• Views127

«Πάνε για απέλαση θύματα και μάρτυρες της Μανωλάδας»

 

Τάσεις «φασιστικής εκτροπής» αποδίδει τον κ. Νίκο Δένδια η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κανελλοπούλου, κατηγορώντας τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία ότι «συμμετέχουν δραστήρια στην τραγωδία της Μανωλάδας». Καταγγέλλει, μάλιστα, με γραπτή δήλωσή της, ότι «αυτή την ώρα, αφού έχουν συλλάβει τους Μπαγκλαντεσιανούς εργάτες από το νοσοκομείο του Ρίου όπου ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται νοσηλευόμενοι μετά το μαφιόζικο μακελειό, καθώς και άλλους ομοεθνείς τους, τους προωθούν προς απέλαση λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών της παραμονής τους στην Ελλάδα εγγράφων».

 

Σκωτσέζικο με τον ανασχηματισμό

 

Και στο Μαξίμου έφτασαν τα απόνερα από τον αιφνιδιασμό του «ανασχηματισμού μέσω ΦΕΚ». Ευκαιρία για γκρίνια και υποδείξεις από ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική λειτουργία, «θα γίνει όταν κρίνει σκόπιμο ο Σαμαράς» απαντούν συνομιλητές του.  Η αιφνίδια δημιουργία των 6 θέσεων για αναπληρωτές υπουργούς σε μη παραγωγικά υπουργεία, σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αποτύπωση μέρους από τις προτάσεις που έχουν κάνει οι γάλλοι αξιωματούχοι που σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή Task Force έχουν αναλάβει να καταγράψουν τις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα και των κρατικών δομών προτείνοντας λύσεις ώστε το σύστημα να γίνει πιο λειτουργικό.  Το ερώτημα ωστόσο που γεννάται είναι γιατί τώρα οι στενότεροι των συνεργατών του κ. Σαμαρά, έχοντας προφανώς πάρει το πράσινο φως από τον ίδιο, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημοσίευση του επίμαχου ΦΕΚ για το οποίο προφανώς γνώριζαν ότι θα ερμηνευθεί ως προάγγελος ανασχηματισμού.

 

Τετραπλή παγίδα στη ρύθμιση χρεών

 

Τέσσερις αυστηρές προϋποθέσεις για την υπαγωγή και την παραμονή των οφειλετών του Δημοσίου στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα παλαιά χρέη (έως 31-12-2012) θα προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να βρεθούν εκτός ρύθμισης. Η πρώτη βασική προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να μην έχει κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε από βεβαιωμένο φόρο μετά την 31η-12-2012. Σε περίπτωση χρεών τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2013, θα πρέπει πρώτα να εξοφληθούν στο σύνολό τους για να αποκτήσει ο οφειλέτης στη συνέχεια το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τις πιο παλαιές οφειλές του, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31-12-2012.  Αυτό συνεπάγεται υπαγωγή του οφειλέτη πρώτα στην «πάγια» ρύθμιση, που προβλέπει την εξόφληση του νέου χρέους έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, και στη συνέχεια- αφού ολοκληρώσει την αποπληρωμή του νέου χρέους- θα μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για το πιο παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος.

 

Δεξαμενή εξόδου για 15,000 υπαλλήλους

 

Το αργότερο έως τέλη Αυγούστου θα έχουν αποχωρήσει από 22 οργανισμούς του Δημοσίου τουλάχιστον 1.200 υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου αλλά και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου. Αυτό θα είναι το πρώτο κύμα εθελοντικών αποχωρήσεων ή απολύσεων μέσω καταργούμενων οργανισμών, όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με βάση τη συμφωνία με την τρόικα για έξοδο από το Δημόσιο 4.000 υπαλλήλων ως τα τέλη του χρόνου και με αντίστοιχες ισάριθμες προσλήψεις από τη λίστα επιτυχόντων παρελθόντων ετών από το ΑΣΕΠ. Όπως αναφέρει η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, το αργότερο μετά το Πάσχα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με βάση το οποίο θα προβλέπονται βήμα προς βήμα όλα τα στάδια των αναγκαστικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο και τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης τις δεξαμενές από τις οποίες θα προέλθει ο πρόσθετος αριθμός για τη συμπλήρωση συνολικά 4.000 απολύσεων. Παράλληλα με το σχέδιο νόμου θα προωθηθούν και τα Προεδρικά Διατάγματα με βάση τα οποία θα τίθενται σε πλήρη εφαρμογή τα νέα οργανογράμματα σε 17 υπουργεία, τα οποία θα έχουν πλέον κατά μέσο όρο 50% λιγότερες οργανικές μονάδες.

Συνεχή αύξηση των ανέργων σύμφωνα με  τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

 

Αυξημένος κατά 1,74% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και κατά 10,82% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012, είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (4,33%). Το 63,43% των ανέργων ανήκει στις παραγωγικές ηλικίες, το 57,24% είναι γυναίκες, το 48,01% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 92,23% Έλληνες υπήκοοι. Διαπιστώνεται ακόμη, αύξηση των μακροχρόνια ανέργων κατά 2,79%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (και κατά 14,89% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012), με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (4,59%). Ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments