ΚΟΣΜΟΣ — 16 Φεβρουαρίου 2013
  • Views245

Λίγες ώρες μετά την πτώση μετεωριτών στη Ρωσία που τραυμάτισε πάνω απο 1000 άτομα και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές άλλος ένας αστεροειδής σκορπίζει τον τρόμο, καθώς πέρασε ξυστά από τη Γη έχοντας το μέγεθος ενός οικοδομικού τετραγώνου.
Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.
Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.
Το πέρασμα μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του NASA TV από τα τηλεσκόπια στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Ο DA14 πέρασε σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ ήταν ορατός με τη βοήθεια μικρού τηλεσκοπίου, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου, δήλωσαν επιστήμονες της NASA.
Ο αστεροειδής κινείται με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους είναι ένας από τους μεγαλύτερους που θα έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα αντικείμενα που θα περάσουν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments