ΚΟΣΜΟΣ — 07 Οκτωβρίου 2012
  • Views138

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=mf6RFhkbi4Y[/tube]

Πάνω απο 700 εκατ. ευρώ θα είναι οι ετήσιες εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν 1,4 εκ. οικογένειες από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και των επιδομάτων του ΟΓΑ σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Κι αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα θα αντικατασταθούν από νέου τύπου εισοδηματικές ενισχύσεις.

Γλιτώνουν επί του παρόντος τις επιπλέον μειώσεις στις αποδοχές τους, που υπό κανονικές συνθήκες θα έτρεχαν από την 1η Νοέμβριου, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στα τέλη του 2011 λάμβαναν υψηλά εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε, όπως αναφέρει το Έθνος, να «παγώσει» τις μειώσεις αυτές έως ότου το κράτος είναι σε θέση να παράσχει στους εργαζομένους στο Δημόσιο τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων και Κίνητρα Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.

Η αναστολή των περικοπών αφορά κατά κύριο λόγο τελωνειακούς, εφοριακούς, υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Γενικού Χημείου, οικονομικούς επιθεωρητές, μερίδα υπαλλήλων του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και άλλων υπουργείων.

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών αλλά και των μισθωτών και συνταξιούχων θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ομόρρυθμες επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το νέο έτος με συντελεστή 35% για τα εισοδήματά τους.

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τους ανωτέρω εκτός από όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη της φορολογικής κλίμακας.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με εισοδήματα μέχρι το όριο των 40.000 ευρώ, όπως αναφέρει η Καθημερινή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν εισοδήματα πάνω από το όριο αυτό θα προκύψουν μειώσεις φόρων οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες όσο υψηλότερο είναι το συνολικό φορολογητέο εισόδημα.

Κόκκινος συναγερμός για τις συντάξεις έχει σημάνει στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι προϋπολογισμοί τους κινούνται εκτός στόχων και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι βρίσκονται με το ένα πόδι στα πρόθυρα στάσης πληρωμών.

Τα λεφτά τελειώνουν, οι εισπράξεις έχουν πέσει σε απελπιστικά χαμηλό επίπεδο και ήδη το ΙΚΑ ετοιμάζεται να αναστείλει την πληρωμή μίας σύνταξης για περίπου 100.000 με 150.000 συνταξιούχους, με το πρόσχημα ότι δεν προσήλθαν στην απογραφή.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία σοκ που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, τα ταμεία έχουν απορροφήσει το 83% της κρατικής επιχορήγησης, ενώ ταυτόχρονα οι εισπράξεις τους από τακτικές εισφορές παρουσιάζουν τρομακτική υστέρηση.

Το ΙΚΑ μέχρι και το μήνα Σεπτέμβριο έχει απορροφήσει το 88,15% της κρατικής επιχορήγησης. Απομένουν δηλαδή άλλα 434 εκατ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις τριών μηνών και επίδομα Χριστουγέννων.

Για τον κίνδυνο μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων κατά 40% στο επόμενο ΕΣΠΑ για τη χώρα μας, , την προγραμματική περίοδο 2014-2020, προειδοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Δεύτερη Συνάντηση Κορυφής των «Φίλων της Συνοχής» που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα. Ο κ. Χατζηδάκης εκπροσώπησε στη συνάντηση τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η μείωση των εισοδημάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεν εμφανίζεται στις στατιστικές που θα χρησιμοποιηθούν για την κατανομή των κονδυλίων. «Οι δείκτες και τα κριτήρια που είχαν οριστεί πριν την κρίση δεν αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η προτεινόμενη κατανομή των πόρων δεν θα ανταποκρίνεται στην παρούσα κατάσταση», επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «θα αγωνιστούμε για να αλλάξει αυτή η πρόταση και το κλίμα στη σημερινή συνάντηση δείχνει ότι υπάρχει κατανόηση για τις θέσεις μας».

Τους χαμηλότερους μισθούς στην ευρωζώνη έχουν οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, μετά τη Σλοβακία, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία τονίζεται ότι από τα μέσα του 2010, η οικονομική κρίση είχε αρνητικές συνέπειες στις αποδοχές των εκπαιδευτικών στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για τους μισθούς και τα επιδόματα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη το 2011 και 2012, οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώθηκαν ή παρέμειναν στάσιμοι σε δεκαέξι ευρωπαϊκές χώρες «λόγω της οικονομικής ύφεσης». Από τα μέσα του 2010 όλο και περισσότερες χώρες μείωσαν τόσο τους μισθούς, όσο και τα επιδόματα που λαμβάνει ο κλάδος, όπως είναι το επίδομα αδείας.

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments