ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 15 Ιουνίου 2013
  • Views149

Ο JOHANNES HAHN ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

«Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο στεγνά στατιστικά στοιχεία. Πρωτίστως είναι η εγγύηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον χώρο και στον χρόνο», τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στην Κομοτηνή, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, με βασικό ομιλητή της τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Johannes Hahn, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.
Στην ίδια ημερίδα που ο κ. Επίτροπος μίλησε για την «Μελλοντική Πολιτική Συνοχής της ΕΕ», παρουσία αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ περιέγραψε την αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειας:
«Η σταδιακή ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού προτύπου της Περιφέρειας, η διατήρηση, και κατά το δυνατόν εμβάθυνση, της κοινωνικής συνοχής σε περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού, ύφεσης και κρίσης, με την αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας, την κινητοποίηση των υφισταμένων αλλά και νέων κοινωνικών συλλογικοτήτων και την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης».
Ο κ. Γιαννακίδης απαρίθμησε τα εμβληματικά έργα της Περιφέρειας η ολοκλήρωση των οποίων θα συγκροτήσει την νέα αναπτυξιακή ταυτότητά της η οποία συνοψίζεται κατά τον ίδιο: «η Περιφέρειά μας με τα δύο της λιμάνια, μέσω συνδυασμένων μεταφορών, να διασυνδεθεί με τα Παραδουνάβια και Παρευξείνια λιμάνια και κατ’ αυτό τον τρόπο να αποτελέσει ένα κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων, εναλλακτικό και ανταγωνιστικό με τα στενά του Βοσπόρου, που εμφανίζουν περιβαλλοντικό υπερκορεσμό αλλά και κόστος σε χρόνο και χρήμα».Σαφή αναφορά έκανε και στην διαδικασία αξιοποίησης, συμβασιοποίησης έργων και απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων λέγοντας:
«Η εξέλιξη του τρέχοντος Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θεωρώ ότι αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα για τις ικανότητες της Περιφέρειας στον τομέα της αποτελεσματικής διαχείρισης.

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ ,ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΒΡΟ

Στις 20 συνολικά αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της χώρας συμπεριλαμβάνονται και τρεις της Περιφέρειας ΑΜΘ. Πρόκειται για τις πηγές που βρίσκονται στο Παρανέστι της Δράμας, στις Κρηνίδες της Καβάλας αλλά και στην Τραϊανούπολη στον Έβρο και οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.Αναλυτικά η λίστα με τις 20 πηγές περιλαμβάνει αυτές της Σουρωτής και της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, της Νέας Απολλωνίας στη λίμνη Βόλβη, του Λουτρακίου-Πόζαρ στην Αριδαία, οι Θέρμαι Σύλλα, του Παπαϊωάννου της Γιάλτρα και των Διαμάντη-Πεπόνα στην Αιδηψό, των Κάνιστρων στη Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, του Παρανέστι στη Δράμα, οι Κρηνίδες στη Καβάλα, ο Άγιος Φωκάς στη Κω, η Καλλιθέα στη Ρόδο, του Λουτρακίου-Περαχώρα στη Κόρινθο, η Λίμνη Βουλιαγμένης στο Νομό Αττικής, του Χανόπουλου στην Άρτα, των Καμένων Βούρλων στο Δήμο Αγίου Κωνσταντίνου-Μώλου, στη Τραιανούπολη στον Έβρο, οι ιαματικές πηγές στην Αγραπιδιά Φλώρινας ενώ η Αιδηψός θα έχει τη 5η αναγνωρισμένη ιαματική πηγή στη Φρύνη Σκουρτανιώτη.Οι ιαματικές πηγές είναι 20 και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο διότι η Ελλάδα είναι μία χώρα μικρή σε μέγεθος αλλά με αμέτρητα φυσικά χαρίσματα και θα πρέπει όλο και περισσότερα από αυτά τα φυσικά χαρίσματα να γίνονται εκμεταλλεύσιμα. Η αιρετή Περιφερειακή αρχή ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του Προγράμματος από την 1η Ιουλίου του 2011, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Η πρόοδος του Προγράμματος, το οποίο ενεργοποιήθηκε στο σύνολο των θεματικών του προτεραιοτήτων, στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα (με στοιχεία της 5ης Ιουνίου 2013), αποτυπώνεται κυρίως στα ακόλουθα δύο χαρακτηριστικά:
• Το ποσοστό των συμβασιοποιήσεων σε σχέση με το εκχωρηθέν ποσό ανέρχεται στο 91,18% όταν αντίστοιχα την 30/6/2011 ήταν 32,87%, και
• Το ποσοστό των πληρωμών σε σχέση με τα εκχωρηθέντα ποσά ανέρχεται στο 48,24% όταν αντίστοιχα την 30/6/2011 ήταν 23,00%».
Ο ίδιος εξήρε την διαθεσμική συνεργασία που υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως καταλυτικό παράγοντα που συνέβαλε στην σημερινή θετική εξέλιξη.
Νωρίτερα ο κ. Επίτροπος επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη στην έδρα της Περιφέρειας και ενημερώθηκε με ακρίβεια από τον κ. Περιφερειάρχη για τους βασικούς στόχους που θέτει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, κυρίως κατά την νέα προγραμματική περίοδο. Ο κ Hahn σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανάφερε μεταξύ άλλων:
«Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Περιφερειάρχη και στους συνεργάτες του, γιατί έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό συμβασιοποιημένων έργων ενώ ξέρω ότι (η Περιφέρεια ΑΜ-Θ) έχει πάει πολύ καλά και στα ποσοστά απορροφητικότητας», αξιολογώντας ταυτόχρονα ως πολύ σημαντική την προετοιμασία της Περιφέρειας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.
Στον Ευρωπαίο Επίτροπο επεδόθη το έμβλημα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τον κ. Περιφερειάρχη ο οποίος τον χαρακτήρισε ως «σπουδαίο φιλέλληνα

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ… ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ

Ομόφωνο ψήφισμα, ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, χωρίς την παράταξη του Γιώργου Παυλίδη, η οποία αποχώρησε!
Στην έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, παραβρέθηκαν και αρκετοί πολίτες, εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι της ΕΡΑ Κομοτηνής και Καβάλας, νεολαίοι, πολιτικά κόμματα, οι οποίοι νωρίτερα διαμαρτυρήθηκαν σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην Πλατεία Ειρήνης.
Στην συγκέντρωση εκφράστηκε η αντίθεση σε πολιτική πράξη που ισοδυναμεί με τη φίμωση της ελευθερίας του λόγου, την καταπάτηση δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών και εφάμιλλη της κατάλυσης της δημοκρατίας.
Ωστόσο στην συνεδρίαση, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης» Γιώργος Παυλίδης, προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια, καθώς αποχώρησε από την συνεδρίαση με την ομάδα του, τονίζοντας πως «οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τον διάλογο».
Η πράξη αυτή σχολιάστηκε πολύ αρνητικά τόσο από το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων, ορισμένοι φώναξαν «ντροπή δεν αντέχετε τον διάλογο», όσο και των εργαζομένων της ΕΡΑ.
Ο κ. Παυλίδης τόνισε πως κακώς έκλεισε η ΕΡΤ και η εξυγίανση έπρεπε να γίνει με ανοιχτή την ραδιοτηλεόραση και κατέθεσε ως πρόταση ψηφίσματος,, το ψήφισμα – απόφαση της ΕΝΠΕ για το θέμα. Πάντως ο ίδιος δέχθηκε πολλά γιουχαΐσματα από τον κόσμο, καθώς ανέφερε πως «όταν ένα καράβι βουλιάζει (ΕΡΤ), πρέπει να πετάξεις τα βάρη (εργαζόμενοι), γιατί είναι ο τρόπος για να διασωθείς».

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments