ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 18 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views158

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=kqasG3KY2ig[/tube]

Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κ. Αλέξης Τσίπρας .
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών με τις δεσμεύσεις περί «επαναδιαπραγμάτευσης» και «απαγκίστρωσης» και στη συνέχεια με την «προγραμματική συμφωνία – κοροϊδία», η οποία -όπως καταγγέλλει- μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έδωσε τη θέση της στην πιστή και ταχύτερη εφαρμογή του μνημονίου.
Λόγω της επίσκεψης Σαμαρά στην Ιταλία ωστόσο, η ερώτηση φαίνεται πως δεν θα συζητηθεί στην Ώρα του Πρωθυπουργού και θα μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα.
Αντιρατσιστικό χαρακτηρίζει η Χρυσή Αυγή το νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τα εγκλήματα των μεταναστών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Την ώρα που η Δικαιοσύνη υποβαθμίζεται από τις αντισυνταγματικές αποφάσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης, ο καθ’ύλην αρμόδιος Υπουργός προτάσσει ως κύρια νομοθετική προτεραιότητα την θέσπιση “αντιρατσιστικού νόμου“.
Η στόχευση προφανής. Παρά ταύτα, η Χρυσή Αυγή χαιρετίζει οποιαδήποτε αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα εγκλήματα θρησκευτικού ή εθνοτικού μίσους, δεδομένου ότι τα μοναδικά θύματα αντιστοίχων εγκλημάτων είναι οι Έλληνες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ενημερωθούν για τα «νέα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης και της τρόικας και να προετοιμασθεί η συμμετοχή στις επερχόμενες κινητοποιήσεις».
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενημέρωση για τα νέα μέτρα αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και άνεργους, συνταξιούχους, νέους, μικροεπαγγελματίες και κάθε κοινωνική ομάδα «που πλήττεται από την πολιτική των μνημονίων».

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, όπως και τα μέτρα είναι δύσκολα. Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία από τότε που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα είναι πρωτόγνωρη και φθάνει σωρευτικά το 20% και αναμένεται να φθάσει σωρευτικά το 25% μέχρι και το 2014.Ανέφερε ότι τα 2/3 της προσπάθειας, αναφορικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας, έχουν καλυφθεί και απομένει μόνον το 1/3.

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους και τέσσερα φορολογικά κλιμάκια, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ανέλθει στα 7.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η διάρθρωση των κλιμακίων αναμένεται να οδηγήσει σε ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Με μία ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου ύψους 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.
Στη συνέχεια και μόλις λάβουν το “πράσινο” φως από το υπουργείο Οικονομικών ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα τους γνωστοποιείται ένας κωδικός αριθμός πρωτοκόλλου που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να λάβουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Προθεσμία έως την Κυριακή έχει η κυβέρνηση για να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα περίπου 7 – 8 δισ. ευρώ πρέπει να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με όσα διαμήνυσε η τρόικα στην κυβέρνηση.

Τα δεδομένα αυτά ανέλυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με τους οποίους συναντήθηκε αργά το βράδυ, μετά τη νέα συνάντηση που είχε το απόγευμα με την τρόικα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments