ΚΟΣΜΟΣ — 24 Οκτωβρίου 2012
  • Views177

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=tBoGkExt1bw[/tube]

Δραστικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους με κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και καθιέρωση παράλληλης κλίμακας μείωσης του φόρου ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος συζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Από τις βασικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και οι ελαφρύνσεις φόρου έως και 500 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα ως 25.000 ευρώ, δηλαδή το 80% των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Συγχρόνως, θα υπάρξουν ουσιαστικές επιβαρύνσεις για όσους βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Επίσης, τα κλιμάκια μειώνονται από οκτώ σε τρία και οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 20% ως 45%. Ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 45% θα επιβάλλεται σε χαμηλότερο ύψος εισοδήματος σε σχέση με τις 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ανοιχτό είναι επίσης και το ενδεχόμενο αναδρομικής κατάργησης από το 2012 του έξτρα αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά.

Ευθύνες στο ΣΔΟΕ επέρριψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, κατά την σημερινή του κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πολλές φορές ότι το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε ελέγχο της λίστας και δεν έπρεπε να περιμένει καμία εντολή πολιτική από κανέναν.
«Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νομικός σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου. Συνεπώς το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες. Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους, έχει υπηρεσιακή αυτονομία. Εγώ έδωσα τα στοιχεία για να γίνουν έλεγχοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα η ΟΤΟΕ ενάντια στην αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας στου Βουλή, με την οποία επιχειρείται η ένταξη των Ταμείων Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την ώρα που η ΟΤΟΕ ενεργώντας στα πλαίσια του Νόμου. 4075/2012 προχώρησε στην σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΤ) σύμφωνα και με την αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας, που έχει καταθέσει ήδη στην Κυβέρνηση και στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, «έρχεται μια τροπολογία – λαιμητόμος της Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων και των οικογενειών τους με μοναδικό σκοπό την ληστεία των αποθεματικών τους και την εξυπηρέτηση συμφερόντων»

Τα χειρότερα έρχονται δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ζητώντας «να μην ψηφιστούν τα μέτρα, γιατί αλλιώς θα πεινάσουμε».
Αναφορικά με την αναγκαιότητα εκταμίευσης της δόσης η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «η δόση θα μπαλώσει ορισμένες τρύπες», καθώς έχει αποφασισθεί προ καιρού «το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα πηγαίνει στο χρέος».
Ερωτηθείσα, για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Κομμουνιστικό Κόμμα η κ. Παπαρήγα δήλωσε: «Δε θεωρώ τον εαυτό μου αναντικατάστατο». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν αρκεί η αλλαγή προσώπων, αλλά η στρατηγική.
«Αν ο κόσμος θεωρεί ότι αλλάζοντας γραμματέα το ΚΚΕ θα έπαιρνε 30%, τότε θα άλλαζα 100 φορές», ανέφερε η ίδια.
Τέλος, χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «στήριγμα» του συστηματος, καθώς όπως είπε «καλλιεργείται στον κήπο του συστήματος».
Αδυναμία να παράσχει ονομαστικά και αριθμητικά στοιχεία στη Βουλή για όσους έχουν λάβει συντάξεις λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, δηλώνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή διευκρινίζεται ότι, «στο μηχανογραφικό αρχείο που τηρείται για τους συνταξιούχους του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ) το οποίο έχει συγχωνευθεί από το 1999 στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, μετέπειτα ΕΤΕΑΜ και σήμερα ΕΤΕΑ, δεν υπάρχει ένδειξη που να διαχωρίζει τους συνταξιούχους λόγω συνδικαλιστικής δράσης».

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments