ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 30 Νοεμβρίου 2012
  • Views185

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=cp4QydzLXzU[/tube]

Κρίσιμη συνεδρίαση για την οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου διεξάγεται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα τεθεί η κατάργηση του ειδικού αφορολογήτου προστατευόμενων παιδιών και η αντικατάστασή του με μια απευθείας εισοδηματική ενίσχυση στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης αναμένεται να εξετασθούν και θέματα που σχετίζονται με τις αποδείξεις, αλλά και με το αφορολόγητο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.

Από τα εφάπαξ των συνταξιούχων του Δημοσίου θα αρχίσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, 40.229 είναι αυτοί που περιμένουν από το 2009 για να λάβουν το εφάπαξ και το σχέδιο που εξετάζεται είναι να δοθεί προκαταβολή 50% του εφάπαξ έως το τέλος του χρόνου και η πλήρης εξόφληση να γίνει το 2013.

Το εφάπαξ που καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους είναι μειωμένο κατά 38,13%, μετά τις περικοπές που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

Οι απώλειες φτάνουν ως και τις 23.000 ευρώ με μεγάλους χαμένους όσους έχουν πολλά έτη υπηρεσίας στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου θα λάβουν οι δικαιούχοι το τελευταίο δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου και στο πλαίσιο των περικοπών το δώρο Χριστουγέννων κόβεται από το 2013.

Στις 14 Δεκεμβρίου, λοιπόν, θα λάβουν το δώρο οι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ, μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εισπράττουν δώρο και σύνταξη στις 3 Δεκεμβρίου ενώ σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την απογραφή των συνταξιούχων του ταμείου. Η σύνταξη του Ιανουαρίου θα καταβληθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου για το ΙΚΑ και το δημόσιο και στις 2 του μηνός για ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Όσον αφορά τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα δικαιούχοι του δώρου Χριστουγέννων είναι όσοι έχουν εργαστεί από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2012-ακόμη και όσοι έχουν απολυθεί-και η βάση του υπολογισμού είναι οι αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου, δηλαδή όσα χρήματα έπαιρνε τότε ο εργαζόμενος.

Η πληρωμή του δώρου θα γίνει έως την 21η Δεκεμβρίου και απαγορεύεται η καταβολή του σε άλλο είδος, ενώ υπενθυμίζεται ότι αν δεν έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου ασκείται ποινική δίωξη στον εργοδότη μετά είτε από μήνυση του εργαζόμενου είτε από καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Αυλαία για την πορεία μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα ανοίγει απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Τις εργασίες της τριήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του φορέα, που ξεκινά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα ανοίξει με ομιλία του ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, ενώ το σχέδιο διακήρυξης του κόμματος θα παρουσιάσει ο Αριστείδης Μπαλτάς και το σχέδιο οργανωτικής συγκρότησης η Σοφία Σακοράφα. Οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με την εκλογή του κεντρικού οργάνου (Κεντρική Πολιτική Επιτροπή) που θα οδηγήσει το κόμμα στο ιδρυτικό του συνέδριο λίγο πριν από το καλοκαίρι του 2013.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αναμένεται να αποτελείται από 301 μέλη, εκ των οποίων τα 75 (25%) θα οριστούν από τις συνιστώσες του φορέα, με κατανομή που θα καθοριστεί έπειτα από διαβούλευση, ενώ αυτό το όργανο είναι που θα εκλέξει στη συνέχεια Γραμματεία, με άγνωστο ως τώρα αριθμό μελών, αν και οι αρχικές σκέψεις έκαναν λόγο για 35 άτομα.

Ανακαλούνται συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αν έχουν αναγνωριστεί παραπάνω πλασματικά χρόνια. Με αυτασφάλιση (αν μπορούν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης) ή και χωρίς σύνταξη θα μείνουν όσοι ασφαλισμένοι αναγνώρισαν παραπάνω πλασματικά χρόνια ασφάλισης από όσα προβλέπει η νομοθεσία (έως 4 έτη για συνταξιοδότηση με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν το 2011, έως 5 το 2012).

Την ανάκληση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν καθ’ υπέρβαση του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου αναγνωριστέου χρόνου προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Με βάση την εγκύκλιο στη συνέχεια, είτε θα απορρίπτεται το αίτημα συνταξιοδότησης αν δεν υπάρχουν οι χρονικές προϋποθέσεις είτε -έπειτα από γραπτή συναίνεση του ενδιαφερομένου ο οποίος θα καταβάλει τις εισφορές- θα ξεκινά προαιρετική ασφάλιση από την ημερομηνία της αίτησης για συνταξιοδότηση. Στις περιπτώσεις που απορριφθεί η αίτηση συνταξιοδότησης χωρίς τη δυνατότητα συμπλήρωσης των προϋποθέσεων με προαιρετική ασφάλιση (π.χ., λόγω ύπαρξης ποσοστού αναπηρίας 67%) τα ποσά που καταβλήθηκαν θα επιστρέφονται.

Το ίδιο θα ισχύει και για όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης ανακληθούν ελλείψει χρονικών προϋποθέσεων, με προοπτική να ξεκινήσει στη συνέχεια προαιρετική ασφάλιση (θα προηγείται η εξόφληση των επιστρεπτέων συντάξεων προκειμένου να εκδοθεί νέα απόφαση συνταξιοδότησης, μετά τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων).

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments