ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 08 Απριλίου 2012
  • Views185

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=J8gjd-nD0JA[/tube]

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάζει μπλόκο στην τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων “νέας γενιάς”, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η διαδικασία μονιμοποίησής τους στην προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, υπό τον πρόεδρό του Π. Πικραμμένο, με τη διαδικασία αναστολών έβαλε “φρένο” στην υποβολή αιτήσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αποδείξουν με αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα τον χρόνο αποπεράτωσής τους, οπότε για να το πετύχουν αυτό επικαλούνται ιδιωτικά έγγραφα ή απλές υπεύθυνες δηλώσεις.

Οι δικαστές ώσπου να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι του Αμαρουσίου διέταξαν, σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων”, τη διακοπή επεξεργασίας όλων των αιτήσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που έχουν υποβληθεί μετά τον νόμο 4014/2011, ο οποίος ορίζει ως μέσο απόδειξης του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής μόνο τις αεροφωτογραφίες και τα δημόσια έγγραφα.

Αυτό διότι με βάση μεταγενέστερους νόμους (4030/2011 και 4042/2012) παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των αυθαίρετων ακινήτων να αποδεικνύουν τον χρόνο αποπεράτωσής τους με “ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας”, αλλά ακόμη και με “υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού”, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να δηλώνεται το προς νομιμοποίηση αυθαίρετο προτού καν… χτιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δικαστές απασχόλησαν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την ελαστικοποίηση των νομοθετικών προβλέψεων, οι οποίες ευνοούν τη νέα αυθαίρετη δόμηση.

Επικαλούνται μάλιστα το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έχει επιμηκυνθεί έως τις 30.9.2012, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος να δώσουν και νέα παράταση.

Επανέρχεται ο φόρος ιδιοκατοίκησης;

Την ίδια ώρα το θέατρο του παραλόγου εξακολουθεί να παίζεται από τους δανειστές μας στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας. Την ώρα, που εδώ και μήνες η τρόικα διατυπώνει, μέσω των εκπροσώπων της, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα φορολογικά μέτρα και πως οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο σκέλος των δαπανών, οι Βρυξέλλες έρχονται ξαφνικά με έκθεσή τους και υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης των φόρων !

Στην τριμηνιαία έκθεσή της για την Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται κατά πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (32,5% έναντι 39,5%), παρά το γεγονός ότι – με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης – έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση την τελευταία τριετία (2009-2011), κατά 2,1% ! Επισημαίνει, μάλιστα, πως το συνολικό επίπεδο της φορολογίας, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, παραμένει χαμηλότερα ακόμα και από εκεί που βρισκόταν προ κρίσης, το 2008, παραβλέποντας προφανώς το γεγονός της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης από το ισχυρό πακέτο λιτότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, αφού αναφέρεται στην ανεπάρκεια του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, εστιάζει τις προτάσεις της στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών, στην αύξηση των φόρων κατανάλωσης και άλλων έμμεσων φόρων (που μέχρι στιγμής έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα), και στην εύκολη και σίγουρη λύση της αύξησης της φορολόγησης των ακινήτων.

Σε αυτό το σημείο προτείνει την επαναφορά του φόρου ιδιοκατοίκησης (που έχει καταργηθεί από το 1999 !), και την επιβολή υψηλότερων φόρων για την κατοχή ακινήτου.

Θυμίζουμε πως ο φόρος ιδιοκατοίκησης λειτουργεί στην ουσία ως τεκμήριο για τη χρήση και συντήρηση ενός ακινήτου. Με δεδομένο, λοιπόν, πως οι Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν ήδη αρχίσει να πληρώνουν ενοίκιο για το ίδιο τους το σπίτι, μέσω του χαρατσιού της ΔΕΗ, αλλά και την ύπαρξη πολύ τσουχτερών τεκμηρίων, μπορούν να επιβαρυνθούν περαιτέρω, επειδή αποφάσισαν να βάλουν ένα κεραμίδι κάτω από το κεφάλι τους;

Μάλλον όχι και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Το γιατί το προτείνουν, το γνωρίζουν μόνο αυτοί.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments