ΚΟΣΜΟΣ — 08 Οκτωβρίου 2012
  • Views170

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=c1gkCdeuoKU[/tube]

Ενώπιον του ανακριτή θα οδηγηθεί σήμερα, εκ νέου, ο πρώην γενικός γραμματέας στη Διεύθυνση Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος, προκειμένου να απολογηθεί.

Ο κ. Σμπώκος είχε οδηγηθεί την περασμένη Τετάρτη στον Γαβριήλ Μαλλή, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία.

Εξερχόμενος τότε από τα δικαστήρια, ο άλλοτε συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου δήλωσε αθώος.

Ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη στην οικία του στην Κηφισιά από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, με βάση ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τον ανακριτή και διαβιβάστηκε στην Ασφάλεια, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα.

Την σύλληψη του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατηγορούμενου στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ζήτησε ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής.

Κατά το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, ο άλλοτε στενός συνεργάτης και υφιστάμενος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ανήκει στην κεντρική ομάδα που διακινούσε και απέκρυβε τεράστια χρηματικά ποσά που αποτελούσαν «ωφελήματα» από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR M1.

Είναι ο άνθρωπος που τον Ιανουάριο του 2009 παρέδωσε στις αρμόδιες φορολογικές αρχές του Παρισιού 24.000 ονόματα Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών και Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Ο Ερβέ Φαλτσιάνι που χάρισε σε τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη πάνω από 10 δις. ευρώ εξαιτίας των μαύρων καταθέσεων, βρίσκεται προφυλακισμένος στην Ισπανία, καθώς δεν του προσέφερε ασυλία.

Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο Φαλτσιάνι εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει ακόμα και τώρα τις ελληνικές αρχές.

«Στοιχεία για τους έλληνες καταθέτες διαθέτει και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Οπότε, εάν θέλουν οι αρμόδιες ελληνικές εισαγγελικές αρχές, μπορούν να τα ζητήσουν. Το ίδιο συνέβη και όταν οι ιταλικές αρχές ζήτησαν στοιχεία από τον εισαγγελέα της Νίκαιας για να εντοπίσουν ιταλούς φοροφυδάγες.

Δεν έχω κανέναν λόγο, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων, να μη δώσω αυτή τη λίστα που έδωσα στον εισαγγελέα του Τορίνο σε Γερμανό εισαγγελέα και στον Έλληνα συνάδελφο μου. Εάν πριν από δύο χρόνια μου ζητούσαν βοήθεια οι ελληνικές αρχές, ευχαρίστως θα την έδινα. Ακόμα και τώρα μπορώ», δηλώνει ο Φαλτσιάνι από τη φυλακή.

Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Πεπόνη, πέντε κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ εξετάζουν ένα προς ένα τα 1.991 ονόματα που συνδέονται με την Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε φόρους από αυτές τις αδήλωτες καταθέσεις.

Στην επίσκεψη της ‘Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε με δήλωσή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Η κ. Μέρκελ πρώτα θα πληρώσει το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις και εν συνεχεία ισότιμα μπορούμε να διαπραγματευτούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων:

«Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ο κύριος Σμιτ είπε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για την ελληνική οικονομία και αυτό είναι αλήθεια. Οι Έλληνες φορολογούμενοι όμως έχουν δώσει πάνω από 80 δισεκατομμύρια από σκληρούς φόρους που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν.

Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ θα πρέπει να συνοδευτεί πρώτα από όλα από την ελληνική σημαία που πρέπει να έχουμε όλοι στα μπαλκόνια μας για να της δηλώσουμε ότι η Ελλάδα είναι εθνικά κυρίαρχο κράτος και δεν διαπραγματεύεται την εθνική της κυριαρχία, δεν υπόκειται σε εντολές τραπεζιτών.

Θα την περιμένουμε στις 6 η ώρα το απόγευμα μπροστά από την γερμανική πρεσβεία για να της στείλουμε ένα σύνθημα: ότι πρώτα θα φέρει τις λίστες Χριστοφοράκου, πρώτα θα αποκαλύψει εκείνους που πλήρωναν τους εξωνημένους πολιτικούς, πρώτα θα πληρώσει το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις και εν συνεχεία ισότιμα μπορούμε να διαπραγματευτούμε».

Η επικείμενη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα συνιστά σε κάθε περίπτωση στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Η επίσκεψη έχει κατ’αρχάς συμβολική σημασία, καθώς επισφραγίζει τη μεταστροφή της κυρίας Μέρκελ και της γερμανικής ηγεσίας, που ήταν από τους πιο έντονους επικριτές της χώρας μας.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρεί ότι θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές και στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια της να σταθεροποιήσει τη χώρα στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

«Όλα τα μέτρα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολικότερη κατεύθυνση, σε ένα πλαίσιο», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας πως «αν είχαμε δουλέψει στο παρελθόν με όρους εθνικής ενότητας, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα τώρα».
Αναφορικά με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως η κ. Μέρκελ είναι καλοδεχούμενη και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να είχε έρθει πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ανέφερε επίσης ότι θα ήθελε να δώσει το παρών στις αυριανές συνομιλίες. «Είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού αν θέλει να μας καλέσει, με τον κ. Κουβέλη, στη συνάντηση. Η κ. Μέρκελ λόγω Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο μαζί με άλλους τρεις τέσσερις παράγοντες», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν θα οδηγήσει σε αποφάσεις για την Ελλάδα η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, καθώς δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο μέτρων, συμφωνία που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρότι δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν σήμερα με φόντο το πολιτικό μήνυμα στήριξης της Γερμανίας προς την Ελλάδα και εν αναμονή της αυριανής άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments