ΚΟΣΜΟΣ — 12 Οκτωβρίου 2012
  • Views165

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=LxD3q2-hRBg[/tube]

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις, αναφέρθηκε σήμερα στο Τόκιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Εξακολουθώ να ανησυχώ για τις διαμαρτυρίες, αλλά αν παίρνεις αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη διαδηλωτές, δεν θα έχεις ποτέ μια βιώσιμη πολιτική», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συζήτησης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζοντας πως στην Αθήνα διαδήλωσαν 15.000 άνθρωποι, ο υπουργός έθεσε τη ρητορική ερώτηση: «Είναι άραγε αυτοί μια πλειοψηφία;»

Στη δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι αυτή που αποφασίζει. Μια μειοψηφία μπορεί να διαμαρτύρεται, όμως τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολιτικοί ηγέτες», πρόσθεσε.

Το δημόσιο χρέος που έχει συσσωρευθεί από τις πλούσιες χώρες πλησιάζει τα επίπεδα που υπήρχαν σε καιρό πολέμου, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμώντας πως αυτό το «εμπόδιο» δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί παρά μόνο αν πάρουμε «ένα στενό μονοπάτι».

«Το πιο μεγάλο εμπόδιο (για την ανάπτυξη) θα είναι αναμφίβολα η τεράστια κληρονομιά που αφήνει το δημόσιο χρέος, το οποίο φτάνει τώρα κατά μέσο όρο το 110% (του ΑΕΠ) στις ανεπτυγμένες χώρες, σχεδόν επίπεδο καιρού πολέμου», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Τόκιο μιλώντας σε αντιπροσώπους 188 χωρών μελών του ΔΝΤ, που συνεδριάζουν σε ολομέλεια.

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, βάσει του νόμου περί «ποινικής ευθύνης υπουργών» οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά από μηνυτήριες αναφορές πολιτών αλλά και της Χρυσής Αυγής, κατά πρώην πρωθυπουργών και υπουργών καθώς και κατά του νυν πρωθυπουργού.
Ειδικότερα οι δικογραφίες αφορούν μηνυτήριες αναφορές:
-Χρυσής Αυγής κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια
-Δορύλαου Κλαπάκη κατά των διατελέσαντων πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου, Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και κατά των διατελέσαντων υπουργών Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Κώστα Σκανδαλίδη, Προκόπη Παυλόπουλο, Νίκου Σηφουνάκη
-Ντόρας Κρητικοπούλου κατά του πρώην πρωθυπουργού Γ Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και των μελών του υπουργικού Συμβουλίου και των βουλευτών που συμφώνησαν και ψήφισαν τα δύο μνημόνια
-Αριστείδη Τσιαντού κατά του διατελέσαντος υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου

Μέσω διαδικτύου, θα μπορούν να υποβάλλουν από τις 15 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αίτηση για σύνταξη (γήρατος και αναπηρίας), ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησης και να προσδιορίζουν τον χρόνο ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης, έως την ολοκλήρωσή της.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών:
– Ελαχιστοποιείται ο χρόνος υποβολής της αίτησης, αφού η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ περιορίζεται μόνο στην παράδοση των δικαιολογητικών.
– Οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η αίτησή τους (για συνταξιοδότηση ή προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης).
– Οι υπηρεσίες συντάξεων θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο συναλλαγής που αποδεσμεύεται με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του χρόνου απόκρισης στα αιτήματα των ασφαλισμένων.

Τη βεβαιότητα ότι το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που εκδίδεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας -Δευτέρα ή Τρίτη- θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 300 εκατ. ευρώ και σε φθηνότερο φάρμακο κατά 12%, εξέφρασε, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.
Κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Λεωνίδα Γρηγοράκου (ΠΑΣΟΚ) και Κωνσταντίνου Δερμιτζάκη (ΣΥΡΙΖΑ),  στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ανακοίνωσε ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο πληρωμής των εφημεριών στους γιατρούς, ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή εφημεριών για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Παράλληλα ο κ. Σαλμάς  γνωστοποίησε ότι, εντός της ημέρας, υπογράφεται η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της Ομάδας Διαπραγμάτευσης, εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, για τις τιμές των φαρμάκων και με τους παρόχους υγείας.

«Να καταργηθεί το Μνημόνιο, διότι δεν αποδίδει», τονίζει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μόνον το σβήσιμο του χρέους των χωρών σε μεγαλύτερη δυσκολία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να σταματήσει την κρίση», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να συγκληθεί μια νέα διάσκεψη σαν και εκείνη που συνήλθε στο Λονδίνο, το 1953, όταν διεγράφη μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους και δόθηκε αναβολή, στο Βερολίνο, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των τόκων».

«Μετά τη διαγραφή του χρέους των χωρών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, πρέπει να εγκριθεί ένα σχέδιο Μάρσαλ, με στόχο τη ρευστότητα, για να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα», τονίζει ο κ. Τσίπρας.

«Η ανεργία έφτασε το 25%, από την αρχή της κρίσης -πριν πέντε χρόνια. Το ένα τρίτο του κόσμου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», εξηγεί στον δημοσιογράφο της εφημερίδας ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «από τη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 31 χρειάζονται για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην πραγματική οικονομία θα καταλήξουν μόνον πεντακόσια με εξακόσια εκατομμύρια».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προσάπτει στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ότι θέλει να οικοδομήσει μια Ευρώπη στα μέτρα της Γερμανίας, αντί να εργασθεί για μια ευρωπαϊκή Γερμανία και επαναλαμβάνει ότι «το Μνημόνιο πρέπει να καταργηθεί διότι δεν αποδίδει».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments