ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 26 Νοεμβρίου 2012
  • Views186

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=o94luiwJgUw[/tube]

Υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη καθώς «έχουμε ένα νόμισμα που δεν έχει σχέση με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Ελλάδας» τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως σημείωσε, τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν, βασικός παράγοντας είναι η ανάπτυξη, η οποία χρειάζεται ανατιμημένο νόμισμα.
Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ και είπε χαρακτηριστικά ότι το πολιτικό τοπίο αλλάζει ραγδαία. «Αν μου λέγατε τον Δεκέμβριο του 2011 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήμουν πολύ διστακτικός», τόνισε.
Στάθηκε επίσης και στην ανάπτυξη που πρέπει να γίνει, να γίνουν δηλαδή κάποιες εξαγωγές και θα αυξηθεί ο τουρισμός ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός από αυτόν της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Σε ερώτηση εάν είναι πιο κοντά ιδεολογικά στο ΚΚΕ είπε ότι το ΚΚ είναι ένα κόμμα που έχει δικαιωθεί, αλλά «κλείστηκε στον εαυτό του, αρνείται να κάνει συνεργασίες».
Για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι είναι απειλή απέναντι στις στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές λειτουργίες και θα έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου.
Νέα ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες ασφαλισμένους καθώς οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν νέο σκληρό κύκλο κινητοποιήσεων με αφορμή εκτός των άλλων τις αναδρομικές εκπτώσεις που τους ζητά η κυβέρνηση.
Σε μαραθώνια συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφασίστηκε να μπει 48ωρο λουκέτο στα φαρμακεία όλης της χώρας.
Έτσι κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία στις 26 και 27 Νοεμβρίου.
Επίσης οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να διακόψουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να αγοράζουν τα φάρμακά τους με δικά τους χρήματα και στη συνέχεια να διεκδικούν τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ.
Φόρο στα ενοίκια που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο με αυτοτελή κλίμακα φορολόγησης προβλέπει το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων επιβαρύνουν έως και κατά 1.820 ευρώ όσους έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια και φορολογούνταν έως σήμερα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ για την ίδια κατηγορία φορολογουμένων προκύπτουν ελαφρύνσεις για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 70.000 ευρώ, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Η νέα κλίμακα της φορολόγησης των ενοικίων οδηγεί σε σημαντικές ελαφρύνσεις όσους εισπράττουν πολύ υψηλά ενοίκια.

Βάσει της προτεινόμενης κλίμακας από το 2013 εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, ενώ για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33%.

Υψηλότερο φόρο θα πληρώσουν και μισθωτοί – συνταξιούχοι που εισπράττουν συγκριτικά μικρά ποσά από ενοίκια.

Για παράδειγμα, άγαμος φορολογούμενος με εισόδημα από ενοίκια και μισθούς ύψους 12.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.000 ευρώ προέρχονται από ενοίκια, εφέτος επιβαρύνεται με φόρο 700 ευρώ.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές τα 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος (φόρος 570 ευρώ) και τα 2.000 ευρώ των ενοικίων με συντελεστή 10% θα οδηγήσουν σε επιπλέον φόρο 200 ευρώ και συνολικά η επιβάρυνση θα φθάσει στα 770 ευρώ ή 70 ευρώ παραπάνω.

Ξεπέρασαν τις 40.000 οι αιτήσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης μέσω της εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.Από αυτές έγιναν αποδεκτές περίπου 32.800.
Το επίδομα θέρμανσης που ανέρχεται στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 15 Δεκεμβρίου ανάλογα τα εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια.
Στην Βόρεια Ελλάδα η ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης επί της οποίας χορηγείται επιστροφή είναι 3.000 λίτρα (για 120 τ.μ. κύριας κατοικίας ή 25 λίτρα ανά τετραγωνικό), ενώ στην Νότια Ελλάδα η ανώτατη κατανάλωση περιορίζεται σε 600 λίτρα (5 λίτρα ανά τετραγωνικό).
Πάντως, αρκετοί καταναλωτές που είχαν παραγγείλει πετρέλαιο θέρμανσης πριν την θεσμοθέτηση της διαδικασίας επιστροφής του φόρου θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον δικαιολογητικά για να λάβουν το επίδομα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments