ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 27 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views143

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=zEQy00lrqTo[/tube]

Στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2013 προχωρούν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διαδικασία που θα εξελιχθεί κανονικά παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες προχωρούν σήμερα και αύριο οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013 συντάσσεται βάσει του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου που έχει ήδη παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόϊκα και το οποίο προβλέπει ύφεση 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Στο σκέλος της δημοσιονομικής στρατηγικής και των πολιτικών του 2013 το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπει πως οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν το 2013 κοντά στα 62,5 δισ. ευρώ, έναντι 70 δισ. ευρώ το 2012.

Άτομα με αναπηρία που διαδήλωναν προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Τότε τα ΜΑΤ δεν δίστασαν αρχικά να βρίσουν και στη συνέχεια να απωθήσουν και να χτυπήσουν με τις ασπίδες τους ανάπηρους.

Ο λόγος της έντασης;

Ότι τα ΑΜΕΑ ήθελαν να περάσουν και να επιδόσουν ψήφισμα στη Βουλή.

Όταν η πορεία έφτασε μπροστά στη Βουλή, οι συγκεντρωμένοι είδαν να τους… περιμένουν δυο κλούβες των ΜΑΤ και μια διμοιρία! Οι απολύσεις αποφεύχθηκαν και πάλι στο Δημόσιο, όχι όμως η διαθεσιμότητα στην οποία βαδίζουν πλέον 15.000 υπάλληλοι.
Μεγάλες περικοπές έρχονται στις συντάξεις με κλιμακωτές μειώσεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα μείνουν αλώβητες οι συντάξεις του ΟΓΑ που μάλλον θα μειωθούν κατά 30 ευρώ.
Τέλος μπαίνει στην 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη στο Δημόσιο, ενώ φαίνεται πως θα παραμείνουν στο ΟΓΑ
Τέλος όμως και ο 13ος και ο 140ς μισθός στον Δημόσιο τομέα, μια απώλεια δηλαδή της τάξης των 1.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.
Παράλληλα μειώνεται το εφάπαξ σε ΟΛΑ τα Ταμεία, ενώ θα υπάρξει και εισφορά σε όσους συνταξιούχους έλαβαν το βοήθημα βγαίνοντας σε σύνταξη μετά το ’95.
Τα όρια συνταξιοδότησης από τον επόμενο χρόνο πάνε στα 67 έτη και παράλληλα αυξάνονται σε 20 από 15 και τα έτη για την έξοδο σε σύνταξη.
Παράλληλα και με τη μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια που θα ισχύσουν στο σύνολό τους θα υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των συντάξεων σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ οι ένστολοι συνταξιούχοι θα δουν και άλλη μείωση λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.
Μέσα σε όλα αυτά αυξάνεται και το όριο ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ στα 64 έτη από τα 60 που είναι σήμερα.
Σε ότι αφορά στα σώματα ασφαλείας και το στρατό καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή.
Στις ΔΕΚΟ εφαρμόζεται πλέον το ενιαίο μισθολόγιο.
Σε ότι αφορά τους άνεργους όλα δείχνουν ότι καταργούνται τα εποχικά επιδόματα και τα ειδικά επιδόματα.
Μειώνονται επίσης στο μισό τα επιδόματα που παίρνουν τμηματάρχες και διευθυντές στο Δημόσιο.
Μεγάλη εξοικονόμηση περιμένει το υπουργείο από λουκέτα και συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών, αλλά και από συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και τμήματα αυτών.
Παράλληλα και για να εξοικονομηθούν περίπου 65 εκατομμύρια θα επιβληθούν δίδακτρα σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι φοιτητές πλέον θα επιβαρύνονται και με μέρος των εξόδων για τα βιβλία, ενώ στον χώρο της
Παιδείας αναμένονται και αυξήσεις στα ωράρια των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης ώστε να περιοριστούν οι προσλήψεις αναπληρωτών.
Τέλος στο χώρο της υγείας αναμένεται δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εισφορές υγείας για τους ασφαλισμένους τους ΟΓΑ.
Σε πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος προχωρά το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό προβλέπει ελαφρύνσεις κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους και σημαντικές επιβαρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «Νέα», στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στη μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων σε 3 ή 4 από 8 που είναι σήμερα και εφαρμογή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 35% από 45% σήμερα, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που φορολογούνται με βάση την κλίμακα.

Εκείνοι που όπως όλα δείχνουν θα πληρώσουν το… «μάρμαρο» είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους διευρύνονται οι επιβαρύνσεις, με στόχο το συνολικό πακέτο μέτρων να περιλαμβάνει τελικά νέους φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σενάριο.

Έτσι προτίθεται να επιβάλει στα κέρδη 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων αυτοτελή φορολογία 35% αντί για 30% που ήταν το επικρατέστερο σενάριο, με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Μάλιστα εξετάζεται αυτό να ισχύει από τα φετινά εισοδήματα και όχι από αυτά του 2013.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που θα δηλώσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 καθαρά κέρδη για το 2012 θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ καθαρού κέρδους χωρίς αφορολόγητο, ώστε οι εισπράξεις αυτές να «φανούν» στα έσοδα προϋπολογισμού του 2013.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments