ΚΟΣΜΟΣ — 26 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views210

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=IdWIzxEfOEU[/tube]

Ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για φορολόγηση των αμειβομένων με μπλοκάκια από το πρώτο ευρώ. Στην αυριανή συνάντηση των τριών η οριστική συμφωνία.
Ακόμα ένας κεφαλικός φόρος περιμένει όλους όσους αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δηλαδή τα γνωστά μπλοκάκια. Μετά το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ το χρόνο που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα διατηρηθεί ή όχι, η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον από 500 έως και 1.500 ευρώ το χρόνο με το… καλημέρα.Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι αν ισχύσει ο ενιαίος συντελεστής 30% τότε η επιβάρυνση δεν θα είναι 500 ευρώ (αφού σήμερα ο πρώτος συντελεστής είναι 10%) αλλά τριπλάσια.

Tαμειακό έλλειμμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αποκαλύπτει έγγραφο της Διοίκησης του Οργανισμού, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.
Η «μαύρη τρύπα» απειλεί την ομαλή καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων ανεργίας στους ασφαλισμένους. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η τρύπα θα προκύψει ανεξάρτητα από το αν ο Οργανισμός θα συνεχίσει να εισπράττει από το ΙΚΑ 100 εκατ. ευρώ (εισφορές ανεργίας), ενώ θα καταβληθεί κανονικά και το υπόλοιπο της κρατικής επιχορήγησης. Μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει ρυθμιστεί και ερευνάται αν και κατά πόσο μπορεί να εξασφαλιστεί το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ ώστε να μη γίνουν μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας.

Πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, αλλά και εννέα εν ενεργεία βουλευτές βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό και ανακριβείς δηλώσεις “πόθεν έσχες”. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίφημη λίστα με τους 31 πολιτικούς που ελέγχονται από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, περιλαμβάνονται τα ονόματα 11 πρώην υπουργών, δέκα υφυπουργών και δέκα βουλευτών. Από τα 31 πρόσωπα, τα εννέα είναι εν ενεργεία βουλευτές, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, οριστικοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς εταίρους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη, ενώ τα μέτρα αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως» στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησαν ότι τουλάχιστον προς το παρόν αποκλείεται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η «μαύρη τρύπα» που προκύπτει από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Ο Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο Reuters είπε ότι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει με μία παράταση δύο ετών υπολογίζεται μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι μπορεί να καλυφθεί χωρίς να υπάρξει επιπλέον βάρος στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα, καθώς και επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα στη ζώνη του ευρώ συμφώνησαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Για υπερβολές στη συνταγογράφηση κάνει λόγο ο Α. Λυκουρέντζος, τονίζοντας πως το μηνιαίο κόστος φθάνει ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις
Στα άκρα φτάνει η αντιπαράθεση πολιτείας και παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Την ώρα που οι ασφαλισμένοι, στην Αττική και σε αρκετούς ακόμη νομούς, ταλαιπωρούνται για να βρουν τα φάρμακά τους, υπουργείο Υγείας, φαρμακευτικές επιχειρήσεις και φαρμακοποιοί εναλλάσσονται σε μία ατέρμονη διελκυστίνδα για τα χρέη του Οργανισμού.
Αντιμέτωποι με σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις θα βρεθούν όσοι φορολογούμενοι έχουν αποκρύψει συστηματικά εισοδήματα από την Εφορία, με το συνολικό ύψος του φόρου που θα τους επιβληθεί να φθάνει το 40%. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, το συρτάρι του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη βρίσκεται πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα επιβληθεί φόρος στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στα ποσά των εμβασμάτων εξωτερικού ή στο ύψος των καταθέσεων εσωτερικού και στα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 2000 έως σήμερα. Προϋπόθεση για να επιβληθεί ο φόρος, βέβαια, είναι αφενός το υπουργείο Οικονομικών να έχει στη διάθεσή του τον πλήρη κατάλογο των φορολογουμένων οι οποίοι είτε έβγαλαν στο εξωτερικό είτε διαθέτουν σε τραπεζικές καταθέσεις εντός Ελλάδας ποσά τα οποία υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments