ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 29 Νοεμβρίου 2012
  • Views261

Με το που άκουσε τον Σαμαρά να διατυμπανίζει σε κάθε συχνότητα «αύριο ξημερώνει καινούργια μέρα», η θεία Ζίτσα αφηνίασε. Αναψοκοκκίνισε, έκλεισε το ιντερνέτ, έβαλε φακιόλι μαζί και την τσιρίδα: « Γρήγορα τον ασβέστη».

Κανείς δεν κατάλαβε τι υπαινίσσονταν η καλότυχη, διότι εδώ που τα λέμε, όταν ο κόσμος πνίγεται κι εσύ αρμενίζεις στις δικές σου θάλασσες ή ψωνάρα είσαι ή βαθύπλουτος. Άρα  η καλή τύχη με το μέρος σου. Εκτός, αν η δήλωση Ευρωπαίων ότι μας δίνουνε τα δισεκατομμύρια τής έβγαλε το αριστερό της φρόνημα, που είχε παιδούλα και που κάτι Καραμανλήδες τότε, κάτι Βαγγελοβενιζέλοι  τώρα, της το χαντάκωσαν στα Τάρταρα και  τα Ερέβη της περιφρόνησης.

Ζήτησα εξηγήσεις από τη θεία Ζίτσα, διότι μια φράση έωλη στο σπίτι, μπορεί να φέρει κακοδαιμονία. Τι τον θέλει τον ασβέστη; Ώρες είναι να’χουμε περιπέτειες τύπου Γερμανού Πρόξενου στη Σαλονίκη.

Η θεία Ζίτσα σούφρωσε τη μούρη, όπως η ζάμπλουτη φιλόπτωχος πριν τις εγχειρήσεις, και μου πέταξε στα μούτρα «πάρε λόγια, πάνε στο παζάρι».

Η σιωπή μας δεν ήταν προς απάντησή της. Απλά, δεν καταλάβαμε τι ήθελε να πει η ποιήτρια. «Μπαρντόν»;  Ρώτησα ήρεμα τη διανοούμενη και ναι, η θεία Ζίτσα το απέδειξε. Το μπαμ της διανόησης.

«Θα πει, κουφιοκεφαλάκηδες, ότι στο παζάρι άμα είσαι καλός αεριτζής και λόγια μόνο, μπορείς να πουλήσεις. Επειδή ξαφνικά, εξυπνάκηδες της πλάκας, το τελευταίο διάστημα οι γλώσσες που μιλάμε μεταξύ μας πολλαπλασιάστηκαν κι απ’ την κλασσική, την «ξύλινη» των πολιτικών και των εφημερίδων, έγιναν αλήτικες, μάγκικες, περιθωριακές κι ακαταλαβίστικες. Και δεν εννοώ το «μ@λάκ@ς», διότι αυτό πια δεν είναι χυδαιότητα. Είναι όνομα κι όχι ιδιότητα.

Προφέρονται τούτες οι λέξεις  –θαρρείς– μόνο για ν’ ακουστούν, να θορυβήσουν και να σβήσουν πέφτοντας κάτω. Είναι γλώσσες που δεν παράγουν πολιτική, δεν παράγουν λύσεις, δεν παράγουν προοπτική. Δεν επινοούνται για να επικοινωνήσουν τους ανθρώπους και να δημιουργήσουν διαύλους συνεννόησης, αλλά μόνο για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα κανάλια κι άλλα μέσα, τα ηλεκτρονικά.

Εν προκειμένω, το «αύριο ξημερώνει καινούργια μέρα» του Σαμαρά, είναι χειρότερο από το «πήδηξα τη μισή Αθήνα» του φαντασιοπηδήκουλα Τατσόπουλου. Διότι στον «πνευματικό», γέλασα ακόμη κι εγώ. Στον πολιτικό, αρκετές χιλιάδες μισοπεθαμένων αναθάρρησαν, κρέμασαν ελπίδες πάνω του, πίστεψαν ότι θα σωθούν, έβγαλαν φωνή ανακούφισης και περιμένουν την καλύτερη μέρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλητεία, από το  να ταΐζεις ψεύτικες ελπίδες στον ημιθανή. «Παρηγοριά μέχρι να  βγει η ψυχή του», δηλαδή. Να δεις πού θα φτάσει το ρεύμα. Να δεις πόσα ακόμη νοσοκομεία θα κλείσουν. Να δεις πόσα σχολεία θα σφραγίσουν. Να δεις πόσα χωριά θα αποκλειστούν. Να δεις πόσοι Έλληνες θα απομείνουν, τελικά.

Και ναι, τον Τατσόπουλο τον θεωρώ γραφικό, δήθεν αριστερό, ψευτοκουλτουριάρη και ακοινώνητο. Διάβασα ότι όταν ο κομαντάντε Μάρκος των Ζαπατίτας  «στολίστηκε» από διάφορα «κοπλιμέντα», μεταξύ των οποίων και το ομοφυλόφιλος, απάντησε «Ο Μάρκος είναι gay στο Σαν Φραντζίσκο, μαύρος στη Νότια Αφρική, Ασιάτης στην Ευρώπη, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, γύφτος στην Πολωνία, ειρηνιστής στη Βοσνία, Εβραίος στη Γερμανία, γυναίκα ολομόναχη στο μετρό, τα ξημερώματα». Δεν είπε ότι «πήδηξε» το μισό Μεξικό. Είπε ότι είναι το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου στον πλανήτη.

Όσο για τον νυν πρωθυπουργό, το καλό που του θέλω είναι να βρει- νύχτα- δρόμο να την «κάνει» απ’ την χώρα, όταν τα δισεκατομμύρια που «πήραμε» στείλουν στον τάφο μερικές χιλιάδες συνταξιούχων και κακόμοιρων νεόπτωχων, που δεν άντεξαν την αλλαγή. Άλλη ερώτηση;»

Τίποτα. Σιωπή. Η θεία Ζίτσα ξέρει να κερδίζει μάχες.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments