ΡΟΔΟΠΗ — 06 Νοεμβρίου 2012
  • Views209

Την τελευταία του πνοή άφησε τις πρωινές ώρες της Τρίτης 6 Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός σε ηλικία 93 ετών. Τις τελευταίες ημέρες η από χρόνια κλονισμένη υγεία του είχε παρουσιάσει πολλαπλά προβλήματα και χρειάστηκε να εισαχθεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιεράρχης είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον περίβολο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, τον οποίο είχε ανεγείρει ο ίδιος με πολλούς κόπους και προσπάθειες.

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη ενημωθεί ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ο οποίος ως ο έχων τα πρεσβεία μεταξύ των ομόρων Επισκόπων αναλαμβάνει τοποτηρητής της χηρεύουσας Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής γεννήθηκε το 1920 στην Οιχαλία Μεσσηνίας. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1951 Διάκονος και το 1958 Πρεσβύτερος. Εξελέγη Μητροπολίτης το 1974.

Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Συλλυπητήριο Περιφερειάρχη για τον θάνατο του Μητροπολίτη Δαμασκηνού

Η Εις Κύριον εκδημία του σεβαστού μακαριστού Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Κυρού Δαμασκηνού, αποτελεί για τον τόπο μας μία μεγάλη και δυσαναπλήρωτη απώλεια.

Ο αείμνηστος ιεράρχης υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της Ροδόπης με τις προσευχές του, τις διαρκείς μάχες του και την πυρωμένη ψυχή του, ένα σύμβολο αγώνα, ένας φωτεινός φάρος της Εκκλησίας.

Ο Δαμασκηνός με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, το διαρκές ενδιαφέρον του για το μέλλον της περιοχής και την σημαντική θεολογική του κατάρτιση θα αποτελεί για πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη κατέχοντας ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του.

Η μνήμη του θα πλημμυρίζει τις ψυχές όλων με αγάπη και σεβασμό.

inShare

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments