλο, η υπεράσπιση ζήτησε την αναβολή της εκδίκασης καθώς πρόσωπα που αναφέρονται στη δημοσιευθείσα λίστα έχουν δηλώσει πρόθεση να καταθέσουν στο δικαστήριο ως μάρτυρες, ενώ ο έτερος συνήγορος, Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι πρόθεσή τους είναι “να μην εγκλωβιστεί η υπόθεση στα στενά όρια του αυτοφώρου και να αναδειχθεί η πολιτική της διάσταση”.

Η λίστα δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη, το HotDoc και προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα. Συνελήφθη σε σπίτι φίλων του, στη Δροσιά και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, που του άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 οι συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού, πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικές επιταγές.
Το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στη μη έκδοση αποδείξεων προσανατολίζεται στο να χαμηλώσει το όριο των υποχρεωτικών συναλλαγών μέσω τραπεζών από τα 1.500 ευρώ που είναι σήμερα σε 500.
Παράλληλα όπως αναφέρουν τα Νέα καταργείται η θεώρηση, το γνωστό τρύπημα βιβλίων και στοιχείων, αφού όλα θα τηρούνται με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ τα δελτία αποστολής, αλλά και τα τιμολόγια θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.
Επιπλέον θα καθιερωθεί η υποχρεωτική τήρηση ενός τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις συναλλαγές μιας επιχείρησης.
Τέλος έρχεται ταχύτερος έλεγχος, αλλά και ανακούφιση από την γραφειοκρατία – για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την κατάργηση των πρόσθετων βιβλίων, όπως το βιβλίο αποθήκης και το βιβλίο αυτοκινήτων στα συνεργεία.
Από σήμερα οι καταναλωτές που δεν θα λαμβάνουν απόδειξη, θα μπορούν να φεύγουν από το κατάστημα χωρίς να πληρώνουν το λογαριασμό! Έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να μην καταβάλλει αντίτιμο σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, ακόμη και στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών δηλαδή σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς σε περίπτωση που δεν λάβει απόδειξη.
Η συγκεκριμένη διάταξη θα αναγράφεται και στους καταλόγους των εστιατορίων.
Έτσι εάν δεν σας δώσουν απόδειξη σε κάποιο εστιατόριο, μπαρ ή κέντρο διασκέδασης, μπορείτε απλά να φύγετε από το κατάστημα και να θεωρήσετε τον λογαριασμό… κέρασμα!
Η θεσμοθέτηση της πρακτικής «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» περιλαμβάνεται σε σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά.
Στόχος είναι να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο η φοροδιαφυγή μέσω της άσκησης πίεσης από τους καταναλωτές προς τους επαγγελματίες.
Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στα εστιατόρια και αν επιτύχει θα επεκταθεί σε γιατρούς, ταξιτζήδες και άλλους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών.
Με τρία φορολογικά κλιμάκια, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου 21%, 36% και 45%, θα φορολογούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Επίσης προκαλείται έμμεση αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ για όσους δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Ενα νέο σχέδιο φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου 21%, 36% και 45%, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συμφωνία με την τρόικα.
Με το σχέδιο αυτό μειώνονται οι επιβαρύνσεις για όσους δεν έχουν παιδιά και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι και 25.000 ευρώ. Αυξάνεται όμως σημαντικά ο φόρος για φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από το όριο των 25.000 ευρώ. Επίσης προκαλείται έμμεση αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ για όσους δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Στο «μέτωπο» των αποζημιώσεων, χάνουν χρήματα οι εργαζόμενοι πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη. Από τον Απρίλιο τίθεται σε ισχύ ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού
Αλλάζει το «τοπίο» στις αποζημιώσεις, στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού αλλά και στο ωράριο με το νέο πακέτο μέτρων για τα εργασιακά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, με τη Δημοκρατική Αριστερά να εμμένει στο «όχι» και να ζητά να αποσυρθεί το επίμαχο πακέτο.
Στο «μέτωπο» των αποζημιώσεων χαμένοι από τις νέες ρυθμίσεις – όπως αυτές είχαν «κωδικοποιηθεί» μετά και τον συμβιβασμό με την τρόικα- είναι κυρίως όσοι έχουν πάνω από 16 έτη δουλειάς στον ίδιο εργοδότη και μισθό που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ. Τα νέα μέτρα επηρεάζουν και όσους απολύονται με προειδοποίηση, ενώ μέχρι τους 12 μισθούς αποζημίωση θα φτάνουν οι νέοι εργαζόμενοι (σήμερα μετά από 28 χρόνια δουλειάς δίνονται 24 μισθοί).
Οσον αφορά στον κατώτατο μισθό, από τον Απρίλιο θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος καθορισμού, ενώ «παγώνουν» τελικά οι τριετίες. Αλλαγές έρχονται και στο ωράριο, ωστόσο θα απαιτείται κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση για την όποια μεταβολή.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments