ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 06 Νοεμβρίου 2012
  • Views268

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=bMIx71q_Zlg[/tube]

Σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις, τα εργασιακά και τις αποδοχές στο Δημόσιο φέρνει το πολυνομοσχέδιο των 216 σελίδων που συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.
Μεταξύ των μέτρων του νέου μνημονίου περιλαμβάνονται μειώσεις 5 – 25% στις συντάξεις, κατάργηση όλων των δώρων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια.
Προβλέπονται επίσης ενιαίο οικογενειακό επίδομα που θα καταβάλλεται από το πρώτο παιδί, περικοπές στα εφάπαξ, αλλαγές στις αποζημιώσεις απόλυσης και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Εβδομάδα απεργιών αλλά και ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού είναι αυτή που διανύουμε.
Το έναυσμα έδωσαν χθες οι δημοσιογράφοι ενώ σήμερα και αύριο κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις με την πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που διαδηλώνουν εναντίον του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο το βράδυ. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν, από χθες, τα δημόσια νοσοκομεία, τα θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ, ενώ κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα φαρμακεία.
Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από το βράδυ της Δευτέρας, προχώρησε η ΓΕΝΟΠ, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους «αυτή τη φορά να μη γυρίσουν την πλάτη στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».
Οι εισαγγελείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι δικηγόροι αποφάσισαν την πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους έως την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου.
Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια την Τρίτη και την Τετάρτη. Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας , ενώ αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και ακυρώσεις πτήσεων.
Τη συμμετοχή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχισθεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές παρεμβάσεων εκτός από τις απεργίες, τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και στους χώρους δουλειάς.

Την υπερψήφιση του προϋπολογισμού εισηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης προς την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, η συνεδρίαση της οποίας συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ.
Ωστόσο, οσον αφορά το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων, η εισήγηση του κ. Κουβέλη είναι οι βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν «παρών».
Στη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής που προηγήθηκε προκειμένου να διαμορφωθεί η συγκεκριμένη εισήγηση, υπέρ της πρότασης Κουβέλη ψήφισαν 9 μέλη, άλλα 5 τάχθηκαν υπέρ του «ναι σε όλα», ενώ υπήρξαν και 4 λευκές ψήφοι.
Στην ομιλία του, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η θέση του κόμματός του είναι αμετακίνητη και συνδυάζεται με τη στάση εθνικής ευθύνης που είναι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ενώ άφησε αιχμές κατά του Γ. Στουρνάρα:
«Αν η όλη συζήτηση είναι περί όνου σκιάς», είπε θυμίζοντας την πρόσφατη σχετική τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή, «τότε γιατί δε γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Οπως προκύπτει πάντως από την πλειονότητα των τοποθετήσεων των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η εισήγηση του κ. Φώτη Κουβέλη αναμένεται να γίνει δεκτή με ευρεία πλειοψηφία.

Την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει «ναι» στον προϋπολογισμό και «παρών» στο πολυνομοσχέδιο αιτιολόγησε η βουλευτής του κόμματος κ. Μαρία Ρεπούση.
«Επιλέγουμε πολιτικά να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό επειδή δεν θέλουμε να αποσταθεροποιήσουμε την κυβέρνηση, αλλά θεωρούμε ότι είναι πραξικόπημα η προσθήκη των εργασιακών μέτρων στη διαπραγμάτευση».
Η Μαρία Ρεπούση τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι τα εργασιακά στα οποία εμμένει η τρόικα, «δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος και δεν ήταν απαραίτητο να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στο ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι δεν είναι σίγουρη εάν αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία.
Την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο αναμένεται να δουν μέχρι το τέλος του 2012, 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που θα προέλθουν κατά προτεραιότητα από τους εκτός ΑΣΕΠ προσληφθέντες και επίορκους.

Όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, δρομολογείται άμεσα ένα σχέδιο κινητικότητας 2.000 υπαλλήλων εντός του 2012, καταργώντας θέσεις ειδικοτήτων, κατηγοριών και κλάδων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων τους και οι υπάλληλοί τους τίθενται σε διαθεσιμότητα με σκοπό την άμεση μετακίνησή τους.

Επίσης, οι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, τίθενται σε αργία.

Μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού οι θέσεις των οποίων καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα, θα καταργηθούν οργανικές θέσεις.

«Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να κυβερνήσουμε από αυτούς που τα έχουν κάνει μούσκεμα εδώ και πέντε μήνες». Με αυτή τη φράση απάντησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και τόνισε ότι το κόμμα του «αγωνίζεται για να κυβερνήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», ενώ επεσήμανε ότι «η ψήφιση των νέων μέτρων θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments